English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Εξαφανίζονται οι πάγοι στην Αρκτική



Πιο γρήγορα από ότι ανέφεραν προηγούμενες εκτιμήσεις λιώνουν οι πάγοι της Αρκτικής όπως υποστηρίζεται στα δεδομένα που κατέγραψε ο δορυφόρος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) «CryoSat-2» που είναι υπεύθυνος για τη χαρτογράφηση των πάγων στις πολικές περιοχές.
Τα δεδομένα του δορυφόρου «CryoSat» που με τη χρήση ραντάρ μετράει το πάχος του πάγου και του δορυφόρου της NASA «IceSat» που χρησιμοποιεί λέιζερ, αναλύθηκαν από ερευνητές της ESA σε συνεργασία με Βρετανούς επιστήμονες.
Η έρευνα λοιπόν έδειξε πως από το 2004 η ετήσια απώλεια πάγου υπολογίζεται στα 900 κυβικά χιλιόμετρα, δηλαδή είναι κατά 50% υψηλότερη από ότι ανέφεραν προηγούμενες εκτιμήσεις για την Αρκτική.

Σύμφωνα με τις νέες μετρήσεις η κλιματική αλλαγή από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έχει μεγάλο αντίκτυπο στην περιοχή. Εκφράζονται λοιπόν φόβοι πως σε μερικά χρόνια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών δεν θα υπάρχουν πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να σημάνει την εκμετάλλευση των ιχθυοαποθεμάτων και του ορυκτού πλούτου της περιοχής.

Είναι ενδεικτικό πως πριν από μία δεκαετία το πάχος των πάγων σε περιοχές βόρεια του Καναδά και της Γροιλανδίας ήταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα πέντε με έξι μέτρα ύψος και σήμερα το αντίστοιχο ύψος είναι στα τρία μέτρα. 

Ο Δρ. Seymour Laxon, από το Κέντρο Παρακολούθησης των Πόλων και Προσομοίωσης στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου, όπου αναλύθηκαν τα δεδομένα του δορυφόρου «CryoSat» επισημαίνει πως «η αρχική ανάλυση των δεδομένων μας δείχνει ότι ο ρυθμός απώλειας του όγκου του θαλάσσιου πάγου το καλοκαίρι στην Αρκτική ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ ότι πιστεύαμε. Πολύ σύντομα ίσως βιώσουμε μια μοναδική εμπειρία όταν μια ημέρα κοιτάξουμε τις δορυφορικές εικόνες και δούμε ότι δεν υπάρχουν πάγοι στην Αρκτική αλλά μόνο ανοιχτή θάλασσα».