English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το μνημείο του Στόουνχεντζ «ξεκίνησε ως νεκροταφείο»


Σχεδόν πέντε χιλιετίες μετά, το μυστήριο του Στόουνχεντζ παραμένει (Φωτογραφία: Reuters)
Σχεδόν πέντε χιλιετίες μετά, το μυστήριο του Στόουνχεντζ παραμένει (Φωτογραφία: Reuters)
Περίπου μισή χιλιετία πριν ξεκινήσει η κατασκευή του Στόουνχεντζ όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ο χώρος του διάσημου νεολιθικού μνημείου χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο, δείχνει έρευνα στην οποία συμμετείχαν πάνω από δέκα βρετανικά πανεπιστήμια. Το ίδιο το μονολιθικό μνημείο κατασκευάστηκε αργότερα για τελετές που γιόρταζαν το θερινό και χειμερινό ηλιοστάσιο.
Οι αναλύσεις σε αποτεφρωμένα ανθρώπινα λείψανα που βρέθηκαν στην περιοχή υποδεικνύουν ότι, γύρω στο 3000 π.Χ., ένας κύκλος από λίθους είχε στηθεί στο σημείο σημαδεύοντας τη θέση ενός νεκροταφείου.
«Πρόκειται για άνδρες, γυναίκες και παιδιά, πιθανότατα οικογενειακές ομάδες» δήλωσε ο Μάικ Πάρκερ Πίρσον του University College του Λονδίνου, επικεφαλής της μελέτης. «Πιστεύαμε αρχικά ότι επρόκειτο για χώρο ταφής δυναστειών ή βασιλέων, μοιάζει όμως περισσότερο με κοινοτικό νεκροταφείο» πρόσθεσε.
Συνολικά βρέθηκαν τα απανθρακωμένα οστά 63 ατόμων, τα οποία χρονολογήθηκαν γύρω στο 3.000 π.Χ. Οι θέσεις των τάφων σημειώνονταν αρχικά από μεγάλες πέτρες, οι οποίες όριζαν έναν κύκλο διαμέτρου 91 μέτρων, μεγαλύτερο από το σημερινό μνημείο.
Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποια ήταν η χρησιμότητα του μονολιθικού μνημείου του Στόουνχεντζ στη νότια Αγγλία, το οποίο πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε σε στάδια από το 3000 έως το 2000 π.X., από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι την Εποχή του Χαλκού.
Οι διάφορες θεωρίες που έχουν προταθεί θέλουν το μνημείο να αποτέλεσε λατρευτικό χώρο για τους δρυΐδες, αστρονομικό παρατηρητήριο, ή χώρο θεραπείας.
Η ίδια ερευνητική ομάδα που μελέτησε το προϊστορικό νεκροταφείο πιστεύει ότι το μνημείο όπως το γνωρίζουμε σήμερα ήταν λατρευτικός χώρος που προσέλκυε προσκυνητές από ολόκληρη την προϊστορική Βρετανία.
Αναλύσεις στα ερείπια ενός νεολιθικού οικισμού κοντά στο μνημείο υποδεικνύει ότι χιλιάδες άνθρωποι ταξίδευαν από μακρινές περιοχές, ακόμα και από τη Σκωτία, φέρνοντας μάλιστα μαζί τους οικόσιτα ζώα.
Αναλύσεις στα δόντια χοίρων και βοοειδών που βρέθηκαν στον οικισμό δείχνουν ότι τα ζώα σφαγιάστηκαν 9 με 15 μήνες μετά τη γέννησή τους την άνοιξη.
Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι τα ζώα θυσιάστηκαν στη διάρκεια γιορτών για το θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο.