English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Το Ελληνικό Άγαλμα της Ελευθερίας!!!


Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η χώρα μας βρίθει από ασυνήθιστα αγάλματα, έργα τέχνης δηλαδή που είτε χαρακτηρίζονται από εκκεντρική αισθητική είτε απλώς δεν περιμένει κανένας να βρει στην Ελλάδα!

Το ιδιαίτερο αυτό άγαλμα βρίσκεται στη Μυτιλήνη, στην περιοχή Τσαμάκια και πιο συγκεκριμένα στη θέση όπου έως και το 1922 βρισκόταν το φρούριο Καστρέλι. Εργασίες ανάπλασης ήταν ο λόγος κατεδάφισης του και τοποθέτησης στο εν λόγω σημείο του παράξενου αυτού αγάλματος. Δημιουργός φέρεται να είναι ο γλύπτης Γρηγόριος Ζευγώλης ενώ το σχέδιο επιμελήθηκε ο Λέσβιος ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης.

Οι ομοιότητες με τον «μεγάλο αδελφό» που βρίσκεται στην Νέα Υόρκη πολλές: και τα δύο βρίσκονται σε είσοδο λιμανιού, έχουν υπερμέγεθες βάθρο, κρατούν ένα πυρσό με το δεξί χέρι και είναι κατασκευασμένα από μπρούτζο!


Ποιος ευθύνεται λοιπόν για την εν λόγω παραξενιά των ελληνικών νησιών; Σύμφωνα με την παράδοση, κάποιος νέος από τη Μυτιλήνη μετανάστευσε στην Αμερική κατά τις αρχές του 20ου αιώνα ψάχνοντας για ένα καλύτερο μέλλον στην «χώρα των ευκαιριών». Φθάνοντας στη Νέα Υόρκη αντίκρισε το Άγαλμα της Ελευθερίας και στη θέα του γέμισε με ελπίδα. Γι’ αυτό και υποσχέθηκε στον εαυτό του πως αν κατάφερνε να βγάλει χρήματα θα επέστρεφε στην πατρίδα του και θα έστηνε ένα άγαλμα παρόμοιο με το σύμβολο της Νέας Υόρκης! Έτσι έγινε λοιπόν, αποκτώντας η Λέσβος το δικό του Άγαλμα της Ελευθερίας!


Για να το δείτε, δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε με πλοίο ως το νησί. Το άγαλμα βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το λιμάνι της Μυτιλήνης και κατά πάσα πιθανότητα θα το βρείτε μόνοι σας. Αν κάπου δυσκολευτείτε, μην διστάσετε να ρωτήσετε τους ντόπιους!



Γνωρίζετε ότι; 
Ένα ακόμα ελληνικό Άγαλμα της Ελευθερίας, έργο του γλύπτη Θωμά Θωμόπουλου, υπήρχε στο Ακρωτήρι Χανίων της Κρήτης μέχρι και το 1970 και απεικόνιζε τη.. θεά Αθηνά ως Ελευθερία που φωτίζει τον κόσμο; Επρόκειτο για ένα από τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα αγάλματα της σύγχρονης Ελλάδας, καθώς έφθανε σε ύψος τα 17 μέτρα και ήταν φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου από μάρμαρο. Τελικά, το 1970 το άγαλμα απομακρύνθηκε με τη χρήση... δυναμίτη (;!), όταν ο ΕΟΤ αποφάσισε να εξωραΐσει την περιοχή. Μάλιστα, μέχρι πριν λίγα χρόνια ο επισκέπτης μπορούσε να διακρίνει κομμάτια του πεσμένα στο έδαφος, κοντά στους τάφους των Βενιζέλων.




strangetravellergr.blogspot.com