English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Σύσταση για όσους εμφανίσουν αναπνευστικά συμπτώματα επιστρέφοντας από Κίνα


O H7N9 δεν φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο: το 80% των ασθενών είχε επαφή με πουλερικά. (Φωτογραφία: Associated Press)
O H7N9 δεν φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο: το 80% των ασθενών είχε επαφή με πουλερικά. (Φωτογραφία: Associated Press)
Λόγω της ανησυχίας για ενδεχόμενη εξάπλωση της γρίπης των πτηνών Η7Ν9, το ελληνικό ΚΕΕΛΠΝΟ καλεί όσους ταξιδιώτες τύχει να εμφανίσουν συμπτώματα τις πρώτες δέκα μέρες μετά την επιστροφή τους από την Κίνα να απευθυνθούν οπωσδήποτε σε γιατρό.
Κρούσματα στην Ελλάδα δεν έχουν πάντως καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 129 επιβεβαιωμένα περιστατικά στη Σαγκάη, το Πεκίνο και άλλες περιοχές της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων 24 θανάτων.
Το 80% των ασθενών είχε επαφή με πουλερικά, από τα οποία πιστεύεται ότι μεταδίδεται ο Η7Ν9, υπάρχουν όμως και τρεις περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορεί να αποκλειστεί η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο.
«Ταξιδιώτες στην περιοχή της Κίνας, οι οποίοι θα εμφανίσουν συμπτώματα αναπνευστικής νόσου τις πρώτες 10 μέρες αφού επιστρέψουν στην Ελλάδα θα πρέπει άμεσα να επισκεφθούν το γιατρό τους, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του στις 2 Μαΐου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.