English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Νέος Πάπας ο Αργεντίνος καρδινάλιος

gallery thumb


Ο Πάπας Φραγκίσκος, καρδινάλιος Χόργκε Μαρία Βεργκόλιο, κατά την πρώτη του ομιλία προς τους συγκεντρωμένους πιστούς της Ρώμης, με ζεστή φωνή και άμεσο τρόπο, δείχνοντας μεγάλη ικανότητα ανθρώπινης και άμεσης επικοινωνίας, τους ζήτησε να προσευχηθούν για να μπορέσει να έχει επιτυχία το έργο του.
gallery thumb
Την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε, θα προσευχηθεί ο ίδιος, σε ειδικό χώρο λατρείας της Παρθένου, ώστε να προστατέψει την ιταλική πρωτεύουσα.
Η πρώτη σκέψη του Πάπα απευθύνθηκε στον προκάτοχό του, Βενέδικτο, και ζήτησε από το συγκεντρωμένο πλήθος να προσευχηθεί υπέρ του Γιόζεφ Ράτσιγκερ. «Οι πιστοί στηρίζουν τον Πάπα με την προσευχή τους και ο Πάπας κάνει το ίδιο με το ποίμνιό του» υπογράμμισε ο πάπας Βεργκόλιο.
«Οι συνάδελφοί μου έπρεπε να διαλέξουν έναν νέο Επίσκοπο της Ρώμης για την καθολική εκκλησία. Για να τον βρουν, έφτασαν μέχρι το τέλος του κόσμου» είπε ο διακοσιοστός εξηκοστός έκτος Άγιος Πατέρας της Καθολικής Εκκλησίας.
Οι καρδινάλιοι, εκλέγοντας για πρώτη φορά στο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου του Α μιαν άλλη ήπειρο από την Ευρώπη, "είχαν το θάρρος να διασχίσουν τον Ωκεανό και να διευρύνουν την προοπτική της Εκκλησίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αγίας Έδρας.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι χαιρέτισε επίσης "τη μεγάλη απλότητα" και "την αποδοχή της προσφοράς υπηρεσίας" στην Εκκλησία που ο νέος Πάπας εξέφρασε στην πρώτη του δήλωση προς τους πιστούς. "Έκανε μια ωραία χειρονομία, ζητώντας την ευλογία τους υποκλινόμενος" μπροστά τους, και αυτή η στάση της προσφοράς "ακολουθεί εκείνη του Βενέδικτου ΙΣΤ", σημείωσε.
Ο νέος Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, επικοινώνησε με τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο, ο οποίος βρίσκεται στην θερινή κατοικία του Καστέλ Γκαντόλφο, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την ιταλική πρωτεύουσα.
Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι. Άγνωστό παραμένει, προς το παρόν, αν και πότε ο νέος πάπας θα συναντηθεί με τον προκάτοχό του, που τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί σε μοναστήρι που βρίσκεται στο εσωτερικό του Βατικανού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός επίτιμος πάπας, παρακολούθησε, από την τηλεόραση, την διαδικασία εκλογής του νέου άγιου πατέρα των ρωμαιοκαθολικών.
Παράλληλα, έφτασε στον πάπα Βεργκόλιο το μήνυμα συγχαρητηρίων της κυβέρνησης της χώρας του. Σύμφωνα, όμως, με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, «πρόκειται για ένα τυπικό, σύντομο μήνυμα», διότι ο νέος πάπας και η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρσνερ, δεν διατηρούν ιδιαίτερα θερμές σχέσεις. Κάτι που οφείλεται, όπως αναφέρει η Rai, και στο ότι ο μέχρι πριν λίγες ώρες αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες, έχει εκφράσει την κάθετη αντίθεσή του στους γάμους των ομοφυλόφιλων που εγκρίθηκαν από το κοινοβούλιο της χώρας του, με πρωτοβουλία της Κίρσνερ.
Η εκλογή του αποτελεί έκπληξη, διότι πολλοί σχολιαστές, αλλά και πιστοί, πίστευαν ότι το φαβορί Άνζτελο Σκόλα, θα μπορούσε να έχει επικρατήσει, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κονκλάβιο θα ήταν σχετικά σύντομο. Ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική είναι Ιησουίτης. Όπως μεγάλο μέρος των Αργεντινών, όμως, και ο νέος Πάπας είναι ιταλικής καταγωγής, και πιο συγκεκριμένα από τη βόρεια Περιφέρεια Πεδεμόντιο. Σε ό,τι αφορά τις σπουδές του, ο Πάπας Βεργκόλιο πήρε απολυτήριο Ινστιτούτου Χημείας και πτυχία Ψυχολογίας και Θεολογίας. Σημειώνεται ότι κατά τη στρατιωτική δικτατορία, προσπάθησε να βοηθήσει κληρικούς και λαϊκούς. Παράλληλα, καταδικάζει τόσο την άμβλωση όσο και τους γάμους των ομοφυλοφίλων. Όσον αφορά την οικονομική κρίση, πήρε με σαφήνεια θέση κατά του κέρδους που θέλει να υπερισχύσει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Γεννήθηκε το 1936 από μια απλή οικογένεια και χειροτονήθηκε στα τριάντα τρία του χρόνια.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μέχρι σήμερα Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες θα προσπαθήσει να ενώσει τα αιτήματα των «ανανεωτών» καρδινάλιων με εκείνα όσων υπερασπίζονται την παράδοση. Το ότι διάλεξε το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου δείχνει πιθανότατα ότι επιθυμεί μια επιστροφή στις ουσιαστικές, απλές, χριστιανικές ρίζες.
Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την εκλογή του Αργεντινού Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, απευθύνοντας τις "πιο θερμές ευχές του" στον "πρώτο πάπα από την Αμερικανική ήπειρο". "Εξ ονόματος των Αμερικανών, η Μισέλ (η σύζυγός του) και εγώ στέλνουμε τις θερμές ευχές μας στην Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο τη στιγμή που ανέρχεται στο θρόνο του Αγίου Πέτρου, και στο αξίωμα του Ποντίφικα", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Ομπάμα.
"Ως υπέρμαχος των φτωχών και των πλέον ευάλωτων αναμεσά μας, θα συνεχίσει να μεταφέρει το μήνυμα της αγάπης και της συμπόνιας που έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον κόσμο για πάνω από 2.000 χρόνια", πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. "Ως πρώτος Πάπας από την Αμερικανική ήπειρο, η εκλογή του καταδεικνύει επίσης τη δύναμη και τη ζωτικότητα μιας περιοχής που επηρεάζει όλο και περισσότερο τον κόσμο μας, και όπως τα εκατομμύρια των ισπανόφωνων Αμερικανών, εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες αισθανόμαστε την ίδια χαρά για αυτή την ιστορική ημέρα", διαβεβαιώνει ο κ. Ομπάμα. "Όπως ακριβώς έχω εκτιμήσει τη συνεργασία μας με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ, χαίρομαι ιδιαίτερα που θα συνεργαστώ με την Αυτού Αγιότητα στην προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την πίστη τους", σημειώνει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη το νέο πάπα Φραγκίσκο τον Α, και του ευχήθηκε η θητεία του στο αξίωμά του Ποντίφικα να είναι "μακρά και ευλογημένη", ώστε να μπορέσει να "υπερασπιστεί και να προωθήσει τις θεμελιώδεις αξίες της ειρήνης, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας".
"Πιστεύουμε ότι η Αγιότης σας θα συνεχίσει με δύναμη και αποφασιστικότητα το έργο του προκατόχου σας, φέρνοντας κοντά τους λαούς και τις θρησκείες του κόσμου", αναφέρουν στην ανακοίνωση τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Το νέο Πάπα συνεχάρη και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, διαβεβαιώνοντας ότι "η Γαλλία θα συνεχίσει" ένα "διάλογο εμπιστοσύνης με την Αγία Έδρα". "Απευθύνω στον Πάπα Φραγκίσκο τον Α, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τις ειλικρινείς ευχές μου", δήλωσε ο κ. Ολάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. "Η Γαλλία, πιστή στην ιστορία της και τις οικουμενικές αρχές της ελευθερίας, της ισότητας και της αδελφοσύνης...θα συνεχίσει το διάλογο εμπιστοσύνης που πάντα διατηρεί με την Αγία Έδρα", σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος.
Η Πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρτσνερ χαιρέτισε την εκλογή του νέου Πάπα και του ευχήθηκε "καρποφόρο ποιμαντικό έργο", σε ανακοίνωση που δόθηκε στην δημοσιότητα από την κυβέρνηση. "Του ευχόμαστε, ως οδηγό και ηγέτη της Εκκλησίας, ένα γόνιμο ποιμαντικό έργο κατά την άσκηση των τόσο μεγάλων ευθυνών του στην αναζήτηση της δικαιοσύνης, της ισότητας, της αδελφοσύνης και της ειρήνης στην ανθρωπότητα", αναφέρεται σε αυτό το σύντομο μήνυμα της Προέδρου η οποία δηλώνει ότι ασκεί τα θρησκευτικά της καθήκοντα αλλά έχει τεταμένες σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο του Μπουένος Άιρες.
Στη Νέα Υόρκη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος Πάπας, Χόρχε Μπεργκόλιο θα συνεχίσει την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, όπως και ο προκάτοχός του, ο Βενέδικτος ΙΣΤ. Απευθύνοντας "τα πιο ειλικρινή του συγχαρητήρια" στο νέο Πάπα και "όλους τους Καθολικούς σε όλο τον κόσμο", ο Μπαν ευχήθηκε επίσης "τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Αγίας Έδρας". "Έχουμε πολλούς κοινούς στόχους, όπως η προώθηση της ειρήνης, η κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα και η εξάλειψη της φτώχειας και της πείνας", τόνισε. "Μοιραζόμαστε επίσης την πεποίθηση ότι οι προκλήσεις του σημερινού κόσμου δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν παρά μόνο μέσω του διαλόγου", πρόσθεσε. "Είμαι βέβαιος ότι η Αυτού Αγιότητα θα συνεχίσει να βασίζεται στην κληρονομιά του προκατόχου του, Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ , για την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών", σημειώνει ο Μπαν.
Στο Βερολίνο η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι πολλοί αναμένουν από το νέο πάπα Φραγκίσκο Α' να προσφέρει μια "καθοδήγηση" κυρίως σε ότι αφορά την "ειρήνη και τη δικαιοσύνη". Συγχαίροντας το νέο Πάπα "με όλη της την καρδιά, η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι: "πέρα από τον Καθολικό Χριστιανισμό, πολλοί αναμένουν από αυτόν μια καθοδήγηση, όχι μόνο στα θέματα της πίστης, αλλά επίσης και σε ότι αφορά την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την εξασφάλιση της δημιουργίας". "Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τους Χριστιανούς της Νότιας Αμερικής, καθώς ένας από αυτούς καλείται για πρώτη φορά στην κεφαλή της Καθολικής Εκκλησίας", σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ που είναι κόρη προτεστάντη πάστορα. "Εύχομαι στον Πάπα Φραγκίσκο Α υγεία και δύναμη" καθώς οι ελπίδες "εκατομμυρίων πιστών στη Γερμανία και τον κόσμο" στρέφονται τώρα προς το νέο Πάπα, τόνισε.