English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ελληνικός καφές: θέλει τον τρόπο του…


Ελληνικός καφές: θέλει τον τρόπο του…

Ο  ε λ λ η ν ι κ ό ς  κ α φ έ ς  είναι απόλαυση - περί αυτού δε σηκώνουμε κουβέντα! Γι' αυτό και θέλει τον τρόπο και το χρόνο του. Γιατί οι βιαστικές δουλειές φέρνουν και βιαστικά αποτελέσματα.

Εν αρχή λοιπόν, ην το μπρίκι!Μπρούτζινο και μικρό είναι το μυστικό ώστε να ψηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο καφές μας.
Δεύτερον, μακριά από το μάτι της κουζίνας! Εφόσον στο σπίτι είναι δύσκολο να έχουμε χόβολη,επιλέγουμε γκαζάκι και μάλιστα όχι της σειράς αλλά από αυτά που ρυθμίζουν με ακρίβεια τη στάθμη της φωτιάς.  
Γεμίζουμε το μπρίκι με ένα φλυτζάνι του καφέ νερό και το βάζουμε πάνω στο γκαζάκι.Ρυθμίζουμε τη στάθμη της φωτιάς σε πολύ χαμηλό επίπεδο - δηλ. το νερό σιγοβράζει.
Κατόπιν, ρίχνουμε μία κουταλιά του γλυκού γεμάτη με ελληνικό καφέ και την ποσότητα της ζάχαρης που επιθυμούμε.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε πολύ καλά (πολύ σημαντικό αυτό) και αφήνουμε το καφεδάκι μας να ψηθεί.
Προσοχή: κάνουμε…υπομονή και δεν παρεμβαίνουμε περαιτέρω στη διαδικασία  -π.χ. για να συντομεύσουμε το χρόνο παρασκευής δυναμώνοντας τη φωτιά. Να είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος της…διαδρομής ο κόπος μας θα ανταμειφθεί και με το παραπάνω!
Τέλος, βγάζουμε το μπρίκι με τον καφέ από το γκαζάκι μόλις εμφανιστούν οι πρώτες φουσκάλες – δεν τον αφήνουμε να παραφουσκώσει. Τον σερβίρουμε στο φλυτζάνι που επιθυμούμε, καθόμαστε αναπαυτικά και …απολαμβάνουμε!

Χ ρ η σ τ ι κ ά  t i p s :
- καλό είναι να αποφεύγουμε τους καφέδες για δύο στο ίδιο μπρίκι – η γεύση δεν φθάνει ποτέ στα επίπεδα που φθάνει όταν ο καφές είναι μονός. Εάν είναι αναπόφευκτο, ακολουθούμε την παραπάνω διαδικασία προσαρμοσμένη στην κατάλληλη δοσολογία και όταν είναι έτοιμος σερβίρουμε λίγο καφέ στο πρώτο φλυτζάνι, λίγο στο δεύτερο (ώστε το καϊμάκι να μοιραστεί όσο το δυνατόν δικαιότερα στα δύο φλιτζάνια) και συνεχίζουμε με το ίδιο τέμπο.
- κυκλοφορούν διάφορες ποικιλίες ελληνικού καφέ στο εμπόριο - δεν επιλέγουμε 'καλύτερη' ή 'χειρότερη', αλλά αυτή που ταιριάζει στο γευστικό γούστο μας.
- να θυμόμαστε ότι ο καφές ξεθυμαίνει, κάτι που συνιστά σημαντική αλλοίωση στη γεύση του. Γι' αυτό και είναι προτιμότερο ν' αγοράζουμε τις μικρότερες συσκευασίες ή όταν αγοράζουμε μεγάλες ν' αποθηκεύουμε τον καφέ σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς. 



praktikesidees