English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Η Shell θα διαθέσει 1,36 δισ. δολ. για την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα







Η εταιρεία Shell θα διαθέσει1,36 δισεκατομμύρια δολάρια προκείμενου να δεσμεύει ετησίως 1 εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται κατά την παραγωγή πετρελαίου από πετρελαιούχο άμμο…
Εφαρμόζοντας τη μέθοδο αυτή, αναμένει μειώσεις από τις εκλύσεις θερμοκηπιακών αέριων κατά το 1/3. Πρόκειται για το πρώτο στο είδος του πρόγραμμα.
Η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που θα δεσμεύεται θα αποθηκεύεται σε ειδικές υποδοχές κάτω από το έδαφος και σε βάθος 2 χλμ.
Η εξόρυξη πετρελαίου από άμμο γίνεται σε τρεις κυρίως περιοχες της γης στη Σαουδική Αραβία, τη Βενεζουέλα και τον Καναδά και αποτελεί και εξαιρετικά ρυπογόνο δραστηριότητα με εκλύσεις εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα.
Η SHELL επιλέγει αυτό τον τρόπο ως βασική περιβαλλοντική πολιτική αν και ως τεχνολογία εξακολουθεί να είναι αμφιλεγόμενη.
Στην κατασκευή της υποδομής θα συνεισφέρει και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά με 874 εκατομμύρια δολάρια προκείμενου να πετύχει τον εθνικό στόχο μείωσης των αέριων του θερμοκηπίου κατά 17% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.
Ήδη ασκείται δριμεία κριτική σε αυτή την απόφαση από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που εκτιμούν ότι το δημόσιο χρήμα θα έπρεπε να κατευθυνθεί σε πράσινες πολιτικές και όχι στην ενθάρρυνση χρήσης ορυκτών καύσιμων.

skai.gr