English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Το «κρυφό ταλέντο» του 007!




Στην επικείμενη αυτοβιογραφία της «For Your Ears Only» («Για τα αυτιά σας μόνο») η 77χρονη σήμερα Νίκι βαν ντερ Ζιλ ξετυλίγει το κουβάρι της προσωπικής της ιστορίας, πηγαίνοντας τον χρόνο πίσω στο 1962. Στη χρονιά, δηλαδή, που η νεαρή τότε ηθοποιός ξεκινούσε την καριέρα της ως φωνή των κοριτσιών που πλαισίωναν τον Τζέιμς Μποντ. Αφορμή για την ιδιότυπη αυτή καριέρα αποτέλεσε, όπως η ίδια αποκαλύπτει, η βαριά γερμανοελβετική προφορά της Ούρσουλα Αντρες. «Η Αντρες έδινε έμφαση στον λόγο της σε λάθος συλλαβές. 

Οι παραγωγοί της ταινίας, λοιπόν, φοβήθηκαν – και όχι άδικα – πως τα λόγια του ρόλου της ενδεχομένως να μην γίνονταν εύκολα κατανοητά» σχολιάζει η γερμανικής καταγωγής Νίκι βαν ντερ Ζιλ, η οποία σπεύδει να διευκρινίσει πως μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας «Τζείμς Μποντ, πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου», το 1964, η ομάδα παραγωγής ζήτησε και πάλι τη βοήθειά της για να καλύψει τις φωνητικές ατέλειες μιας άλλης εξίσου σημαντικής ηθοποιού, της Σίρλει Ιτον. «Έπρεπε να κάνω τη φωνή της να ακούγεται πιο σέξι και πιο μαλακή, πιο αέρινη».

Στο πλούσιο βιογραφικό της άγνωστης ηθοποιού συγκαταλέγονται επίσης τα ονόματα των περισσότερων κοριτσιών που στάθηκαν στο πλάι του Τζέιμς Μποντ, μεταξύ των οποίων η Γιουνίς Γκέισον («Από τη Ρωσία με αγάοη», 1963), η Νάντια Ρέτζιν («Ο Χρυσοδάκτυλος», 1964), η Κλόντιν Οζέ («Επιχείρηση Κεραυνός», 1965), η Μίε Χάμα («Ζεις μονάχα δυο φορές», 1967), η Τζέιν Σείμουρ («Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν», 1973) και η Φρανσουά Τερί («Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι», 1974).

Ωστόσο, παρά την πολύτιμη συνεισφορά της η Νίκι βαν ντερ Ζιλ δεν έγινε ποτέ αποδέκτης ούτε κινηματογραφικών βραβείων ούτε προσωπικών επαίνων και ευσήμων για το έργο της. Μάλλον το αντίθετο, θα έλεγε κανείς. Γεγονός που μάλιστα επιβεβαιώνεται από τον πρόσφατο αποκλεισμό της από τις εκδηλώσεις εορτασμού που θα λάβουν χώρα τον ερχόμενο μήνα στο Λονδίνο με αφορμή τη συμπλήρωση μισής δεκαετίας από την προβολή της πρώτης ταινίας («Δόκτωρ Νο») του μυστικού πράκτορα. Αιτία; Όπως η ίδια υποστηρίζει, η αμηχανία που θα προκαλέσει η παρουσία της στη Σίρλει Ιτον. 

«Η διένεξη με τη διοργανώτρια εταιρεία ξεκίνησε όταν οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης ζήτησαν την ακύρωση της πρόσκλησης που μου είχαν αρχικά στείλει. Και όλα αυτά δύο μήνες αφότου είχα δεχθεί την πρότασή τους να μιλήσω προσκεκλημένη στην "Ημέρα του Χρυσοδάκτυλου". Στην επιστολή τους μου εξηγούσαν πως η κυρία Ιτον δεν θα δεχόταν με μεγάλη ευκολία την παρουσία μου». 

Ο αποκλεισμός της Νίκι βαν ντερ Ζιλ από τις επετειακές εκδηλώσεις στην πραγματικότητα δεν ήρθε και τόσο ξαφνικά. Σημάδια αρνητικού κλίματος προς το πρόσωπό της, υποστηρίζει η ίδια, είχαν κάνει την εμφάνισή τους αρκετό καιρό νωρίτερα. Όταν, δηλαδή, αφαιρέθηκε το όνομά της – χωρίς τη συγκατάθεσή της – από τη λίστα επίσημης ιστοσελίδας με τους επαγγελματίες που συνεισφέραν στις κινηματογραφικές επιτυχίες του Τζέιμς Μποντ. «Η Νίκι είναι υπέροχος άνθρωπος αλλά δυστυχώς αποξενώθηκε γρήγορα, γιατί στις συνεντεύξεις της μιλούσε με αρνητικά λόγια για πολλούς ανθρώπους που τη βοήθησαν στη ζωή της. Η Σίρλει από την άλλη είναι ο πρώτος άνθρωπος που κάλεσα στην εκδήλωση. Αυτή είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα της γιορτής. Ο κόσμος, όπως και να το κάνουμε, θα έρθει να δει την Σίρλει Ιτον και όχι τη Νίκι βαν ντερ Ζιλ», καταλήγει ο Τόμας Μπόινγκτον, εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρείας. 


«Τα τελευταία πενήντα χρόνια δεν είχε καμία αναγνώριση για τη δουλειά μου. Οι ενδυματολόγοι, όμως, οι σκηνογράφοι και άλλοι επαγγελματίες του χώρου πάντα αναφερόταν στους τίτλους τέλους των ταινιών. Θέλουν να υποκριθώ πως δεν υπήρξα ποτέ, μόνο και μόνο επειδή κάποια κορίτσια του Τζέιμς Μποντ δεν αποδέχθηκαν ποτέ ότι τα ντουμπλάρισα φωνητικά». Η διοργανώτρια εταιρεία των επερχόμενων εκδηλώσεων, από την άλλη, η οποία διαχειρίζεται εμπορικά οτιδήποτε σχετίζεται με τις ταινίες του μυστικού πράκτορα, έστειλε επιστολή στην 77χρονη ηθοποιό με την οποία ουσιαστικά τερμάτιζε με τις μεταξύ τους σχέσεις. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ», η επιστολή ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αρκετοί ηθοποιοί αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευαίσθητοι με το θέμα του ντουμπλαρίσματος».

«Στην αρχή ήμουν πολύ εκνευρισμένη. Πολλά κορίτσια έχτισαν μια καριέρα η οποία εν μέρει βασίστηκε στη φωνή μου. Δεν ζητάω πολλά. Μονάχα επαγγελματική αναγνώριση» καταλήγει η ντουμπλέρ, η οποία ελπίζει να αποκατασταθεί η αλήθεια γύρω από το όνομά της όταν επιτέλους κυκλοφορήσει η αυτοβιογραφίας της.




ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ