English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Έρευνα: Γιατί τα πτηνά έχασαν το πέος τους;


Απάντηση στο ερώτημα γιατί ορισμένα είδη πτηνών έχασαν το πέος τους κατά τη διάρκεια της εξέλιξης δίνει νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Φλόριντα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.
Τα ορνιθόμορφα πτηνά, όπως οι κότες, έχουν πέη που αναπτύσσονται κανονικά στο εμβρυϊκό στάδιο, ωστόσο στην ενήλικη ηλικία τα αναπαραγωγικά τους όργανα χαρακτηρίζονται στοιχειώδη.
Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με την έρευνα γιατί μεγαλώνοντας τα πτηνά ξεκινούν ένα γενετικό πρόγραμμα, το οποίο σταματά την ανάπτυξη του πέους.
Οι επιστήμονες μάλιστα εκτιμούν ότι το γενετικό αυτό πρόγραμμα εμποδίζει την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των πτηνών.
«Η ανακάλυψή μας δείχνει ότι η μείωση του μεγέθους του πτηνού κατά τη διάρκεια της εξέλιξης οφείλεται στην ενεργοποίηση ενός φυσιολογικού μηχανισμού προγραμματισμένης θανάτωσης κυττάρων σε ένα νέο σημείο, την κορυφή του αναδυόμενου πέους», δήλωσε ο Δρ. Martin Cohn, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα γονίδιο που ονομάζεται Bmp4 και το οποίο όταν ενεργοποιηθεί συρρικνώνει το πέος των πτηνών, ενώ όταν παραμένει αδρανοποιημένο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της πάπιας, τα αναπαραγωγικά όργανα αναπτύσσονται κανονικά.
Λόγω της ανυπαρξίας πέους οι κότες και άλλα πτηνά ανέπτυξαν άλλες μεθόδους γονιμοποίησης, που δεν απαιτούν διείσδυση.
Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά πτηνά διαθέτουν μια κοιλότητα που ονομάζεται κλοάκη. Όταν οι δυο κοιλότητες ενωθούν, το σπέρμα μεταφέρεται στα αναπαραγωγικά όργανα του θηλυκού.
Πέρα από την υπόθεση ότι εμποδίζει τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό, οι επιστήμονες δεν έχουν εξακριβώσει που οφείλεται η συρρίκνωση του πέους των πτηνών.