English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Πεινασμένοι άποικοι στο Νέο Κόσμο κατέφυγαν στον κανιβαλισμό


Το κρανίο της 14χρονης Τζέιν φέρει σημάδια από μπαλτά και μαχαίρι (Πηγή: Don Hurlbert / StudioEIS / Smithsonian)  
Το κρανίο της 14χρονης Τζέιν φέρει σημάδια από μπαλτά και μαχαίρι (Πηγή: Don Hurlbert / StudioEIS / Smithsonian)  
Οι κανίβαλοι της υπόθεσης τελικά δεν ήταν οι Ινδιάνοι, όπως ήθελαν να πιστεύουν τότε οι Ευρωπαίοι: στη διάρκεια του σκληρού χειμώνα του 1609, οι Άγγλοι άποικοι στο Τζέιμσταουν της Βιρτζίνια διαμέλισαν και έφαγαν ένα 14χρονο κορίτσι που είχε πεθάνει λίγο νωρίτερα, ανακοίνωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Smithsonian στις ΗΠΑ.
Η Αποικία Τζέιμσταουν ήταν ο πρώτος μόνιμος οικισμός των βρετανών αποίκων στην Αμερική. Κόντεψε όμως να εξαφανιστεί στη διάρκεια του χειμώνα του 1609-1610, όταν το πλοίο που τους έφερνε προμήθειες από την Ευρώπη βυθίστηκε στον Ατλαντικό. Η αποικία βρισκόταν ήδη σε πολιορκία από τους ινδιάνους Παουχάταν και η εξεύρεση τροφής ήταν δύσκολη έως αδύνατη.
Αν και υπήρχαν αναφορές μαρτύρων της εποχής για περιστατικά κανιβαλισμού στο Τζέιμσταουν, μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν απτές ενδείξεις. Οι ανεκδοτολογικές αναφορές επιβεβαιώνονται τώρα από την εξέταση του σκελετού μιας 14χρονης που ζούσε στην αποικία.
To κρανίο της κοπέλας, την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν Τζέιν, βρέθηκε ανάμεσα στα οστά σκύλων και αλόγων που είχαν προφανώς σφαγιαστεί. Το κρανίο ήταν ανοιγμένο στα δύο και έφερε πολλαπλά ίχνη από μπαλτά και από μαχαίρι, με «προφανή στόχο» την αφαίρεση του εγκεφάλου και των μυών του προσώπου. Ανάλογα ίχνη βρέθηκαν επίσης στο οστό της κνήμης.
Τα οστά της κοπέλας εξετάστηκαν σε εγκληματολογικό εργαστήριο του Smithsonian προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είχαν χτυπηθεί κατά λάθος από μεταγενέστερους αποίκους που έσκαβαν για να ανοίξουν τάφους.
Οι αναλύσεις όχι μόνο επιβεβαίωσαν ότι η Τζέιν είχε τεμαχιστεί εσκεμμένα αλλά επιπλέον αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες ενός μακάβριου δείπνου: «Σε κάποιο στάδιο το κεφάλι αφαιρέθηκε» λέει ο ανθρωπολόγο Ντάγκλας Όουσλεϊ που πραγματοποίησε την ανάλυση στα οστά.
Όπως διαπίστωσε, η σάρκα είχε αφαιρεθεί από τα μάγουλα της κοπέλας μαζί με τη γλώσσα -τα μάγουλα και οι γλώσσες ζώων χρησιμοποιούνταν συχνά στην αγγλική κουζίνα του 17ου αιώνα.
Οι άποικοι φαίνεται ότι αξιοποίησαν και το κρέας της κνήμης. Σε αυτή όμως την περίπτωση, αυτός που ανέλαβε τον τεμαχισμό δεν είχε καμία εμπειρία, όπως μαρτυρούν τα πρόχειρα, διστακτικά κοψίματα.
Το θετικό πάντως είναι ότι ο τεμαχισμός της Τζέιν συνέβη σχεδόν σίγουρα μετά θάνατον: τα ίχνη από μαχαίρι και μπαλτά βρίσκονταν όλα πολύ κοντά μεταξύ τους, πειστική ένδειξη ότι το θύμα δεν κουνιόταν και δεν πρόβαλε αντίσταση.
Σύμφωνα με τον Όυσλεϊ ο σκελετός της Τζέιν δεν παρουσιάζει ενδείξεις ανθρωποκτονίας, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχε βρει βίαιο θάνατο πριν τελικά διαμελιστεί.
Τα υψηλά επίπεδα αζώτου στα οστά της δείχνουν ότι η κοπέλα ακολουθούσε μια αγγλική δίαιτα πλούσια σε κρέας και επομένως προερχόταν πιθανότατα από κάποια ευκατάστατη οικογένεια.
Σύμφωνα με τον Όουσλεϊ, οι άποικοι ίσως επέλεξαν την Τζέιν επειδή η οικογένειά της είχε ήδη πεθάνει και δεν υπήρχε κάποιος να την ενταφιάσει.
Όποια κι αν ήταν η Τζέιν, η αναπαράσταση του προσώπου της, βάσει των χαρακτηριστικών του κρανίου, θα διατηρήσει τώρα τη μορφή της για πάντα στην αμερικανική ιστορία.