English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Υποθαλάσσιος σεισμός 8 Ρίχτερ στα Νησιά του Σολομώντα



Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τον νότιο Ειρηνικό και κυρίως τα νησιά του Σολομώντα.
Αμέσως το κέντρο της Χαβάης εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι το οποίο έπληξε τα νησιωτικά συμπλέγματα της ευρύτερης περιοχής.
Το ύψος των κυμάτων έφτασε το ένα μέτρο και σύμφωνα με μαρτυρίες έχουν πλημμυρίσει αρκετά σπίτια στα νησιά του Σολομώντα και έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για τέσσερις νεκρούς όμως ακόμη δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στην ισχυρή σεισμική δόνηση ή στο παλιρροϊκό κύμα. Η θαλάσσια περιοχή του νότιου Ειρηνικού, ανατολικά της βόρειας Αυστραλίας, συγκλονίζεται από μετασεισμούς με μεγαλύτερο μέγεθος τα 6,6 Ρίχτερ.
Ο σεισμός που σημειώθηκε λίγο μετά τις 3.00 το βράδυ ώρα Ελλάδος είχε εστιακό βάθος 29 χλμ και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 340 χιλιομέτρων από τα νησιά του Σολομώντα. Το κέντρο της Χαβάης είχε εκδώσει προειδοποίηση για παλιρροϊκό κύμα που αφορούσε και το Βανουάτου, την Παπούα Νέα Γουινέα, το Τουβαλού, τη Νέα Καληδονία, τα νησιά Φίτζι και Κιριμπάτι.
Το 2007 ισχυρότατος σεισμός 8,1 Ρίχτερ είχε χτυπήσει την ίδια περιοχή και είχε προκαλέσει τσουνάμι από το οποίο έχασαν τη ζωή τους 52 άνθρωποι.