English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Λαθροθηρία σε «βιομηχανική κλίμακα» εξοντώνει τους ελέφαντες της Αφρικής


Οι δασόβιοι ελέφαντες μειώθηκαν κατά 62% σε διάστημα μαις δεκαετίας. Το ελεφαντόδοντο καταλήγει στις αγορές της Νότιας Ασίας. (Φωτογραφία: Associated Press)
Οι δασόβιοι ελέφαντες μειώθηκαν κατά 62% σε διάστημα μαις δεκαετίας. Το ελεφαντόδοντο καταλήγει στις αγορές της Νότιας Ασίας. (Φωτογραφία: Associated Press)
Με το πρόβλημα της λαθροθηρίας να έχει διογκωθεί εκτός ελέγχου, οι πληθυσμοί των ελεφάντων στην κεντρική Αφρική έχουν μειωθεί κατά σχεδόν τα δύο τρίτα σε διάστημα μιας δεκαετίας, προειδοποιεί ομάδα οκτώ περιβαλλοντικών οργανώσεων.
«Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο πληθυσμός των δασόβιων ελεφάντων έχει μειωθεί κατά σχεδόν τα δύο τρίτα, ή κατά 62%, τα τελευταία δέκα χρόνια» αναφέρουν οι οκτώ μη κυβερνητικές οργανώσεις.
«Δεν μιλάμε πια για λαθροθηρία σε μικρή κλίμακα αλλά για λαθροθηρία σε βιομηχανική κλίμακα, στην οποία επιδίδονται οργανωμένες και καλά οπλισμένες εγκληματικές οργανώσεις» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζουλς Κάρον, επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας στη WWF.
«Από το 2009 έως το 2011, σχεδόν 5.000 ελέφαντες χάθηκαν στο βόρειο Κογκό» επισήμανε ο Ζερόμ Μοκόκο της Wildlife Conservation Society, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της χώρας Μπραζαβίλ.
«Μόνο η Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό φιλοξενεί το 70% του συνολικού πληθυσμού στην κεντρική Αφρική. Σήμερα όμως απομένουν στη χώρα μόλις επτά με δέκα χιλιάδες ελέφαντες» επισήμανε.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου οι ελέφαντες έχουν μειωθεί από τις 80.000 πριν από 30 χρόνια σε μερικές χιλιάδες σήμερα.
Σύμφωνα με τον Ζουλς Κάρον της WWF, το ελεφαντόδοντο που συγκεντρώνουν οι λαθροθήρες καταλήγει σχεδόν αποκλειστικά στη Νότια Ασία, και ειδικά στην Κίνα και την Ταϊλάνδη.
Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί και λόγω των αυτόματων όπλων Kalashnikov που εμφανίστηκαν στην κεντρική Αφρική λόγω εμφύλιων πολέμων, και έχουν πλέον καταλήξει στα χέρια των λαθροθήρων.