English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ποιός είναι ο νέος πάπας Φραγκίσκος ο Α';

Ποιός είναι ο νέος πάπας Φραγκίσκος ο Α';


Ο Φραγκίσκος ο 1ος είναι ο πρώτος Πάπας που εκλέγεται στην ιστορία από την Αμερικανική ήπειρο και δη, από χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011, στη Λατινική Αμερική κατοικεί το 39% των Καθολικών ανά τον κόσμο, ενώ το 72% του συνολικού πληθυσμού των χωρών της Λατινικής Αμερικής είναι Καθολικοί. Τα ποσοστά αυτά αντιστοιχούν σε 425 εκατ. 490 χιλιάδες πιστούς.
Η Αργεντινή έρχεται 11η στην παγκόσμια κατάταξη με τις χώρες στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού αντιστοιχεί σε Χριστιανούς Καθολικούς, καθώς κατοικούν σε αυτή 31 εκατ. 20 χιλιάδες πιστοί. Συνολικά, το 76,8% του πληθυσμού της Αργεντινής πιστεύει στο Καθολικό Δόγμα.
Ο νέος Πάπας εξελέγη μετά από τρεις μόνον ψηφοφορίες, δηλαδή μετά από μία πολύ σύντομη σχετικά διαδικασία. Είναι προφανές πως το Κονκλάβιο και η Κουρία ανταποκρίθηκαν στις πιέσεις που ασκήθηκαν, ώστε το Βατικανό να αλλάξει σύντομα εικόνα και προφίλ μετά από δεκαετίες παρακμής. Στο πλαίσιο αυτό, επιλέχθηκε Ποντίφικας από τη Λατινική Αμερική, Ισπανόφωνος, αλλά με ιταλικό επίθετο. Από την Αργεντινή που αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αλλά όπου το ιταλικό στοιχείο είναι έως και κυρίαρχο.
Το όνομα Φραγκίσκος επέλεξε ο νέος Πάπας της Ρώμης για να μείνει γνωστός στην Ιστορία. Το κοσμικό του όνομα είναι Γεώργιος Μάριος Βεργκόλιο και ήταν έως και χθες ο Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Ωστόσο, το χαρακτηριστικό που διακρίνει τον ηλικίας 76 ετών νέο Ποντίφικα από την Αργεντινή, είναι πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Βατικανού εκλέγεται Πάπας από το τάγμα των Ιησουιτών.

Το όνομα Φραγκίσκος παραπέμπει στην παράδοση και το Τάγμα των Φραγκισκανών σε αντίθεση με τον προκάτοχο του που είχε επιλέξει όνομα που παρέπεμπε στο τάγμα των Βενεδικτίνων. Το γεγονός όμως ότι οι Ιησουίτες καταφέρνουν να εκλέξουν τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας, αποτελεί ιστορική στροφή, της οποίας τις επιπτώσεις θα αντιληφθεί το ποίμνιο της Καθολικής Εκκλησίας αργότερα.
Η παράδοση θέλει τους απογόνους του ιδρυτή του τάγματος των Ιησουιτών Ιγνάτιου Λογιόλα να μάχονται με επιμονή για την επέκταση της επιρροής του Καθολικισμού, ιδιαίτερα μέσω της εκπαίδευσης και με κύριο χαρακτηριστικό την επιθετική μορφή του ιεραποστολικού κινήματος. Υπό αυτές τις συνθήκες, το ενδεχόμενο μιας στροφής προς την παραδοσιακή ηθική τάξη στην Καθολική Εκκλησίας που τόσο είχε διασαλευτεί τις τελευταίες δεκαετίες με τα σεξουαλικά σκάνδαλα και τις οικονομικές ατασθαλίες, δεν θα πρέπει να αιφνιδιάσει τους παρατηρητές. Από την άλλη, η φιλοσοφία των Ιησουιτών είναι περισσότερο ανοικτή στο κόσμο, περισσότερο ανταγωνιστική αλλά και περισσότερο αποτελεσματική ως προς εξεύρεση οικονομικών πόρων. Πρόκειται για την αιχμή του δόρατος του δογματικού ιμπεριαλισμού που «έδρεψε δάφνες» κατά την φάση της μεγάλης επέκτασης του Καθολικισμού, κατ' αρχήν με την Ισπανική Αποικιοκρατία και στη συνέχεια, με τους Πορτογάλους, τους Γάλλους κ.λπ. που κατέκτησαν τον τότε γνωστό κόσμο.
Βιογραφικά στοιχεία
Σπούδασε και αποφοίτησε ως χημικός μηχανικός, αλλά στη συνέχεια επέλεξε την ιεροσύνη και εισήλθε στην ιερατική σχολή «Βίλα Ντεβότο».
Στις 11 Μαρτίου 1958 εντάχθηκε στο Κολέγιο της «Συντροφιάς του Ιησού», ενώ σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στη Χιλή και το 1963, κατά την επιστροφή του στο Μπουένος Άιρες, απέκτησε πτυχίο φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Κολεγίου «Σαν Χοσέ», στο Σαν Μιγκέλ.
Μεταξύ του 1964 και του 1965 διετέλεσε καθηγητής λογοτεχνίας και ψυχολογίας στο Κολέγιο του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» στη Σάντα Φε, ενώ το 1966 δίδαξε τα ίδια θέματα στο Κολέγιο του «Σωτήρα», στο Μπουένος Άιρες.
Από το 1967 έως το 1970 σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Κολεγίου «Σαν Χοσέ», όπου και αποφοίτησε, ενώ στις 13 Δεκεμβρίου 1969 χειροτονήθηκε ιερέας. Υπήρξε καθηγητής στο Τμήμα Θεολογίας, σύμβουλος και πρύτανης του ανώτατου Κολεγίου «Σαν Χοσέ».
Στις 31 Ιουλίου 1973 διορίστηκε έπαρχος, θέση που κατείχε για έξι χρόνια. Γνώστης του αθλήματος και παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, όπως άλλωστε η πλειοψηφία των αργεντινών, ο πάπας Μπεργκόλιο είναι οπαδός της Σαν Λορέντσο.
«Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου», ανέφερε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Αργεντινός Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, στις πρώτες του δηλώσεις από το μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Ο πρώτος Λατινοαμερικάνος Πάπας, και ο πρώτος Ιησουΐτης που γίνεται Πάπας, ζήτησε από τον κόσμο να προσευχηθεί για τον προκάτοχό του τον Βενέδικτο ΙΣΤ.
Κάλεσε δε τους πιστούς να «ακολουθήσουν το δρόμο της αδελφοσύνης, της αγάπης» και του «ευαγγελισμού» και ζήτησε από το πλήθος ενός λεπτού σιγή: «Προσευχηθείτε για μένα και δώστε μου την ευλογία σας», τόνισε.
Τηλεφωνική επικοινωνία Βενέδικτου - Φραγκίσκου

Ο Γερμανός Γιόζεφ Ράτσινγκερ είναι ο πρώτος εν ζωή Πάπας που παρακολούθησε την εκλογή του διαδόχου του από την τηλεόραση, ενώ από τις 28 Φεβρουαρίου έχει αποσυρθεί στην θερινή παπική κατοικία, στο Καστέλ Γκαντόλφο, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την Ρώμη.

Σημειώνεται πως ο νέος Πάπας Φραγκίσκος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, επικοινώνησε με τον επίτιμο Ποντίφικα Βενέδικτο.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι. Άγνωστο παραμένει, προς το παρόν, αν και πότε ο νέος Πάπας θα συναντηθεί με τον προκάτοχό του, που τους επόμενους μήνες θα μεταφερθεί σε μοναστήρι που βρίσκεται στο εσωτερικό του Βατικανού.




Zougla