English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Πως να χτίσετε αρμονικές σχέσεις με τα πεθερικά σας




Ένα από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα για τα οποία , πολλοί άνθρωποι επισκέφτονται έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι ζητήματα που αφορούν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι σχέσεις αυτές βέβαια καθώς και τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζονται διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση του κάθε ατόμου. Όσον αφορά τα παντρεμένα ζευγάρια, πέρα από τις μεταξύ τους διαφωνίες, συχνά αναφέρονται και συγκρούσεις με την οικογένεια του/της συζύγου.
Οι έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι συχνότερες και σημαντικότερες συγκρούσεις συμβαίνουν μεταξύ πεθεράς και νύφης παρά μεταξύ πεθεράς και γαμπρού.
Ο λόγος για τον οποίο παρατηρούνται περισσότερες ρήξεις στη συγκεκριμένη σχέση είναι ένας συχνά o φόβος για το ποιά από τις δύο γυναίκες θα έχει την πρωταρχική επιρροή στη σχέση. Αυτός ο φόβος μπορεί να εκδηλωθεί με μια άμεσα ή έμμεσα ανταγωνιστική συμπεριφορά όπως για παράδειγμα κριτική για το πώς θα πρέπει να γίνονται οι δουλειές του σπιτιού.
Η ένταξη μιας άλλης γυναίκας στην καθημερινότητα του γιού της στην οποία δίνεται αυτόματα πλέον προτεραιότητα, μπορεί να γεννήσει συναισθήματα εγκατάλειψης και απώλειας στην μητέρα. Τα συναισθήματα αυτά είναι φυσικά και επόμενα αυτής της αλλαγής. Ένας άνδρας όμως δε μπορεί να ζήσει για πάντα με τη μητέρα του άρα θα πρέπει να διαλέξει τη γυναίκα την οποία επιθυμεί για να περάσει την υπόλοιπη ζωή του.
Όσον τώρα αφορά τη σύζυγο, ο γάμος συνεπάγεται τη δέσμευση ότι ο άλλος γίνεται το σημαντικότερο πρόσωπο στη ζωή μας και οτι κατά συνέπεια όχι μόνο θα μας υποστηρίζει όταν έχουμε ανάγκη αλλά ότι θα γίνουμε και προτεραιότητα του.Για αυτό λοιπόν περιμένουμε από το σύζυγο/τη σύζυγο μας να μας υποστηρίξει όταν κάποιος άλλος μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα ή μας κριτικάρει . Συχνά βέβαια, η αξίωση αυτή κλονίζεται όταν υπάρχει κάποια σύγκρουση με τα πεθερικά.

Σύμφωνα με την Dr. Terri Apter (Psychology Today), σε μια έρευνα που πραγματοποίησε με 49 ζευγάρια, οι άνδρες συχνά τείνουν να προστατεύουν τις μητέρες τους σε σχέση με τις γυναίκες τους. Αυτό, όπως εξηγεί, συμβαίνει επειδή βλέπουν την γυναίκα τους ως δυνατότερη, και σκληρότερη άρα και πιο ικανή να κάνει παραχωρήσεις. Τις περισσότερες φορές, όμως όταν μια γυναίκα ακούει ότι «έτσι είναι η μητέρα μου και πρέπει να την αποδεχτείς», αισθάνεται προδομένη. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ο σύζυγος μπορεί να αισθάνεται «χωρισμένος στα δύο» και να βρίσκει δύσκολο το να κρατήσει τις ισορροπίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Washington, οι άνδρες φορτίζονται γρηγορότερα κατά τη διάρκεια ενός συζυγικού καυγά και έχουν πολύ χαμηλότερη ανοχή για λεκτικές διαμάχες απ’ότι οι γυναίκες . Έτσι λοιπόν, μπορεί να αποχωρούν από τη διαφωνία ή να «υψώνουν τείχος», πολύ πιο συχνά.

Όποιοι και να είναι οι λόγοι για τους οποίους οι σχέσεις σας είναι τεταμένες, για να χτίσετε αρμονικές σχέσεις με τα πεθερικά σας
1) Αποφύγετε να αναταγωνίζεστε με την μητέρα του άντρα σας. Προσπαθείστε να διαπαραγματευτείτε μαζί του πιθανούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να βοηθήσει τη σχέση σας με τη μητέρα του στο μέλλον.
2) Θυμηθείτε ότι εκείνη και ο πεθερός σας είναι οι άνθρωποι που μεγάλωσαν τον άντρα σας , για αυτό δείξτε τους ότι τους σέβεστε αλλά ταυτόχρονα θέστε τα όρια σας.
3) Αναρωτηθείτε εάν αξίζει να έρχεστε σε ρήξη για το καθετί που πιθανώς σας εκνευρίζει στη συμπεριφορά τους. Πόσο σημαντικό είναι και τι συνέπειες θα πρέπει να υποστείτε;
4) Ζητήστε από τον σύζυγό σας να σας βοηθήσει. Η συνεισφορά του είναι πολύ σημαντική στην εξομάλυνση των σχέσεων με τους γονείς του. Ο άντρας σας θα ήταν καλό να επιβεβαιώνει το σεβασμό και την αγάπη προς τη μητέρα του αλλά ταυτόχρονα να προστατεύει κι εσάς από οποιαδήποτε μη επικοδομητική κριτική.
5) Προσπαθείστε να τους συμπεριλάβετε στη ζωή σας με τρόπο που διατηρεί τα όρια σας. Για παράδειγμα, ζητήστε τους μια συμβουλή ή τη γνώμη τους για κάτι.
6) Εάν έχετε προσπαθήσει να εξομαλύνετε τις σχέσεις αλλά δεν βλέπετε φώς στο τούνελ, ίσως ήρθε η στιγμή να αποδεχτείτε ότι η κατάσταση μπορεί να μην αλλάξει. Ίσως να προσδοκούσατε ότι θα αποκτήσετε μια «νέα οικογένεια» με την οποία θα έχετε υπέροχες σχέσεις και αυτό είναι το ιδανικό που θα μπορούσε να συμβεί. Κάποιες φορές όμως, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, αυτό είναι δυνατό. Ίσως να είναι καλύτερο να εγκαταλείψετε τις προσδοκίες σας για μια ιδανική σχέση μαζί τους. Ένα μεγάλο μέρος της δυσφορίας που βιώνει κανείς σε μια τέτοια κατάσταση, είναι επειδή τρέφει προσδοκίες που διαρκώς διαψεύδονται. Αλλάζοντας όμως τις προσδοκίες σας για το πώς θα έπρεπε να είναι μια ιδανική σχέση, μειώνετε την απογοήτευση που θα νιώθατε εάν τελικά οι προσδοκίες αυτές διαψεύδονταν για μια ακόμη φορά.
    Μαρία Μεραμβελιωτάκη  ,