English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ο "πατέρας" όλων των ανδρών είναι 340.000 χρονών;


O Albert Perry κουβαλούσε ένα μυστικό στο DNA του: ένα χρωμόσωμα Υ τόσο ξεχωριστό που δείχνει ότι ο αρχαιότερος αρσενικός πρόγονός μας έχει διπλάσια ηλικία από όσο υπολογίζαμε.

Ο Perry, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, ήταν ένας Αφροαμερικανός άνδρας που ζούσε στην Νότια Καρολίνα. Κάποια χρόνια πριν, μια συγγενής του κατέθεσε ένα δείγμα από το DNA του σε μια εταιρεία, με την επωνυμία Family Tree DNA, για γενεαλογική ανάλυση.

Οι γενετιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοια δείγματα για να ανακαλύψουν με ποιο τρόπο όλοι οι άνθρωποι σχετίζονται μεταξύ τους. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν δώσει δείγμα του DNA τους για έλεγχο. Οι πληροφορίες, από αυτά τα τεστ, έδειχναν ότι όλοι οι άνδρες είχαν κληρονομήσει το χρωμόσωμα Υ από έναν κοινό αρσενικό πρόγονο. Αυτός ο γενετικός “Αδάμ” έζησε κάπου μεταξύ 60.000 και 140.000 χρόνια πριν.

Μέχρι που εμφανίστηκε ο Perry. Όταν οι επιστήμονες της Family Tree DNA προσπάθησαν να τον τοποθετήσουν στο γενεαλογικό δέντρο του χρωμοσώματος Υ, απλά δεν μπορούσαν. Το δικό του χρωμόσωμα Υ δεν έμοιαζε με κανένα από όσα έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα.

Ο Michael Hammer, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, άκουσε για το ασυνήθιστο χρωμόσωμα Υ και έκανε κάποιους επιπλέον ελέγχους. Η έρευνά του έφερε στο φως κάτι εκπληκτικό: O Perry δεν κατάγονταν από τον γενετικό “Αδάμ”. Μάλιστα, η γενεαλογία του, πιθανότατα, χωρίζεται από όλων των υπόλοιπων ανδρών γύρω στα 338.000 χρόνια πριν!




newscientist.