English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Υπερέχει ποιοτικά η ροδοκαλλιέργεια στην Κοζάνη




Στο έγκυρο διεθνές επιστημονικό περιοδικό για θέματα διαχείρισης φυσικών πόρων και καινοτόμων δράσεων περιβάλλοντος APBCEE procedia φιγουράρει η επιστημονική εργασία του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας για το ροδέλαιο και το ροδόνερο Κοζάνης.
Όπως επικαλείται ο Συνεταιρισμός Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, πρόκειται για μία εργασία που πραγματοποιήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος τεχνολογιών αντιρρύπανσης και διαχείρισης φυσικών πόρων κ. Κωνσταντίνο Τσανακτσίδη και αποτελεί τη δεύτερη διεθνή επιστημονική αναγνώριση της ποιοτικής υπεροχής του ροδελαίου και του ροδόνερου Κοζάνης.
«Η εργασία αυτή που διαπραγματεύονταν την οικονομικότητα των προϊόντων της ροδοκαλλιέργειας στο Ν. Κοζάνης ως μια καλλιέργεια αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον έτυχε της εγκρίσεως από τους συνέδρους διεθνούς συνεδρίου για θέματα καινοτομίας και διαχείρισης φυσικών πόρων στο Χονγκ-Κονγκ στις 5-6/1/12 μεταξύ 365 εργασιών.
Παράλληλα επιλέχτηκε και προς δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό μεταξύ 120 άλλων εργασιών που είχαν προκριθεί από επιστημονική ομάδα του συνεδρίου του Χονγκ Κονγκ.
Η δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό έλαβε χώρα τον Ιούλιο μήνα. Η εργασία αυτή παραδόθηκε επισήμως από τον κ. Τσανακτσίδη σε αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης οι οποίοι και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα αποτελέσματά της.
Σύμφωνα με τον κ. Τσανακτσίδη επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι το ροδέλαιο Κοζάνης υπερέχει ποιοτικά των άλλων ροδελαίων του εξωτερικού που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά.
Αυτό αποδεικνύεται από τις αναλύσεις στο χρωματογράφο μάζας όπου φαίνεται η υπεροχή σε αριθμό ουσιών και περιεκτικότητα αυτών στο ροδέλαιο Κοζάνης έναντι άλλων όπως καταγράφεται στην παγκόσμια βιβλιογραφία.
Συγκεκριμένα στο ροδέλαιο Κοζάνης εντοπίστηκαν 59 οργανικές αρωματικές ενώσεις από τις οποίες οι 12 είναι γνωστές ότι περιέχονται σε άλλα ομοειδή αιθέρια έλαια ενώ οι 47 καταγράφονται για πρώτη φορά ότι περιέχονται σε ροδέλαιο», αναφέρει η ανακοίνωση του Συνεταιρισμού.
Και προσθέτει: «Το γεγονός αυτό και μόνο σύμφωνα με τον κ. Τσανακτσίδη καθιστά το ροδέλαιο Κοζάνης μοναδικό στον κόσμο ενώ όπως επισημαίνει έχει ανοίξει πλέον ένα τεράστιο κεφάλαιο για έρευνα γύρω από το προϊόν αυτό.
Οι μοναδικές του ιδιότητες και οι ωφέλιμες χρήσεις του μπορούν όπως επισημαίνει ο κ. Τσανακτσίδης να πολλαπλασιαστούν για τον άνθρωπο, ενώ βασική επιδίωξη είναι η διερεύνηση της ταυτότητας και του ρόλου τόσο πολλών αρωματικών ουσιών στο ροδέλαιο Κοζάνης τόσο για την κάθε μια ξεχωριστά όσο και για τους συνδυασμούς μεταξύ τους.
Η αντιπροσωπεία του Συνεταιρισμού ευχαρίστησε τον επίκουρο καθηγητή του ΤΕΙ για την πολύτιμη και εθελοντική προσφορά του στις προσπάθειες του Συνεταιρισμού ενώ προτάθηκε στον κ. Τσανακτσίδη δια μέσω του ΤΕΙ να αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη του Συνεταιρισμού σε θέματα της ειδικότητάς του.
Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η δεύτερη επιστημονική εργασία για το ροδέλαιο Κοζάνης που αποκτά διεθνές ενδιαφέρον και τυγχάνει της αναγνώρισης της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Η πρώτη είχε γίνει το 2008 από τη φαρμακευτική Αθηνών και τον επίσης επίκουρο τότε καθηγητή κ. Μαγιάτη συνεργάτη του καθηγητή κ. Σκαλτσούνη, όπου για πρώτη φορά πιστοποιούνταν και ανακοινώνονταν σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό φαρμακευτικού ενδιαφέροντος (Planta Medica) η ποιοτική ανωτερότητα του ροδελαίου και του ροδόνερου Κοζάνης.
Συνολικά έξι ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας έχουν εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη νέα αυτή καλλιέργεια των ρόδων στην πατρίδα μας με σχετικές επιστημονικές εργασίες που έχουν εκπονήσει ή βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Τα ιδρύματα αυτά είναι: η Φαρμακευτική Αθηνών, η Φαρμακευτική Α.Π.Θ., η Γεωπονική Α.Π.Θ., η Γεωπονική Αθηνών, το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το ΤΕΙ Λάρισας ενώ και το ΕΘΙΑΓΕ δια του ινστιτούτου αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών έχει συνεργασία με το Συνεταιρισμό για θέματα της καλλιέργειας.