English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Τι εστί φιλί;



Τι εστί φιλί;

Τι εστί φιλί;
Υπάρχουν τόσα είδη φιλιών όσα και τα αισθήματα. Τόσοι λόγοι για να φιλήσεις όσες και επιθυμίες για να φιλήσεις χωρίς λόγο. Σας παρουσιάζουμε μια μικρή ανθολογία αυτής της παράξενης αλλά και  τόσο ευχάριστης μανίας.
Το πρώτο-πρώτο φιλί μας το έδωσε η μαμά. Ακολούθησαν τα φιλιά από τους συγγενείς, εκείνα που ανταλλάσσουμε με τους ή τις φίλες μας, τα πεταχτά φιλάκια , το φλογερό ερωτικό φιλί.
Από την εμφάνιση του ανθρώπου στην Γη μέχρι σήμερα, φιλιόμαστε. Από ευγένεια, από χαρά, από αγάπη. Μια ενστικτώδης κίνηση φιλίας, τρυφερότητας και έρωτα που την μελετούν οι ζωγράφοι και οι εθνολόγοι και που πάντα εμπνέει του γλύπτες και τους ποιητές.
Ξέρετε ότι είχε  απαγορευθεί στον κινηματογράφο για μεγάλο χρονικό διάστημα;
Ξέρετε ότι το συστήνουν μαζί με τις δίαιτες αδυνατίσματος επειδή ΄΄καιει΄΄ θερμίδες; Και ότι οι ερωτευμένοι που επιδίδονται σε τρυφερούς εναγκαλισμούς στα παγκάκια έχουν δίκιο, γιατί το φιλί κάνει καλό στην υγεία;
Θέλετε να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες για την γλυκιά εκδήλωση αγάπης;
Φιλί: το άλφα της συναισθηματικής εκπαίδευσης;
Άραγε φιλιούνται όλοι οι άνθρωποι; αυτή η ένδειξη τρυφερότητας, τόσο διαδεδομένη στη Δύση δεν φαίνεται να είναι παγκόσμια συνήθεια. Σύμφωνα με τον δρα Μαρτίν Μουριέ, μόνο οι μισοί κάτοικοι της Γης την ασκούν. Παρόμοιες διαχύσεις εξηγεί, σοκάρουν τους Ασιάτες που είναι μανιακοί με την υγιεινή. Οι Κινέζοι τρέμουν τόσο πολύ τα μικρόβια, ώστε αποφεύγουν και μια άλλη συνήθεια που κρίνουν αηδιαστική, να σαλιώνουν τα γραμματόσημα! Στην Αφρική ο φόβος μην τους κοπεί η ανάσα και πεθάνουν από ασφυξία περιορίζει τα ερωτικά φιλιά. Προτιμούν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους με το χορό. Ορισμένες φυλές της Γουϊνέας επειδή βρίσκουν την εκδήλωση ζωώδη και αποκρουστική, έχουν απαγορέψει το φιλί σε δημόσιους χώρους. Στον Νίγηρα για πολλά χρόνια όσοι φιλιόνταν μπροστά σε κόσμο ετιμωρούντο με ξυλοδαρμό.
Σε άλλα μέρη της υφηλίου, τα φιλιά στο στόμα θεωρούνται σαφώς έλλειψη φαντασίας. Οι Εσκιμώοι και οι Μαιρί προτιμούν να τρίβουν τις μύτες τους και να… τραβάει ο ένας την γλώσσα του άλλου. Οι Παπούα εκδηλώνουν το πάθος τους κόβοντας τις βλεφαρίδες της αγαπημένης τους με τα δόντια. Το ίδιο παράξενο είναι και το έθιμο των ερωτευμένων Πολυνησίων που δείχνουν την τρυφερότητα τους δαγκώνοντας ο ένας τις βλεφαρίδες του άλλου, ενώ μερικές φυλές των Φιλιππίνων συνδυάζουν την γυμναστική με την ερωτική εξομολόγηση. Οι άντρες αρπάζουν στην κυριολεξία την καλή τους από τα πόδια και τρίβουν με αυτά το πρόσωπό τους!
Αλήθεια, το φιλί είναι ενστικτώδης συμπεριφορά ή δημιούργημα του πολιτισμού; Στην εποχή του Νεάντερταλ, οι πρόγονοι μας αναγνωρίζουν φυσώντας ο ένας τον άλλον, ενώ γλείφοντας στο πρόσωπο σε αναζήτηση λίγου αλατιού!
Ο καθένας το φιλί του
Το φιλί δεν είναι προνόμιο μόνο των ανθρώπων. Ζώα, όπως οι πίθηκοι, τα πουλιά, οι σκύλοι, δίνουν κι αυτά φιλάκια. Η τρυφερότητα εκδηλώνεται βέβαια διαφορετικά ανάλογα με το είδος: Το άλογο δαγκώνει την σύντροφο του, ο κροκόδειλος την κρατάει ελαφρά από την ουρά, ο παπαγάλος την τσιμπολογάει με το ράμφος του, ενώ μερικά ψάρια στεγάζουν τα μικρά τους μέσα στο στόμα τους.
Αλλά και κάθε ανθρώπινος λαός έχει διαφορετικές συνήθειες. Οι Αυστριακοί δεν φιλιούνται ποτέ δημοσίως, ούτε για χαιρετισμό. Οι Βρετανοί δίνουν μόνο ένα φιλάκι όταν συναντιόνται, ενώ οι Γάλλοι και οι Έλληνες προτιμούν την συμμετρία των δύο φιλιών, ένα σε κάθε μάγουλο. Οι Βέλγοι, οι Ρώσοι και οι Σλάβοι πάλι, είναι πιο πληθωρικοί και δίνουν τρία φιλιά. Ορισμένα φιλιά έχουν γίνει θρυλικά. Γνωρίζεται ποια;
  • Του Ιούδα. Φίλησε τον Χριστό στον κήπο της Γεσθημανή και έτσι τον υπέδειξε στους ρωμαίους. Το φιλί του Ιούδα είναι συνώνυμο με την προδοσία.
  • Της Οντίν. Η εξαπατημένη ερωτευμένη της σκανδιναβικής μυθολογίας κράτησε μέχρι ασφυξίας το φιλί του αποχαιρετισμού στον επιπόλαιο εραστή της.
  • Της Ωραίας Κοιμωμένης. Το πριγκιπόπουλο την ξύπνησε με ένα φιλί από τον εκατόχρονο ύπνο της.
  • Της Μαφίας. Όταν ένα μέλος της οργάνωσης προδώσει, δέχεται ένα φιλί στο στόμα που προμηνύει την εκτέλεση του.
  • Του Πάπα. Σε ένδειξη ταπεινότητας, ο Άγιος Πατέρας γονατίζει και φιλάει το χώμα της κάθε χώρας που επισκέπτεται
  • Των Σλάβων. Για να πιστοποιήσουν την φιλία τους, δύο άντρες φιλιούνται με πάθος στο στόμα.
  • Το φιλί των λεπρών. Με αυτή την συμβολική κίνηση, ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης και ο βασιλιάς της Γαλλίας Άγιος Λουδοβίκος έδειχναν ότι για έναν Χριστιανό το ΄΄αγαπάτε αλλήλους΄΄ δεν σταματά ούτε μπροστά στην χειρότερη αρρώστια.
Προσοχή κίνδυνος
Μπορεί το φιλί να κάνει καλό, αλλά σε υπερβολικές δόσεις κρύβει μερικούς κινδύνους.
  • Αμερικανοί γιατροί επιμένουν στο καρδιακό στρες των ερωτευμένων. Στην διάρκεια μιας φλογερής περίπτυξης, οι σφυγμοί από 70 το λεπτό ανεβαίνουν στους 150, αναγκάζοντας την καρδιά να ΄΄τρομπάρει΄΄ ένα λίτρο αίματος επιπλέον. Ένα φιλί, λένε, μειώνει την ζωή κατά τρία λεπτά!
  • Η αλλεργία στο κραγιόν, προκαλεί και στους δύο συντρόφους ξεφλούδισμα στα χείλη, μικρά σκασίματα, ακόμα και μολυσμένες φλύκταινες. Τότε πρέπει να σταματήσουμε να βάφουμε τα χείλη και να αναζητήσουμε την ουσία που προκάλεσε το πρόβλημα.
  • Η δυσάρεστη αναπνοή καταστρέφει και τους πιο θερμούς εναγκαλισμούς. Κύριοι υπεύθυνοι: Το οινόπνευμα, το τσιγάρο, η οδοντική πλάκα, το σκόρδο, το κρεμμύδι.
  • Συχνά και ως ΄΄ασθένεια του φιλιού΄΄, η μονοπυρήνωση προσβάλει τους νέους, 80% από όσους έχουν την αρρώστια είναι μεταξύ 18-25 ετών, και μεταδίδεται με το σάλιο όπως επίσης και η ηπατίτιδα Β ή οι μαγουλάδες. Στον αμερικανικό στρατό σωστές επιδημίες μονοπυρήνωσης παρουσιάζονταν 45 ημέρες μετά τις άδειες των φαντάρων. Αλλά πώς να συγκρατηθούν τα νιάτα;



Avantag