English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Sealand: H μικρότερη χώρα του κόσμου!




Sealand-741232 


Κατά το βιβλίο Guinness είναι η μικρότερη περιοχή στον πλανήτη που διεκδικεί την αυτονομία της. Η Sealand ή καλύτερα το πριγκιπάτο του Sealand, κατά το πριγκιπάτο του Μονακό, βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την ακτή του Suffolk στην Μεγάλη Βρετανία, κάπου ανάμεσα σε Αγγλία και Ολλανδία. Η Sealand είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα που χτίστηκε την άνοιξη του 1941 από τους Άγγλους σαν φρούριο που θα στεγάσει 200 στρατιώτες και ένα δυνατό αντιαεροπορικό όπλο το οποίο θα προστατέψει την Αγγλία από τις επιθέσεις της Λουφτφάφε.
Μέχρι τα μέσα των 60ς τα περισσότερα ανάλογα φρούρια που είχαν κατασκευαστεί στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είχαν αποσυναρμολογηθεί. Ο Roughs Tower όμως, όπως ήταν γνωστός στου στρατιωτικούς κύκλους, απλά εγκαταλείφθηκε και έτσι το 1967 ο Paddy Roy Bates, ένας πρωην αξιωματικός του στρατού και ραδιοφωνικός παραγωγός, μάζεψε τα υπάρχοντα του, πήρε γυναίκα και παιδί και έκανε «κατάληψη» στον Roughs Tower. Η θέση της πλατφόρμας στα διεθνή χωρικά ύδατα έδωσε την δυνατότητα στον Bates να κυρήξει την ανεξαρτησία της πλατφόρμας, στηριζόμενος στο διεθνές δίκαιο. Μόλις η Βρετανική κυβέρνηση κατάλαβε τι γίνεται, το 1968, έστειλε ένα συνεργείο για να τοποθετήσει μια σημαδούρα δίπλα στην πλατφόρμα αλλά ο Bates τους έδιωξε πυροβολώντας τους για εκφοβισμό. Όντας ακόμη Βρετανός πολίτης η πολιτεία άσκησε ποινική δίωξη και έτσι ο Bates εμφανίστηκε στο δικαστήριο και έφυγε κερδισμένος αφού οι δικαστές αποφάσισαν ότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία καθώς η Sealand βρίσκεται έξω από τα 3 μίλια της δικαιοδοσίας της. Έτσι λίγο αργότερα ο Bates παρουσίασε το σύνταγμα της χώρας του, την σημαία, το νόμισμα, τα διαβατήρια και φυσικά τον εθνικό ύμνο.
Sealand από ψηλά
Χάρτης Sealand
Τα προβλήματα του όμως δεν τελείωσαν εκεί. Το 1978 και ενώ ο Bates βρίσκονταν ταξίδι, ο πρωθυπουργός της Sealand Alexander G. Achenbach και κάποιοι υπήκοοι του, κυρίως Γερμανοί και Ολλανδοί, οργάνωσαν πραξικόπημα κρατώντας μάλιστα τον γιό του Bates όμηρο για αρκετές μέρες. Όταν μετά από τρεις μέρες ο μικρός Bates, γνωστός ως πρίγκιπας Μιχαήλ, απελευθερώθηκε και στάλθηκε στην Ολλανδία ο πατέρας έκανε την αντεπίθεση του…Χάρη στο στρατιωτικό παρελθόν του και τις φιλίες που είχε, επιτέθηκε στην Sealand με ελικόπτερα και ένστολους και ξανακατέλαβε την εξουσία. Οι στασιαστές οδηγήθηκαν στην φυλακή ως αιχμάλωτοι πολέμου και τελικά απελάθηκαν, με εξαίρεση τον Γερμανό δικηγόρο Gernot Putz ο οποίος είχε διαβατήριο της Sealand και έτσι καταδικάστηκε για εσχάτη προδοσία και στάλθηκε στην φυλακή. Οι επιλογές του ήταν ή φυλακή ή να πληρώσει πρόστιμο 35.000 λίρες. Η Ολλανδική και η Γερμανική κυβέρνηση ζήτησαν από την Αγγλική πολιτεία να επέμβει και να απελευθερώσει τον δικηγόρο αλλά η δικαστική απόφαση του 1968 ανάγκασε του Άγγλους να απαντήσουν ότι δεν έχουν καμία δικαιοδοσία.
Οι Γερμανοί έστειλαν έναν διπλωμάτη για διαπραγματεύσεις στην Sealand και μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις εβδομάδων κατέληξαν στο ότι ο Γερμανός δικηγόρος θα απελευθερωθεί εάν η Γερμανία αναγνωρίσει την Sealand ως χώρα, κάτι που ουσιαστικά είχε γίνει αφού η αποστολή διπλωμάτη στην Sealand καθιστά de facto αναγνώριση. Μετά την απελευθέρωση του, ο Achenbach σχημάτισε στην Γερμανία την εξόριστη κυβέρνηση της Sealand τα σκήπτρα της οποίας ανέλαβε το 1989 ο υπουργός οικονομικών του, Johannes Seiger, ο οποίος μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Sealand. Αυτές όμως δεν ήταν οι μοναδικές φορές που ο Bates αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την χώρα του. Υπήρξε ακόμα ένα περιστατικό στις αρχές του 1990, όπου ένα πλοιάριο του Βρετανικού ναυτικού δέχτηκε πυροβολισμούς από την Sealand, η οποία διεκδικεί τα χωρικά ύδατα γύρω της σε έκταση 12 ναυτικών μιλίων, όπως ορίζει το σημερινό διεθνές δίκαιο.
Μια περίεργη ιστορία που έφερε την Sealand στο προσκήνιο ήταν η δολοφονία του διάσημου Ιταλού σχεδιαστή Gianni Versace. Για αρκετά χρόνια υπήρχε μια Ισπανική εταιρία που κατασκεύαζε και διακινούσε τα διαβατήρια της χώρας σε συνεργασία με τον «αντάρτη» πρωθυπουργό της Johannes Seiger. Ο δολοφόνος του Versace, Andrew Cunanan, αυτοκτόνησε πάνω στο σκάφος ενός κατόχου διαβατηρίου της Sealand και έτσι «βοήθησε» ουσιαστικά να ανακαλυφτεί ένα κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιούσε διαβατήρια της μικροσκοπικής χώρας και ετοιμάζονταν να πουλήσει όπλα αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ στην παράνομη κυβέρνηση της Ρουάντα. Οι οικογένεια Bates ουδέποτε εμπλέχθηκε στο σκάνδαλο αλλά διαπιστώνοντας ότι υπήρχαν και άλλες εγκληματικές υποθέσεις στην οποία εμφανίστηκαν διαβατήρια της χώρας του, ανακάλεσαν όλα τα διαβατήρια της Sealand. H δε Ισπανική εταιρία, όπως έγινε γνωστό αργότερα, είχε εκδώσει χιλιάδες από αυτά. Φέτος μάλιστα θα γίνει και η δίκη κατά της εταιρίας αυτής, στην Ciudad Real της Ισπανίας.
Sealand coins
Sealand flag
Σήμερα η Sealand είναι ένα βήμα πριν την πλήρη αναγνώριση της ως χώρα αφού όπως επισημαίνουν σοβαροί ευρωπαίοι νομικοί πληροί όλες τις προϋποθέσεις που χρειάζεται. Από το 1974 διοικείται με βάση τα επτά άρθρα του συντάγματος της και είναι συνταγματική μοναρχία. Έχει βουλή, δικαστήριο, υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας, ενώ παράλληλα στην χώρα απαγορεύεται η οπλοκατοχή, εκτός αν είσαι μέλος της φρουράς της χώρας. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της, δηλαδή των Bates κατά κύριο λόγο, είναι λίγο πολύ άγνωστες. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι η Sealand έχει σημαντικό αλιευτικό στόλο και ότι είναι tax free, όπως και ότι επιτρέπονται όλων των ειδών τα τυχερά παιχνίδια. Την χώρα τώρα κυβερνά ο πρίγκιπας Μιχαήλ αφού ο Paddy Roy Bates και η γυναίκα του πριγκίπισσα Τζόαν, ένα πρώην μοντέλο, ζουν πλέον στην Ισπανία λόγο την αρθριτικών τους. Το 2003 η Sealand απέκτησε και τον πρώτο της επίσημο αθλητή, τον Darren Blackburn, o οποίος τρέχει με τα χρώματα της Sealand σε μαραθώνιους και αγώνες off trail.
Παράλληλα υπάρχει και η ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας, αυτή των ελπίδων καθώς οι παίχτες είναι κάτω των 21, την οποία κοουτσάρει ένας Αμερικάνος προπονητής γυμνασίου. Στην πρόσφατηιστορία της, η χώρα παραλίγο να καταστραφεί ολοσχερώς από την φωτιά της 23ης Ιουνίου του 2006, η οποία προήλθε από βραχυκύκλωμα. Εξαιτίας της φωτιάς το πριγκιπάτο τοποθέτησε έναν ειδικό ανεμιστήρα, μια τουρμπίνα της οποίας ο αέρας λειτουργεί ως πυροσβεστικό μέσο, ενώ η αποκατάσταση των ζημιών έγινε από γνωστή αγγλική κατασκευαστική εταιρία. Η τοποθεσία της Sealand είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες και έτσι από την πλατφόρμα της θα εκπέμπει ο ψηφιακός ραδιοφωνικός σταθμός radio free Scotland αλλά και κάποια δορυφορικό κανάλια, φυσικά με το αζημίωτο. Επίσημα η χώρα δεν είναι προς πώληση αλλά, με τον πρίγκιπα Μιχαήλ να περνάει ολοένα και περισσότερο χρόνο στην Αγγλία, λέγεται ότι με μια καλή προσφορά, της τάξης των 1.008.727.488 κάτι μπορεί να γίνει και η μικρότερη χώρα στον πλανήτη να αλλάξει χέρια.
Principality of Sealand

Έκταση: 0.00055 km2

Κάτοικοι: 27 (2002 απογραφή)
Ηγέτης: Michael Bates