English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

«Μουδιασμένα» υποδέχθηκε η Κύπρος τη συμφωνία



Την υστάτη και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις αποφεύχθηκε με την συμφωνία στο Eurogroup η άτακτη χρεοκοπία της Κύπρου. Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την συμφωνία «οδυνηρή » για την Κύπρο και σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετά σημεία, που πρέπει να διευκρινιστούν. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι είναι "ικανοποιημένος" για τη συμφωνία. Είπε, επίσης, ότι «θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο».
Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ , Λευτέρης Χριστοφόρου, ο οποίος βρισκόταν στο προεδρικό μέγαρο μέχρι τις πρωινές ώρες, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε «σκληρή μάχη» και τόνισε ότι αποφεύχθηκε το χειρότερο σενάριο, που ήταν η άτακτη χρεοκοπία. Η επιλογή είπε, ήταν μεταξύ ενός κακού και ενός τρισχειρότερου σεναρίου. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι δεν θα επιβαρυνθούν άλλοι τομείς και ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν από μόνες τους.
Ο κύριος Χριστοφόρου είπε ότι μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις και ότι όλοι συμπεριφέρθηκαν με ευθύνη μπροστά στην τραγικότητα των στιγμών.
Από την επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής θα προκύψουν Euro 4,2 δις. Τα υπόλοιπα θα εξασφαλιστούν με επιβολή ζημιών στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου μέχρι να φθάσει δείκτη κεφαλαίων 9%.
Η Κύπρος απέφυγε την χρεοκοπία, η οποία «θα ήταν καταστροφική, γιατί θα σήμαινε και έξοδο από την ευρωζώνη», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης και έκανε λόγο για «νέα αρχή, που δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή οικονομία να επανεκκινήσει».
'Οσον αφορά τη Λαική, είπε ο κ.Στυλιανίδης μιλώντας στο ΡΙΚ, διαχωρίζεται σε «καλή» και «κακή» και το υγιές κομμάτι θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κυπρου, καθώς το ποσό των 9,2 δισεκατομμυρίων, που οφείλει η Λαική Τράπεζα στον ΕΛΑ, το οποίο προς το παρόν παγώνει. Σε ερώτηση, κατά πόσο η εξέλιξη αυτή αποτελεί κίνδυνο για το μέλλον της Τράπεζας Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΕΚΤ δεσμεύτηκε να βοηθήσει με την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας.
Σε σχέση με το «κούρεμα», που θα υποστούν οι καταθέσεις άνω των εκατό χιλιάδων ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, είπε ότι υπολογίζεται να κυμανθεί γύρω στο 30%. Για τα ταμεία προνοίας, ο κ. Στυλιανίδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση, προσθέτοντας ότι «είναι αδιανόητο να μην διασφαλιστούν» .
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου υποστήριξε ότι θα μπρούσε να γίνει «κούρεμα» 30 με 40% και στη Λαϊκή Τράπεζα , ώστε να διασωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Αυξεντίου, ο νυν διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα μπορούσε να διαπραγματευτεί το θέμα αυτό με την ΕΚΤ.
Στο μεταξύ η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) αναμένει απόφαση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες. Ο γενικός γραμματέας της ΕΤΥΚ , Λοΐζος Χατζηκωστής, ανέφερε πως μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Κεντρική, όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα πάνε στις δουλειές τους και θα ανοίξουν τις τράπεζες. Ανέφερε μάλιστα πως τα μέλη της ΕΤΥΚ θα εργαστούν και πέραν του ωραρίου, εάν χρειαστεί, για να εξυπηρετήσουν το κοινό, ώστε να επέλθει ηρεμία στον τρόπο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Ο κύριος Χατζηκωστής επεσήμανε πως στην εργασία τους θα μεταβούν και όλοι οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, διότι ουδείς υπάλληλο έχει απολυθεί και ούτε θα απολυθεί χωρίς την έγκριση της ΕΤΥΚ.
Θέση της συντεχνίας των τραπεζικών, είπε, είναι η οποιαδήποτε μείωση προσωπικού στη Λαϊκή, να γίνει με σχέδια εξόδου που θα δοθούν στους υπαλλήλους. Για το μέλλον των ταμείων προνοίας ανέφερε ότι αναμένει να κατοχυρωθούν με απόφαση της Βουλής, όπως είναι η δέσμευση.
Η ΕΤΥΚ , σε ανακοίνωση, προειδοποιεί, ότι, «αν οι βουλευτές δεν υλοποιήσουν την υπόσχεσή τους, η αντίδραση θα είναι άμεση και δυναμική».
Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, δηλαδή η άτακτη χρεοκοπία και η πλήρη κατάρρευση της οικονομίας. Ο πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, δήλωσε, ότι μετά από αυτή τη συμφωνία «αρχίζει η σκληρή και πολυετής δοκιμασία της υπομονής, της αντοχής και, πάνω από όλα, του φιλότιμου και της δημιουργικότητας του λαού μας».
Ο κ. Καρογιάν επεσήμανε ότι πρέπει τώρα να οικοδομηθεί μία νέα εθνική ενότητα και μία νέα πολιτική συναντίληψη, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα. Αυτά που έχουμε σήμερα ενώπιον μας, πρόσθεσε, πρέπει να μετουσιωθούν σε ελπίδα ενός νέου περισσότερο ελπιδοφόρου ξεκινήματος Ο Μάριος Καρογιαν τόνισε ότι είναι η ώρα του συλλογικού επαναπροσδιορισμού με συνολική επανεξέταση των στρατηγικών, των επιλογών και των προοπτικών που υπάρχουν.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε ότι το κόμμα του έχει τρεις προτεραιότητες:
-Η πρώτη είναι η κριτική και η αυτοκριτική για ασυγχώρητα λάθη που έγιναν.
-Η δεύτερη είναι ο καταλογισμός των πολιτικών ευθυνών για την χρεοκοπία που γλυτώσαμε μεν την τελευταία στιγμή, αλλά βιώσαμε κατά το χειρότερο τρόπο ως μία οδυνηρή αλήθεια.
-Η τρίτη είναι η τιμωρία αυτών που υπονόμευσαν την προσπάθεια μίας αξιοπρεπούς διάσωσης και διευκόλυναν τους εκβιαστές μας να υπαγορεύσουν τους όρους τους.
«Τα δύσκολα σήμερα αρχίζουν. Και από σήμερα, θα πρέπει να δείξουμε και να αποδείξουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό», τονίζει σε γραπτή του ανακοίνωση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος.
Ουδείς αμφισβητεί, αναφέρει, ότι η απόφαση του Eurogroup και η συμφωνία για δανεισμό της χώρας μας από την τρόικα είναι «μια πάρα πολύ οδυνηρή συμφωνία». Επισημαίνει ότι οι όποιες συνέπειές της στην κυπριακή οικονομία και την καθημερινότητα όλων των πολιτών θα φανούν πλέον στην πράξη και προσθέτει ότι οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις «δίνουν τη θέση τους στη σκληρή πραγματικότητα».
«Η αναζήτηση των πολιτικών και πραγματικών ευθυνών για το πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο είναι ασφαλώς επιβεβλημένη. Όχι μόνο για ικανοποίηση του "περί δικαίου" αισθήματος του λαού μας αλλά, κυρίως, για άντληση διδαγμάτων και αποφυγή των ίδιων λαθών στο μέλλον», τονίζει στην δήλωση του ο κ. Παπαδόπουλος και συμπληρώνει ότι «αυτό που προέχει σήμερα, είναι να πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό ώστε να περιορίσουμε όσο μπορούμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας και, πάνω απ' όλα, να στηρίξουμε όσους πλήττονται καίρια και άμεσα από τις πρωτοφανείς για τον τόπο μας εξελίξεις».
«Από αύριο θα ζούμε σε μια νέα Κύπρο. Και είναι στο χέρι μας, η νέα Κύπρος να καταστεί μακροπρόθεσμα καλύτερη. Με αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της, με αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της» καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Παπαδόπουλου.
Τα κύρια σημεία της συμφωνίας είναι:
1. Η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί άμεσα με την πλήρη συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών - με βάση την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
2. Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια καλή τράπεζα και μια κακή τράπεζα. Η κακή τράπεζα θα τρέξει με την πάροδο του χρόνου.
3. Η καλή Λαϊκή Τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, χρησιμοποιώντας το πλαίσιο εξυγίανσης τραπεζών, αφού ακούσει τα Διοικητικά Συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής. Θα λάβει τα Euro9 δις. του ELA και οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και μπορεί στη συνέχεια να υπόκειται σε κατάλληλες συνθήκες.
4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες.
5. Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει μέσω μετατροπής των καταθέσεων / ίδια κεφάλαια των ανασφάλιστων καταθέσεων με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και των κατόχων ομολόγων.
6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε να διασφαλιστεί δείκτης κεφαλαίων 9% από το τέλος του προγράμματος.
7. Όλα οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα πρέπει να προστατεύονται πλήρως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.
8. Τα χρήματα του προγράμματος (έως Euro10 δισ. ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.
«Πρωτοφανή, επώδυνη και απαράδεκτη», χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ , Δημήτρης Παπαδάκης. Η απόφαση, είπε, «επιβάλλει τη ληστεία καταθέσεων, την οποία απέρριψε η Βουλή». Ανέφερε επίσης ότι θα βυθίσει την Κύπρο σε φαύλο κύκλο ύφεσης, θα αυξήσει δραματικά την ανεργία και θα οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων και κοινωνική δυστυχία. Δυστυχώς, είπε ο κύριος Παπαδάκης, «η κυβέρνηση δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένη και διαχειρίστηκε κατά τρόπο ερασιτεχνικό τη διαπραγμάτευση». Χρέος μας, πρόσθεσε, είναι η έξοδος από τα δεσμά της τρόικας και των μνημονίων. Ανακοίνωσε ότι η ΕΔΕΚ θα εγγράψει θέμα στη Βουλή για έναρξη ποινικών διώξεων εναντίον όσων οδήγησαν την Κύπρο σε αυτή την κατάσταση. Ζήτησε παράλληλα την εξέταση εκροών καταθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες.