English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Περίμετροι ασφαλείας γύρω από σπίτια πολιτικών στην Ισπανία



Η ισπανική αστυνομία θα στήσει περιμέτρους ασφαλείας γύρω από τις κατοικίες των πολιτικών για να τους προστατεύσει από αυτούς που διαμαρτύρονται για τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό εξώσεων στην Ισπανία και ζητούν αλλαγές στην νομοθεσία για τις υποθήκες.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να κρατήσει σε απόσταση τους διαδηλωτές μετά τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν έξω από τα σπίτια υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού στην Μαδρίτη της αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία.
Οι κατασχέσεις ιδιοκτησίας σχεδόν τετραπλασιάστηκαν σε τέσσερα χρόνια από το 2008 σε σύγκριση με την προηγούμενη τετραετή περίοδο, δείχνουν δικαστικά στοιχεία. Πέρυσι οι υποθέσεις κατασχέσεων που εξετάστηκαν από τα δικαστήρια ανήλθαν σε σχεδόν 92.000 δηλαδή αυξήθηκαν κατά 18% από το 2011, την ώρα που η Ισπανία υποφέρει από μια δεύτερη ύφεση σε περίοδο πέντε ετών και ένας στους τέσσερις εργαζομένους είναι άνεργος.
Περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το σπίτι της αντιπροέδρου την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων υπήρχαν και μερικοί στους οποίους έχει γίνει έξωση και διηγούνταν τις ιστορίες τους στο πλήθος από μεγάφωνα.
Οι ομάδες των διαδηλωτών, οι οποίες συντονίζονται από την Πλατφόρμα για τα Θύματα των Υποθηκών (PAH), επιχειρηματολογούν ότι οι διαδηλώσεις τους είναι ειρηνικές, μολονότι οι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι έχουν καταδικάσει τις, σύμφωνα με τους ίδιους, "πράξεις εκφοβισμού" των διαδηλωτών.
Η PAH ζητεί να γίνουν αλλαγές στην ισπανική νομοθεσία για τις υποθήκες, η οποία αφήνει πολύ μικρά περιθώρια για τους ιδιοκτήτες σπιτιών να διαπραγματευτούν με τις τράπεζες απ' ότι σε άλλες χώρες.