English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

James Bond: Τι τρώει ο πράκτορας 007;



Μετά από μισό αιώνα James Bond, όλοι ξέρουμε τα «γούστα» του στο ποτό. Για τις γαστριμαργικές του προτιμήσεις όμως, που τον κρατούν σε τόσο καλή φυσική κατάσταση, πόσα γνωρίζουμε άραγε;


Ένας άνθρωπος της δράσης σαν τον μοναδικό Άγγλο πράκτορα, χρειάζεται «γερές» δόσεις ενέργειας για να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του. Οι πεζοναύτες του Βασιλικού Στρατού της Αγγλίας, για παράδειγμα, καταναλώνουν περίπου 6.000 θερμίδες την ημέρα. Τρώει ωστόσο ο Bond ό,τι είναι απαραίτητο για να κρατιέται σε τέτοια φόρμα; Την απάντηση δίνει το βρετανικό BBC σε πρόσφατο δημοσίευμά του.
Πενήντα χρόνια μετά το Dr No, στο πρόσφατο Casino Royale η αγάπη του Bond για το χαβιάρι χρησιμοποιείται ως έμφαση για την αγάπη του για την πολυτέλεια και το υψηλής ποιότητας φαγητό. Οι ταινίες, ωστόσο, ουδέποτε αποτύπωσαν με λεπτομέρεια τη γαστριμαργική πλευρά του 007.
«Είναι λάτρης του κόκκινου κρέατος», σημειώνει στο BBC ο Edward Biddulph, συγγραφέας του «Licence to Cook», βιβλίου με συνταγές βασισμένου στα σχετικά με τον Bond βιβλία του Ian Fleming. «Αγαπά το αρνί, αλλά και το βοδινό», συμπληρώνει.


Λιγότερο γνωστή στους περισσότερους είναι η διάθεσή του να «επιτίθεται» χωρίς έλεος, στο doner kebab, γεγονός που αποτυπώνεται ανάγλυφα στο βιβλίο «From Russia with Love». Ο ήρωας δείχνει μια προτίμηση και στο curry στο «Goldfinger», κάτι που μπορεί να φαίνεται παράξενο σε όσους στο σημερινό Λονδίνο το έχουν για αγαπημένο fast food και δεν συνηθίζουν να πέφτουν από αεροπλάνα.
Η πραγματικότητα είναι, ότι ένας σημερινός οπαδός του Bond έχει απείρως περισσότερες δυνατότητες να γευτεί τα αγαπημένα πιάτα του ήρωά του, σε σχέση με τον αντίστοιχο οπαδό στα 50s. Το πρώτο βιβλίο Bond ανήκει στην εποχή μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν κάποια πιάτα ήταν σπάνια και η παροχή με το δελτίο (!) ήταν τότε μια πραγματικότητα, ακόμα και για την καρδιά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Πλέον, τα πάντα -ή σχεδόν τα πάντα- είναι εύκολο να τα αποκτήσεις. Πιθανότατα ο Fleming ήθελε απλώς να δώσει στον αναγνώστη φανταστικές γευστικές εμπειρίες, οι οποίες δεν του ήταν ιδιαίτερα οικείες στην καθημερινότητά του.
Το πρωινό είναι το αγαπημένο γεύμα του Bond, με την ομελέτα και το bacon να έχουν την τιμητική τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι υψηλής πρωτεϊνικής αξίας και τον «κρατάει» μια χαρά μέχρι το μεσημέρι.


Πολλά από τα γεύματά του σε αποστολές στη Jamaica είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσια σε κρέμα και γάλα. Παράλληλα όμως, τα θαλασσινά ήταν συστατικό στοιχείο αυτών των ταξιδιών. Κυρίως ο αστακός, τα μύδια και τα καβούρια.
Ο πράκτορας 007 προσαρμόζεται συνήθως, στα τοπικά παραδοσιακά γούστα. Απολαμβάνει το τουρκικό αρνίσιο κρέας, ενώ στη Μασσαλία δεν παραλείπει να γευτεί την τοπική σπεσιαλιτέ, δηλαδή τη μπουγιαμπέσα.
Ωστόσο, είναι σ’ αυτές τις μακρινές εξορμήσεις που ο Bond τρώει τα περισσότερα «λάθος» πράγματα, αδυνατώντας να κρατηθεί σε μια υγιεινή δίαιτα. Κάνει μια διατροφή με πολλές πρωτεΐνες, με τους υδατάνθρακες να μην παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο. Φυσικά, η δίαιτά του είναι αντρική, με σαφή κρεατοφαγικό προσανατολισμό.
Στα βιβλία του Fleming λοιπόν, η ανδροπρέπεια την οποία πρέπει να αποπνέει ο ήρωας, είναι συνδεδεμένη με τις γευστικές του επιλογές. Φρούτα και λαχανικά εμφανίζονται μονάχα περιστασιακά.


Έτσι, η γαστριμαργική «πατέντα» του Βond βρίσκεται στην πραγματικότητα, στον αντίποδα της υγιεινής διατροφής, παρ' όλα αυτά όμως, σε όλα τα βιβλία και τις ταινίες, ο Bond παρουσιάζεται σε εκπληκτική φυσική κατάσταση.
Οι ειδικοί λοιπόν, προτρέπουν τους φανατικούς οπαδούς του να αφήσουν κατά μέρος την αντιγραφή των συνηθειών του στο τραπέζι, αν θέλουν να έχουν μία στοιχειωδώς καλή υγεία. Παράλληλα, ισχυρίζονται ότι θα συμβούλευαν έναν αληθινό Bond να εντάξει περισσότερους υδατάνθρακες στην καθημερινότητά του και να κάνει κάποιες ημέρες της εβδομάδας παύση στην κατανάλωση αλκοόλ.
Δύσκολο για κάποιον ο οποίος συνοδεύει κάθε γεύμα του με αλκοολούχα ποτά, εκτός του πρωινού όπου τον «ξυπνά» ο μαύρος καφές φίλτρου. Στο μεσημεριανό, ξεκινά με μια δόση βότκα, στη συνέχεια καταναλώνει κρασί και στο τέλος, σβήνει τη δίψα του με σαμπάνια ή dry martini. Ωστόσο, ο 007 δεν ξεπερνά συνήθως, τα όρια και δύσκολα θα κινδυνεύσει από αυτή του την συνήθεια.


Η δίαιτα του Bond μπορεί να μη χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη ισορροπία, ωστόσο όλες οι πρωτεΐνες που καταναλώνει μέσω του κρέατος και των αυγών, του είναι απολύτως χρήσιμες. Βοδινό και αρνί είναι μεγάλες πηγές σιδήρου και βιταμίνης B12, αναγκαίων για να ανανήψει εύκολα από τους... μικροτραυματισμούς του.