English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Αρχαίος χιτώνας «γηραιότερος» κι από τους Βίκινγκς ανακαλύφθηκε στη Νορβηγία


Έναν μάλλινο χιτώνα που χρονολογείται πριν από την εποχή των Βίκινγκ ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στο πλαίσιο ανασκαφών κοντά σε παγετώνα που έλιωνε στη νότια Νορβηγία.
Το ριχτό εξωτερικό ένδυμα, σε αποχρώσεις πράσινου και καφέ, εκτιμάται ότι φτιάχτηκε για να καλύψει το σώμα ανθρώπου ύψους περίπου 1,76 και βρέθηκε 2.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πιθανότατα σε θαλάσσια εμπορική οδό της ρωμαϊκής εποχής.
Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της χρονολόγησης με άνθρακα, οι αρχαιολόγοι υπολόγισαν ότι το ένδυμα φτιάχτηκε περίπου το 300 μ. Χ.
«Το λιώσιμο των παγετώνων είναι ανησυχητικό αλλά και συναρπαστικό για εμάς τους αρχαιολόγους», δήλωσε ο Δανός αρχαιολόγος Lars Piloe στο πλαίσιο της πρώτης δημόσιας παρουσίασης του αρχαίου ενδύματος μετά την ανακάλυψή του το 2011.
«Αυτή είναι μόνο η αρχή», προσέθεσε ο αρχαιολόγος.
Σημειώνεται ότι από το 2006 που επιταχύνθηκε ο ρυθμός που λιώνουν οι πάγοι στη Νορβηγία ανακαλύφθηκαν περίπου 1.600 αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, μεταξύ των οποίων ένα γάντι των Βίκινγκ που χρονολογείται από το 800 μ. Χ, μια μαγκούρα με στολίδια, ένα δερμάτινο παπούτσι από την εποχή του Χαλκού, αρχαία τόξα και βέλη για κυνήγι.