English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά ανά την υφήλιο



Η Ασία έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, όπου οι "ξεχασμένοι" της ανάπτυξης, όπως οι εργάτες στο Μπανγκλαντές που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για λογαριασμό δυτικών εταιριών, πραγματοποίησαν πορείες εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση. Και στην Ευρώπη οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε κλίμα αγανάκτησης για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την έκρηξη της ανεργίας. Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επίσης στη Γαλλία όπου τα συνδικάτα είναι διχασμένα για την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην κρίση, η απόρριψη της λιτότητας και η καταπολέμηση της ανεργίας είναι τα βασικά συνθήματα των διαδηλώσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Στο Μπανγκλαντές δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν δικαιοσύνη μετά τον θάνατο τουλάχιστον 413 εργατών στην κατάρρευση του κτιρίου Ράνα Πλάζα στην περιφέρεια της Ντάκας, όπου στεγάζονταν βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, ενώ 149 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι. Στην πρωτεύουσα Ντάκα οι εργάτες ύψωσαν πανό και κόκκινες σημαίες φωνάζοντας "Κρεμάστε τους φονιάδες, κρεμάστε τους ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών". Παρά τις εκκλήσεις της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα για "ψυχραιμία", οι αρχές εκφράζουν φόβους για βίαιες ενέργειες και βανδαλισμούς στα εργοστάσια υφαντουργίας. Σύμφωνα με τον Καμρούλ Αναμ, έναν από τα ηγετικά στελέχη της Ένωσης υφαντουργίας και έτοιμου ενδύματος του Μπανγκλαντές, οι εργάτες είναι οργισμένοι γιατί θεωρούν "δολοφονία" το χαμό των συναδέλφων τους. "Θέλουμε την πιο αυστηρή τιμωρία για τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής". Στην Καμπότζη εργάτες πραγματοποίησαν πορεία στο κοινοβούλιο για να επιδώσουν αίτημα για αύξηση των αποδοχών τους, στα 150 δολάρια το μήνα, στις βιοτεχνίες έτοιμου ενδύματος.
Σχεδόν 55.000 συγκεντρώθηκαν στη Τζακάρτα, σύμφωνα με την αστυνομία, ρεκόρ συμμετοχής για Πρωτομαγιά τουλάχιστον των τελευταίων χρόνων και πολλές χιλιάδες στις Φιλιππίνες ζητώντας αύξηση των μισθών και καλύτερη ανακατανομή των καρπών της ανάπτυξης. "Κάτω οι ιδιωτικοποιήσεις, κάτω οι υπεργολάβοι" ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών που ζητούσαν αύξηση τριών δολαρίων στον κατώτερο μισθό, ο οποίος έχει οριστεί στα 11 δολάρια. Στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη, 5.000 άνθρωποι μετείχαν σε πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς εκφορτωτές, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.
Στη Ρωσία χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας για τον παραδοσιακό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, ενώ ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναβίωσε την παράδοση της σοβιετικής εποχής με τη βράβευση των καλύτερων εργατών. Ο Πούτιν απένειμε τις διακρίσεις του Ήρωα της Εργασίας σε πέντε Ρώσους σε τελετή στο μέγαρο Κονσταντινάφσκι στην Αγία Πετρούπολη. Μεταξύ αυτών βραβείο παρέλαβε ο διάσημος διευθυντής ορχήστρας του Θεάτρου Μαρίνσκι Βαλέρι Γκεοργκίεφ και ένας ανθρακωρύχος από τη Σιβηρία. Η νέα διάκριση, που αποτελείται από ένα χρυσό άστρο, θυμίζει το βραβείο του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας, που απένειμαν οι ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης έως το 1991. «Ο καθένας από εσάς είναι ο πλούτος της χώρας. Δεν μπορούμε να προοδεύσουμε παρά μόνον εάν βασιζόμαστε στην πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά μας, τις αξίες που μας ενώνουν, στην επιμέλεια του λαού μας», δήλωσε ο Πούτιν, που χαρακτήρισε το βραβείο «ένα βήμα ακόμη για την αναγέννηση και τη διαφύλαξη των παραδόσεων της χώρας, καθώς και των ισχυρών δεσμών ανάμεσα σε διαφορετικές εποχές και γενεές».
Περισσότεροι από 7000 αστυνομικοί περιφρουρούν τις διαδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στο Βερολίνο για την Πρωτομαγιά, αλλά και τις κινητοποιήσεις οργανώσεων Νεοναζί. Σύμφωνα με σχετικές ανακοινώσεις της Αστυνομίας του Βερολίνου, η οποία ζήτησε ενισχύσεις από τα γειτονικά κρατίδια, περίπου 500 υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος NPD πραγματοποίησαν πορεία στην περιοχή Σενεβάιντε, η οποία θεωρείται προπύργιο της ακροδεξιάς στην γερμανική πρωτεύουσα και 2000 άτομα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν κανόνια νερού και σπρέι πιπεριού προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές. Κατά παράδοση, το βράδυ της Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται πορεία μελών αριστερών οργανώσεων από την περιοχή Κρόιτσμπεργκ, όπου ζουν πολλοί μετανάστες, προς το κέντρο του Βερολίνου. Φέτος αναμένεται να λάβουν μέρος στην πορεία περί τους 10.000 διαδηλωτές. Το μεσημέρι στο Κρόιτσμπεργκ διοργανώθηκαν από τους κατοίκους οι καθιερωμένες εκδηλώσεις του «Myfest», που γίνονται κάθε χρόνο ως απάντηση στα επεισόδια που συμβαίνουν στις διαδηλώσεις, με την συμμετοχή, φέτος, περίπου 40.000 ατόμων.
Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός τίμησε την Πρωτομαγιά με μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες. Η μεγαλύτερη εκδήλωση οργανώθηκε στη Μοσχα, όπου κατά την αστυνομία περίπου 90.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που οργανώθηκε από το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Πούτιν και εργατικά συνδικάτα. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήσαν εργάτες σε κρατικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα. Επεισόδια προκλήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, όπου αναρχικοί επεχείρησαν να διαλύσουν συγκέντρωση της Ενωμένης Ρωσίας. Περίπου 30 άνθρωποι συνελήφθησαν σύμφωνα με ρωσικές ιστοσελίδες. Η αντιπολίτευση διοργάνωσε ξεχωριστές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας, μόλο που οι αριθμοί που δίνουν για τους συμμετεχόντες οι διοργανωτές κι η αστυνομία διαφέρουν απόλυτα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα στην ιστοσελίδα του υποστηρίζει πως στην δική του πορεία συμμετείχαν 50.000 άνθρωποι, ενώ η αστυνομία υπολογίζει τον ίδιο αριθμό στους 4.500. Στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης στη Λεωφόρο Νιέφσκι, ακτιβιστές ξεδίπλωσαν επιγραφές με συνθήματα υπέρ του πολιτικού αντιπάλου του Πούτιν Αλεξέι Νάβαλνι, που είναι υπόδικος για την κατηγορία της διαφθοράς. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν φωτογραφίες από την πορεία, στις οποίες εμφανίζονται μέλη της κοινότητας των ομοφυλοφίλων να φέρουν στους ώμους ένα ανδρείκελο του Βλαντίμιρ Μιλόνοφ, του τοπικού βουλευτή που εισήγαγε τον αμφιλεγόμενο νόμο για την «προπαγάνδα των ομοφυλοφίλων».
Χιλιάδες Κουβανοί συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Επανάστασης στην Αβάνα για την παρέλαση της Πρωτομαγιάς, αποτίοντας φόρο τιμής στον αποθανόντα πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο οποίος πριν τον θάνατό του από καρκίνο τον Μάρτιο είχε σταθεί ένθερμος σύμμαχος και ευεργέτης της χώρας. Μία λαοθάλασσα από εργάτες, πολλοί εκ των οποίων φορούσαν κόκκινα πουκάμισα, όπως αυτά που φέρουν οι οπαδοί του κόμματος του Τσάβες στη Βενεζουέλα και κρατώντας φωτογραφίες του, παρήλασαν μπροστά από το γιγαντιαίο άγαλμα του εθνικού ήρωα της Κούβας Χοσέ Μάρτι, στην αχανή πλατεία όπου διοργανώνονται όλα τα μεγάλα γεγονότα. Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν και φωτογραφίες του ιστορικού ηγέτη της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, του νεώτερου αδελφού του, προέδρου Ραούλ Κάστρο, του Ερνέστο 'Τσε' Γκεβάρα, όπως και του «Καλλίτερου Φίλου μας» Τσάβες.
Μία μεγαλύτερη εικόνα του Τσάβες κρεμόταν στην πρόσοψη ενός γειτονικού κτηρίου, ίδια με τη φωτογραφία που είχε δημοσιευθεί στο άρθρο του Φιδέλ Κάστρο μετά τον θάνατο του ηγέτη της Βενεζουέλας και στο οποίο τον χαρακτήριζε ως τον καλλίτερο φίλο που είχε ποτέ η Κούβα. «Αποτίουμε ειδικό φόρο τιμής στον αλησμόνητο διοικητή Ούγο Τσάβες Φρίας και εκφράζουμε τα βαθύτερα συναισθήματα και τον θαυμασμό μας για τον γίγαντα αυτόν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Σαλβαδόρ Βαλδές Μέσα στην ομιλία που έδωσε το σύνθημα για την παρέλαση, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη χώρα.
Στη συνεχή αύξηση της ανεργίας αναφέρθηκαν τα τρία μεγαλύτερα ιταλικά συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil, κατά την πανιταλική συγκέντρωση αφιερωμένη στην ιταλική Πρωτομαγιά, η οποία οργανώθηκε, φέτος, στην πόλη της Περούτζια. «Χωρίς δουλειά η Ιταλία πεθαίνει. Η χώρα μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να πεθάνει», τόνισε η Σουζάνα Καμούσο, γραμματέας της κεντροαριστερής συνδικαλιστικής οργάνωσης Cgil. «Όσοι τα τελευταία χρόνια, με την οικονομική κρίση, συνέχισαν να φοροδιαφεύγουν, απαιτείται να συμβάλουν επιτέλους, στο καλό της χώρας. Διότι οι απλοί πολίτες, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, δεν έχουν, πλέον, χρήματα, ούτε για να πληρώσουν τους λογαριασμούς του σπιτιού τους», πρόσθεσε η Καμούσο. «Η απασχόληση πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα. Δεν είναι ένα απλό σύνθημα. Είναι η πραγματικότητα, διαφορετικά, η χώρα μας θα βουλιάξει», πρόσθεσε ο Λουίτζι Αντζελέτι, του συνδικάτου Uil. Ο δε επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης Cisl, Ραφφαέλε Μπονάνι, επέμεινε στο ότι «η οικονομία μπορεί να στηριχθεί, μόνον με την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων». Για πρώτη φορά, στις φετινές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στην Βενετία, το Τρεβίζο και την Μπολώνια, συμμετέχουν και εκπρόσωποι των ιταλών βιομηχάνων. Ένδειξη, σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, του ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει τους απλούς εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες εργοδότες. Η πρόεδρος της ιταλικής βουλής, Λάουρα Μπολτρίνι, παίρνοντας τον λόγο σε συνδικαλιστική κινητοποίηση στη Σικελία, δήλωσε ότι « πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στους ανέργους, διότι η απελπισία, μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους προς τις πιο ακραίες πράξεις». Η Μπολντρίνι αναφερόταν στην ένοπλη επίθεση του 49χρονου Λουίτζι Πρεΐτι, την περασμένη Κυριακή, κατά δυο καραμπινέρων, μπροστά στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης. Σε ότι αφορά, τέλος, στην καθιερωμένη συναυλία της Πρωτομαγιάς που οργανώνεται, όπως κάθε χρόνο, στη Ρώμη, αλλά και μια παράλληλη συναυλία στον Τάραντα της Κάτω Ιταλίας, με τίτλο «Δουλειά, ποια δουλειά;», η ιταλική αστυνομία αποφάσισε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Στόχος, όπως αναφέρεται σε ειδική έκθεση, να αποφευχθεί «μια επικίνδυνη κορύφωση της έντασης, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα».
Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες στη Γαλλία με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς καταδικάζοντας τα μέτρα λιτότητας και ζητώντας από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ν' αλλαξει πορεία. Ο αριθμός των ανθρώπων στη χώρα αυτή των 65 εκατομμυρίων, οι οποίοι αναζητούν εργασία, αυξήθηκε σε 3,2 εκατομμύρια τον Μάριο. Πορεία στο Παρίσι με την ευκαιρία του εορτασμού της Πωρτομαγιάς πραγματοποίησαν επίσης χιλιάδες οπαδοί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Επικεφαλής της πορείας ήταν η προεδρός τους Μαρίν Λε Πεν, η οποία ισχυροποιεί τη θέση της στις δημοσκοπήσεις εν μέσω επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και της μεγάλης πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης. Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν "Ολάντ παραιτήσου" και "Μπλε, Λευκό Κόκκινο, η Γαλλία στους Γάλλους". Όπως κάθε Πρωτομαγιά, κατέθεσαν στεφάνι μπροστά από άγαλμα της Ιωάννα της Λωραίνης, αγίας της Καθολικής Εκκλησίας και σύμβολο υπερηφάνιας για την ακροδεξιά επειδή οδήγησε τις γαλλικές δυνάμεις στη νίκη κατά των 'Αγγλων τον 15ο αιώνα. 'Ενα χρόνο μετά το 17,9% που έλαβε στις προεδρικές εκλογές η Μαρίν Λε Πέν προηγείται σε τρεις δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνοντας 21%, 22% ή 23%, ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο αυτού του Φρανσουά Ολάντ.
Χιλιάδες Ισπανοί πραγματοποίησαν πορεία με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς στη Μαδρίτη φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της εργασίας και κατά της λιτότητας σε μια χώρα με έκρηξη της ανεργίας σε ποσοστό άνω του 27% και με σκοτεινό οικονομικό ορίζοντα. "6.200.000 άνεργοι, όχι στη λιτότητα", "Περισσότερη δημοκρατία, λιγότερη λιτότητα", "Αυτή η λιτότητα καταστρέφει και σκοτώνει", είναι μερικά από τα συνθήματα που αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών. Η πορεία διέσχισε το κέντρο της Μαδρίτης πίσω από ένα μεγάλο πανό που έγραφε: "Αυτό δεν έχει όρια", με το οποίο καταγγέλλουν τις ιστορικών διαστάσεων περικοπές του προϋπολογισμού από τη δεξιά κυβέρνηση. Τα δυο μεγάλα ισπανικά συνδικάτα, UGT και Comisiones obreras (CCOO), κήρυξαν 82 διαδηλώσεις στη χώρα για να ζητήσουν "ριζικές αλλαγές στην οικονομική πολιτική" και για να "τονίσουν την πλήρη αποτυχία των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Λισσαβόνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εργατικών συνδικάτων, για να διαδηλώσουν κατά της πολιτικής της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην χώρα μετά το πρόγραμμα δανεισμού από την «τρόικα» των πιστωτών της (ΕΕ, ΔΝΤ,ΕΚΤ). «Έξω η τρόικα!», «ΔΝΤ Go Home!», «Η τρόικα δε με βοηθά, με κλέβει!», «Όχι στην προσωρινή εργασία, όχι στην ανεργία, όχι στην εξορία!», ήσαν ορισμένα από τα γραπτά συνθήματα στις επιγραφές που ύψωναν ορισμένοι διαδηλωτές του κινήματος May Day στο κέντρο της πρωτεύουσας, προτού συγκλίνουν προς τον κύριο όγκο της διαδήλωσης υπό την καθοδήγηση του κυριότερου εργατικού σωματείου της χώρας CGTP. Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας αποφάσισαν φέτονς να διαδηλώσουν χωριστά στο κέντρο της πορτογαλικής πρωτεύουσας. Οι δύο ενώσεις έχουν διχασθεί αναφορικά με τη στάση που τηρούν έναντι του νέου κώδικα εργασίας που υιοθετήθηκε το περασμένο έτος και ο οποίος έγινε αποδεκτός από την UGT στα πλαίσια ξεχωριστής συμφωνίας που υπέγραψε με τις εργοδοτικές ενώσεις και με τον οποίο έχει διαφωνήσει απόλυτα η CGTP. Η προσκείμενη στο Κομμουνιστικό Κόμμα CGTP επέλεξε ως σύνθημά της τη «μάχη κατά της φτωχοποίησης», ενώ η σοσιαλίζουσα UGT διαδήλωσε υπό το σύνθημα «ανάπτυξη και θέσεις εργασίας». Η CGTP διοργάνωσε επίσης περίπου άλλες 40 εκδηλώσεις σε «όλη τη χώρα», αξιώνοντας ως επί το πλείστον «αλλαγή της κυβέρνησης».
Με συγκεντρώσεις, ομιλίες, πορείες και άλλες εκδηλώσεις τίμησαν τα εργατικά συνδικάτα της Κύπρου την εργατική Πρωτομαγιά. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ πραγματοποίησαν χωριστές συγκεντρώσεις στα οικήματά τους, ενώ η ΠΕΟ πραγματοποίησε και πορεία προς την Πλατεία Ελευθερίας όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία. Η ΔΕΟΚ τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά με εκδήλωση χθες βράδυ στη Λευκωσία. Μιλώντας στη συγκέντρωση της ΣΕΚ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της οργάνωσης χαρακτήρισε διαφορετική από τις προηγούμενες τη φετινή Πρωτομαγιά καθώς ο κυπριακός λαός, είπε, «βιώνει τον εφιάλτη της ανεργίας και της στέρησης».
Περίπου 30 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους αστυνομικοί, τραυματίσθηκαν και άλλοι 72 συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της τάξεως κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, οι οποίες σηματοδότησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής μητρόπολης. Η Κωνσταντινούπολη είχε κηρυχθεί «κλειστή πόλη» και είχαν απαγορευθεί οι συγκεντρώσεις, κυρίως για τα έργα που πραγματοποιούνται στην εμβληματική, κεντρική, πλατεία Ταξίμ. «Είκοσι δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων», ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πόλης Αβνί Μουτλού, υπογραμμίζοντας ότι ο ένας εξ αυτών υπεβλήθη σε επέμβαση για τραύμα στο κεφάλι. Ο τραυματισμός του προκλήθηκε από μεταλλικό σφαιρίδιο σφενδόνας διαδηλωτή. Άλλοι τρεις πολίτες από τις τάξεις των διαδηλωτών τραυματίσθηκαν στα ίδια επεισόδια, που κατά τον κυβερνήτη προκλήθηκαν από «ομάδες περιθωριακών». Δημοσιογραφικές πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες μεταξύ των συγκεντρωμένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέστησαν αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων που εκτόξευσε η αστυνομία. Από νωρίς το πρωί, φθάνοντας κατά μικρές ομάδες αποτελούμενες από λίγες εκατοντάδες πρόσωπα, οι χιλιάδες διαδηλωτές επιχείρησαν να φθάσουν στην πλατεία Ταξίμ από τις παρακείμενες οδούς, όμως συγκρούσθηκαν με τις πολυάριθμες δυνάμεις των 22.000 αστυνομικών που είχαν κινητοποιηθεί για να τους αποκόψουν την πρόσβαση.