English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Αλήθειες και μύθοι για την αντισύλληψη





O πραγματικός ρόλος της αντισύλληψης είναι να βοηθήσει ένα ζευγάρι να χαρεί τον έρωτα μειώνοντας την πιθανότητα μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

 Οι επεμβατικές και φαρμακευτικές μέθοδοι που διατίθενται σήμερα είναι αρκετές, σύνθετες και δημιουργούν, εκ των υστέρων, πολλές απορίες και... εγκυμοσύνες.



«Τις τελευταίες εβδομάδες δεν μπορούμε να ηρεμήσουμε από τα τηλεφωνήματα. Το ίδιο θέμα μονοπωλεί τις απορίες των γυναίκες, απλώς διαφοροποιείται η ερώτηση...», λέει ο γυναικολόγος Σπύρος Βλάχος.

Η αντισύλληψη είναι βασικό θέμα των διακοπών και ιδιαίτερα των θερμότερων μηνών του καλοκαιριού. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες γεννήσεις στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 35%, συμβαίνουν τον Μάιο. Αυτό σημαίνει ότι η σύλληψη έχει γίνει την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ή τον Αύγουστο» εξηγεί η μαιευτήρας-γυναικολόγος Ιωάννα Τσαούση.

Η κάθε μέθοδος έχει τα θετικά και τα αρνητικά της ή, καλύτερα, για κάθε γυναίκα ή ζευγάρι υπάρχει η κατάλληλη μέθοδος.

Συνοψίζοντας τις βασικότερες απορίες, ζητήσαμε από τον κ. Θεόδωρο Αγοραστό, καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, να μας δώσει τις άρτιες επιστημονικές απαντήσεις και επιπλέον τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου.

Εάν δεν πάρω ένα χάπι αυξάνονται οι πιθανότητες να μείνω έγκυος; Δυνητικά αυξάνονται οι πιθανότητες, διότι μειώνεται η αποτελεσματικότητα της αντισύλληψης. Γι΄ αυτό και είναι σημαντικό το χάπι να λαμβάνεται κάθε μέρα την ίδια ώρα.

Τα αντιβιοτικά μειώνουν την αποτελεσματικότητα του αντισυλληπτικού χαπιού και υπάρχει περίπτωση να μείνω και έγκυος;

 
Όχι μόνο τα αντιβιοτικά αλλά και οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική αγωγή να λαμβάνει κάποια γυναίκα θα πρέπει να χρησιμοποιεί και άλλα μέτρα όπως προφυλακτικό ή να απέχει από το σεξ εάν δεν επιθυμεί να μείνει έγκυος. Σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων που είναι τα αντιβιοτικά, έχουν αναφερθεί μεμονωμένα περιστατικά, αλλά δεν έχει αποδειχθεί κάτι από ευρύτερες μελέτες.

Υπάρχει περίπτωση να έχω πάρει κιλά από το αντισυλληπτικό;


Οι περισσότερες γυναίκες δεν παχαίνουν Το σώμα μου χρειάζεται μια «ανάπαυλα» από κάθε είδους αντισύλληψη τουλάχιστον έναν μήνα τον χρόνο; μόνο από το χάπι. Ακόμη και εάν κάποια πάρει βάρος, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι λόγω κατακράτησης υγρών και δεν θα ξεπερνά το ένα με ενάμισι κιλό. Ωστόσο, μερικές γυναίκες έχουν την αίσθηση πως το χάπι τούς ανοίγει την όρεξη κι έτσι τρώνε περισσότερο και παχαίνουν. Έχει παρατηρηθεί ότι η αύξηση βάρους και η κατακράτηση υγρών υποχωρούν τρεις μήνες μετά την πρώτη λήψη.

Καθόλου. Όποια αντισυλληπτική μέθοδο και να χρησιμοποιείτε δεν χρειάζεται να διακοπεί για οργανικούς λόγους, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα. Στο σπιράλ που δεν περιέχει ορμόνες θα πρέπει να γίνεται αντικατάσταση κάθε 2 ή 5 χρόνια ανάλογα με τον τύπο του. Κάποια σπιράλ που περιέχουν ορμόνες πρέπει να αντικαθίστανται σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Μερικές γυναίκες παίρνουν το χάπι που μειώνει τον αριθμό των περιόδων, δηλαδή τα δραστικά δισκία για διάστημα τριών μηνών (καλοκαιρινά) και με τον τρόπο αυτό παρατείνουν το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις περιόδους τους.

Εάν κάνω συστηματική χρήση αντισυλληπτικών είναι δυσκολότερο να μείνω έγκυος όταν τελικά το αποφασίσω;


Το χάπι δεν επηρεάζει τη γονιμότητα, δεν διαταράσσει τον κύκλο, ούτε δυσχεραίνει την ικανότητα σύλληψης στο μέλλον. Επίσης, δεν χρειάζεται η αναμονή κάποιου συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος από τη στιγμή που κάποια γυναίκα θα σταματήσει το χάπι προκειμένου να συλλάβει, δίχως οποιονδήποτε κίνδυνο. Ο λόγος για τον οποίο κάποιοι γιατροί συνιστούν τη διακοπή των φαρμάκων τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη είναι ότι τόσος χρόνος χρειάζεται κατά κανόνα για να ρυθμιστεί ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως.

Είναι επικίνδυνο να παίρνεις αντισυλληπτικά χάπια για να ρυθμίσεις τον έμμηνο κύκλο;

 
Όχι, και μάλιστα είναι απολύτως ασφαλές. Οι γιατροί είθισται να χορηγούν αντισυλληπτικά για τον σκοπό αυτό εδώ και δεκαετίες. Καθώς μάλιστα δεν υπάρχει ωορρηξία κατά τον χρόνο λήψης της αγωγής, δεν προκαλείται πάχυνση του ενδομητρίου στη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, επομένως η μήτρα δεν χρειάζεται να το αποβάλει ή να «καθαρίσει» με την περίοδο. Στην πραγματικότητα, η «περίοδος» καθ΄ όσον γίνεται λήψη χαπιού δεν είναι πραγματική έμμηνος ρύση αλλά αντίδραση του σώματος στη στέρηση ορμονών, η οποία προκαλείται με τα τελευταία επτά «αδρανή» χαπάκια του πακέτου στο τέλος κάθε μήνα.

Όλα τα αντισυλληπτικά χάπια είναι ίδια, μόνο η δοσολογία αλλάζει;

 
Όλα τα αντισυλληπτικά χάπια χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο οιστρογόνων, αλλά η σύνθεση της προγεστερόνης μπορεί να διαφέρει. Αν κάποιο χάπι δημιουργεί προβλήματα (π.χ. αίμα ανάμεσα στις περιόδους, έντονη πείνα ή απώλεια ερωτικής επιθυμίας), συχνά η καλύτερη λύση είναι η αλλαγή σκευάσματος. Προσοχή: αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο έπειτα από συζήτηση με τον γυναικολόγο.

healthierworld.gr