English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

8 απλές αλήθειες που ξεχνάμε


emotion_by_Walkingwaffle (1)

4. Όταν έχετε πάρα πολλές επιλογές, παρεμποδίζεται η λήψη αποφάσεων.

Τον 21ο αιώνα, όπου η πληροφορία τρέχει με την ταχύτητα του φωτός και οι ευκαιρίες για καινοτομία φαίνονται ατελείωτες, έχουμε μια ατελείωτη σειρά από επιλογές όταν πρόκειται για το σχεδιασμό της ζωής και την καριέρας μας.Αλλά δυστυχώς, οι πολλές  επιλογές  συχνά οδηγούν  σε αναποφασιστικότητα, σύγχυση και απραξία.
Αρκετές επιστημονικές μελέτες του μάρκετινγκ έχουν δείξει ότι όσο  περισσότερες επιλογές έχει ο καταναλωτής, τόσο λιγότερα προϊόντα συνήθως αγοράζει. Είναι βέβαιο ότι είναι ευκολότερο να επιλέξουμε το καλύτερο προϊόν ανάμεσα σε τρία προϊόντα, παρά ανάμεσα σε εκατοντάδες προϊόντα.
Αν προσπαθείτε να πάρετε μια απόφαση για κάτι στη ζωή σας, μην σπαταλάτε όλο το χρόνο σας αξιολογώντας και την τελευταία λεπτομέρεια της κάθε δυνατής επιλογής. Μελετήστε προσεκτικά τα δεδομένα, επιλέξτε αυτό που θεωρείτε ότι είναι η καλύτερη επιλογή, και δώστε τον πυροβολισμό για να ξεκινήσετε. Εάν οι εκτιμήσεις σας διαψευστούν, επιλέξτε κάτι άλλο και συνεχίσετε πάλι προς τα εμπρός.

5. Κάθε λάθος που κάνετε είναι πρόοδος.

Τα λάθη μας διδάσκουν σημαντικά μαθήματα. Κάθε φορά που κάνετε ένα, πηγαίνετε ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σας. Το μόνο λάθος που μπορεί να σας βλάψει πραγματικά είναι η επιλογή να μην κάνετε τίποτα, απλά επειδή είστε πάρα πολύ φοβισμένοι μήπως κάνετε  λάθος.
Επομένως, μην διστάζετε - μην αμφισβητείτε τον εαυτό σας.  Ποτέ δεν θα είστε 100% σίγουροι ότι κάτι θα λειτουργήσει όπως επιθυμείτε, αλλά μπορείτε πάντα να είστε 100% σίγουροι ότι η απραξία δεν θα λειτουργήσει θετικά για εσάς. Τις περισσότερες φορές η απραξία είναι η χειρότερη επιλογή!
Είτε θα πετύχετε είτε θα γίνεται πιο σοφοί από τα λάθη σας. Και στις δύο περιπτώσεις θα έχετε κέρδος.

6. Μπορούμε να είμαστε καλοί και σε πράγματα που δεν μας αρέσει να κάνουμε.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι  προκειμένου να είναι κάποιος καλός σε κάτι, θα πρέπει απαραίτητα να του αρέσει αυτό που κάνει.  Δεν είναι αλήθεια. Όλοι μπορούμε να σκεφτούμε παραδείγματα επιτυχημένων επαγγελματιών που δεν αγαπούν με πάθος τη δουλειά που κάνουν.
Αν καταφέρουμε να δώσουμε στον εαυτό μας τα απαραίτητα κίνητρα για να προσπαθήσει και να αφιερώσει τον απαραίτητο χρόνο για την τελειοποίηση μιας δεξιότητας ή την βελτίωση των εργασιακών δεδομένων του, τότε θα διαπιστώσουμε άμεσα ότι μπορούμε να είμαστε πολύ καλοί και σε πράγματα που δεν μας αρέσουν να κάνουμε.

7. Τα προβλήματα που έχουμε με τους άλλους, συνήθως ξεκινούν από εμάς.

Πολύ συχνά, τα προβλήματα που έχουμε με τους άλλους - σύζυγο, γονείς, αδέλφια, κ.λπ. - στην πραγματικότητα δεν οφείλονται σ' αυτούς. Πολλά από τα προβλήματα που νομίζουμε ότι έχουμε μαζί τους, δημιουργούνται υποσυνείδητα στο μυαλό μας. Μπορεί να έκαναν κάτι στο παρελθόν που άγγιξε κάποιο φόβο ή ανασφάλεια μας. Ή ίσως δεν έκαναν κάτι που θεωρούσαμε ότι έπρεπε να κάνουν.
Εφόσον πραγματικά ισχύει αυτό, οι μικρές αντιξοότητες είναι ευκολότερο να επιλυθούν. Άλλωστε είμαστε υπεύθυνοι για  τις δικές μας αποφάσεις. Μπορούμε να επιλέξουμε αν θέλουμε να γεμίζουμε το κεφάλι μας με γεγονότα από το παρελθόν, ή αν προτιμάμε να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας στα θετικά γεγονότα που συμβαίνουν μπροστά μας.
Το μόνο που χρειάζεται είναι η προθυμία να δούμε τα πράγματα λίγο διαφορετικά - να αφήσουμε τις σκέψεις για το «τι συνέβη» και "τι θα έπρεπε να είχε συμβεί", και να εστιάσουμε την ενέργειά μας στο «τι συμβαίνει» και «τι θα μπορούσε να γίνει τώρα και στο μέλλον».

8. Σπάνια οι συναισθηματικές αποφάσεις είναι καλές αποφάσεις.

Οι αποφάσεις που καθοδηγούνται από έντονα συναισθήματα αποδεικνύονται συνήθως λανθασμένες και σίγουρα όχι σοφές αποφάσεις. Λαμβάνουμε αυτές τις  αποφάσεις καταβάλλοντας την ελάχιστη προσπάθεια λογικής σκέψης και χωρίς να σταθμίζουμε και να αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα
Η καλύτερη συμβουλή είναι απλή: Μην αφήνετε τα συναισθήματα να καθοδηγούν τη σκέψη σας και να υπερκεράζουν τη νοημοσύνη σας. Ηρεμήστε και μη βιάζεστε να πάρετε σημαντικές αποφάσεις που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη ζωή σας.

____