English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Ο Πάπας με τον μισό πνεύμονα και την πρώην αρραβωνιαστικιά - Άγνωστες πτυχές της ζωής του νέου Ποντίφηκα



 Ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α' υπέστη αφαίρεση μέρους του δεξιού πνεύμονα σε νεαρή ηλικία - Πριν χειροτονηθεί είχε αρραβωνιαστεί - Δούλεψε... σεκιουριτάς για να μπορέσει να σπουδάσει - Υπερασπιστής των ανύπαντρων μητέρων και πολέμιος των γάμων μεταξύ ομοφυλοφίλων και των εκτρώσεων - Φίλησε και έπλυνε τα πόδια 12 φορέων του AIDS κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο - Χιλιάδες κόσμου τον αποθέωσαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό μετά την εκλογή του - Πανηγυρισμοί στην Αργεντινή - Έκπληξη η εκλογή του από το κονκλάβιο - Δεν ήταν στα φαβορί
Όλοι πίστευαν ότι αυτή τη φορά ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα ήταν Ιταλός. Ο λευκός καπνός βγήκε από την Καπέλα Σιστίνα στις 19:00 (20:00 Ελλάδας) και εκατομμύρια πιστών (και μη) περίμεναν πάνω από μια ώρα να δουν ποιος θα βγει στο... παράθυρο μετά το habemus papam.
Ήταν ο Χόρχε Μπεργκόλιο, ο Πάπας Φραγκίσκος ο πρώτος πλέον. Ο Αρχιεπίσκοπος Αργεντινής, παιδί Ιταλών μεταναστών. Άρα, έχει τις ιταλικές του ρίζες...
Αμέσως, όλοι άρχισαν να ψάχνουν τη ζωή του νέου Ποντίφηκα. Ποιος είναι, πότε γεννήθηκε, τι έχει κάνει στη ζωή του μέχρι τη στιγμή που το κονκλάβιο των 115 καρδιναλίων του έδωσε το δαχτυλίδι του ψαρά και την εντολή να οδηγήσει τους εκατομμύρια καθολικούς ως ηγέτης της Αγίας Έδρας.
Η άγνωστες πτυχές στη ζωή ενός ανθρώπου έχουν πάντα περισσότερο ενδιαφέρον από ένα «στεγνό» βιογραφικό. Πόσω δε μάλλον όταν μιλάμε για έναν Πάπα. Ο Φραγκίσκος ο πρώτος έγινε ο πρώτος Πάπας από τον... Νέο Κόσμο, ο πρώτος που εκλέγεται στο ανώτατο αξίωμα των Καθολικών και κατάγεται από την αμερικανική Ήπειρο.
Σε νεαρή ηλικία, ο νέος Πάπας προσβλήθηκε από σοβαρής μορφής πνευμονία και αυτό του κόστισε ένα κομμάτι από τον πνεύμονά του! Στα 21 του χρόνια, ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο υπέστη την αφαίρεση σημαντικού μέρους του δεξιού του πνεύμονα, γράφουν οι εφημερίδες L' Unita και Il Messaggerro.
Φαίνεται πως η ιεραρχία δεν ήταν από την αρχή της ζωής του σε σχέδια του νεαρού Μάριο. Παλιά ήταν αρραβωνιασμένος, όπως έχει αποκαλύψει ο ίδιος. Και το «ξέθαψε» η ιστοσελίδα του ομίλου Mediaset, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σε συνέντευξή του παλιότερα λοιπόν, ο νέος Πάπας είχε αποκαλύψει ότι «πριν χειροτονηθεί του άρεσε να χορεύει, μαζί με την τότε αρραβωνιαστικιά του».
Σπούδασε χημεία στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε δουλέψει... σεκουριτάς για να τα βγάλει πέρα, γράφει η Corriere della Sera.
Στην πατρίδα του, την Αργεντινή, μόλις έγινε γνωστό ότι νέος Πάπας είναι ο Αργεντινός Χόρχε Μπεργκόλιο, ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας στην ιστορία, ξέσπασαν πανηγυρισμοί από τους πιστούς και μελών του ποίμνιού του. Η μόνη που δε χάρηκε και πολύ ίσως να είναι η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Κιρχνερ. Οι σχέσεις τους δεν ήταν ιδιαίτερα καλές. Και αυτό γιατί ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες είχε ταχθεί κατά των γάμων ομοφυλοφίλων, αντίθετα με την κυβέρνηση που είχε περάσει και σχετικό νόμο.
Ο νέος Πάπας τάσσεται επίσης κατά των αμβλώσεων, ενώ δεν έχει διστάσει να πάει κόντρα στο ρεύμα και να βγάλει στη σέντρα συναδέλφους του ιερείς, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στο διαζύγιο και τις ανύπαντρες μητέρες. Πριν από έξι μήνες επιτέθηκε σε ιερείς που αρνούνται να βαφτίσουν παιδιά που έχουν γεννηθεί εκτός γάμου.
Προστάτης των φτωχών, έχει δείξει μεγάλη συμπόνια για τους ασθενείς με AIDS. Λέγεται πως κάποτε, κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο για ασθενείς με AIDS, είχε φιλήσει και πλύνει τα πόδια 12 ασθενών...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS