English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Αναγνωρίσθηκε ως ΠΓΕ το Χιώτικο ούζο




Αναγνωρίσθηκε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών η γεωγραφική ένδειξη «Χίου» ή «Χιώτικο» ως συμπληρωματική της επωνυμίας πώλησης «ούζο», υπό την προϋπόθεση ότι τούτο παράγεται στη νήσο Χίο.


H γεωγραφική ένδειξη «Χίου» ή «Χιώτικο» αναγνωρίστηκε ως συμπληρωματική της επωνυμίας πώλησης «ούζο» που παράγεται στη Χίο.
Σύμφωνα με την απόφαση (30/077/2223 ΥΑ, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2382/Β/27 – 8 – 2012), προβλέπονται τα εξής:
  • Προκειμένου να επιτρέπεται η χρήση της ως άνω γεωγραφικής ένδειξης πρέπει η διαδικασία παραγωγής, από το στάδιο της αρωμάτισης με απόσταξη της αιθυλικής αλκοόλης έως την τελική παρασκευή του ποτού, καθώς και η εμφιάλωση να πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήσεις που έχουν τις παραγωγικές εγκαταστάσεις τους εντός των ορίων της προαναφερομένης περιοχής.
  • Δεν επιτρέπεται η διάθεση στην κατανάλωση ούζου με την ως άνω γεωγραφική ένδειξη, εάν δεν πληρούνται οι όροι της παρούσας απόφασης.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση της λέξεως «Χίου» ή «Χιώτικο», λέξεων με τις ρίζες αυτές, καθώς και σύνθετων λέξεων που τις περιέχουν, για την εμπορική επωνυμία αλκοολούχου ποτού.
  • Οι ποτοποιοί που ενδιαφέρονται για την παραγωγή και διάθεση στην κατανάλωση ούζου με τη γεωγραφική ένδειξη «Χίου» ή «Χιώτικο», υποβάλλουν στην κατά τόπον αρμόδια Χημική Υπηρεσία, όλα τα σχετικά στοιχεία που αποδεικνύουν το δικαίωμα χρήσης εκ μέρους τους της εν λόγω γεωγραφικής ένδειξης. Η ως άνω Χημική Υπηρεσία, μετά από εξέταση των στοιχείων χορηγεί στους ενδιαφερομένους την έγκριση χρήσης της εν λόγω γεωγραφικής ένδειξης.