English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ανδρικό πουκάμισο






Το πουκάμισο κάνει την διαφορά σε έναν άντρα και τα κολάρα και οι μανσέτες κάνουν την διαφορά σε ένα πουκάμισο.



Κολάρα
Κολάρο με μύτες
To ίσιο κολάρο με μύτες είναι το δημοφιλεστέρο. Ταιριάζει στους περισσότερους σωματότυπους και υποδέχεται άνετα τις γραβάτες με οποιονδήποτε κόμπο, πλην του ογκώδους Windsor. Το μήκος του κυμαίνεται από 6 έως 8 εκ., αναλόγως του μεγέθους και σχήματος προσώπου αυτού που το φοράει. Ταιριάζει σχεδόν σε όλους, πλην ίσως, όσων έχουν στενόμακρο πρόσωπο και ψηλό λαιμό.  
Κολάρο Windsor ή Ρεξ
Το κολάρο Windsor (ή Ρεξ). Κατάλληλο για τον ογκώδη κόμπο Windsor. Οι γιακάδες σχηματίζουν αμβλεία γωνία. Αυτό το κολάρο έχει βρετανική προέλευση και το προτιμούσε ο δούκας του Windsor για να βολέψει τον φαρδύ διπλό κόμπο Windsor που είχε επινοήσει. Δεν ταιριάζει σε πρόσωπα φαρδιά και λαιμούς κοντούς. Η γραβάτα μπορεί να είναι πλεχτή ή μάλλινη.
Κολάρο Button DownΤο δημοφιλέστερο κολάρο για πουκάμισο χωρίς γραβάτα είναι το button down. Είναι σαν το ίσιο με μύτες, αλλά χωρίς ενίσχυση εσωτερικά (φορτσέτα), χωρίς μπανέλες (εσωτερικές ή εξωτερικές) και κουμπώνει πάνω στο πουκάμισο. Ο σπορ, χαλαρός χαρακτήρας του, η ελαφριά κατασκευή και το ελαφρό ρολάρισμά του δεν ευνοούν ιδιαίτερα τη γραβάτα (απαιτεί λεπτές, μαλακές γραβάτες και λεπτό κόμπο). Καλύτερα να αποφεύγεται με σοβαρά ή σταυρωτά κοστούμια.
Υπάρχουν και άλλοι τύποι, όπως το κολλάρο με στρογγυλεμένες μύτες, το κολλάρο με παραμάνα (οι δύο γιακάδες ενώνονται με παραμάνα) και το κολλάρο με αντεστραμμένες μύτες (για επίσημο φράκο).
Μανσέτες
Εκεί που τελειώνει το σακάκι, στην άκρη του χεριού, ξεπροβάλλει το πουκάμισο, με τη μανσέτα του. Το μανίκι του σακακιού, όταν ο άντρας φοράει κουστούμι, δεν πρέπει να σκεπάζει όλο τον καρπό. Πρέπει να αφήνει τουλάχιστον ένα εκατοστό, έως και δύο, για τη μανσέτα του πουκάμισου.
Τα βασικά είδη μανσέτας είναι η απλή με κουμπί, και η μανσέτα διπλή γυριστή, με μανικετόκουμπο.
Η απλή κουμπωτή υπάρχει σε όλα τα πουκάμισα, αλλά η διπλή γυριστή έχει επιστρέψει δυναμικά και φοριέται από πολλούς πλέον.
Οι μανσέτες με κουμπί έχουν υποείδη ανάλογα με το κούμπωμα και το σχήμα της γωνίας. Με ένα κουμπί είναι πιο ευκολοφόρετες,  με δύο κουμπιά κρατάνε καλύτερα τη φόρμα του πουκαμίσου. Άλλες έχουν στρογγυλεμένο, σβηστό πάρσιμο της γωνίας άλλες φάλτσο πάρσιμο και άλλες δεν έχουν καθόλου πάρσιμο της γωνίας.  
Η διπλή μανσέτα, εκτός από τον όγκο και τη μεγαλοπρέπεια είναι προτιμότερη, γιατί παίρνει μανικετόκουμπα που δίνουν αρρενωπότητα σε έναν τζέντλεμαν.
Τα μανικετόκουμπα πρέπει να ταιριάζουν με τα άλλα ανδρικά εξαρτήματα, όπως η γραβάτα και το ρολόι. Στη διπλή γυριστή μανσέτα επικρατούν οι άπαρτες γωνίες και οι στρογγυλεμένες που είναι κομψότερες.
 Πουκάμισο ανάλογα με τον σωματότυπο:
  • Όποιος έχει μακρύ πρόσωπο πρέπει να αποφεύγει τους μακρόστενους γιακάδες.
  • Ο στρογγυλοπρόσωπος αποφεύγει τους φαρδείς ανοιχτούς Ρεξ.
  • Ο ογκώδης δεν φοράει πουκάμισο με μικρά γιακαδάκια.
  • Ο λεπτός και μικρόσωμος δεν φοράει πουκάμισα με μεγάλους γιακάδες.
Άλλα μυστικά για το πουκάμισο...
  • Το πουκάμισο δεν πρέπει να σκεπάζει όλο τον καρπό μέχρι την παλάμη. Ούτε να είναι κοντό και να αφήνει ακάλυπτο τον οστείνο «κόμπο» του καρπού.
  • Το κολάρο δεν πρέπει να είναι φαρδύ ούτε και να πνίγει. Πρέπει να χωράει ένα δάχτυλο ανάμεσα στο κολάρο και το λαιμό.
  • Τα πιο επίσημα πουκάμισα, με διπλή μανσέτα πρέπει να είναι χωρίς τσέπη. Τα πιο σπορ, μπορεί και να έχουν, αν και δεν βοηθούν το στρώσιμο στο στήθος.
  • Στο βραδινό λευκό πουκάμισο πρέπει να υπάρχει πατιλέτα που  μπορεί να είναι και πλακωτή «κρυφή» για να κρύβει τα κουμπιά.
  • Το μονόγραμμα είναι για να το βλέπει μόνο ο κάτοχος, άρα θα πρέπει να είναι σε σημείο που δεν φαίνεται.
  • Δοκιμάζοντας διάφορα πουκάμισα μπορείτε να βρείτε ένα καλό έτοιμο στα μέτρα σας. Το χειροποίητο παραγγελίας βέβαια έχει άλλη αίσθηση, αλλά και άλλη  τιμή (από 90 έως και 300 ευρώ με το ύφασμα).
  • Τα βασικά πουκάμισα που πρέπει να έχουν οι άνδρες στην γκαρνταρόμπα τους είναι τα βασικά χρώματα  επί δύο, ούτως ώστε όταν το ένα είναι στα άπλυτα, να βολεύονται με το άλλο.  Το λευκό πουκάμισο είναι το βασικό, όπως και το γαλάζιο από σιέλ έως βαθύ σαξ, το μπλε, το γκρι ανοιχτό, το γκρι σκούρο, το ροζ, το λιλά και το κρεμ.
  • Τα βασικά υφάσματα που χρησιμοποιούνται στα πουκάμισα είναι οι διπλής ύφανσης ποπλίνες, βάρους 100΄s, 140′s και 180′s, από φίνο βαμβάκι. Κανένα τεχνητό υλικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στο πουκάμιασο. Επιτρέπονται μόνο το βαμβάκι, το λινό και το μετάξι στο πουκάμισο.

http://www.emedi.gr