English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Το γηραιότερο πουλί του κόσμου έκανε αβγό


Η Γουίσντομ (αριστερά) και το ταίρι της προσέχουν το αβγό τους τον περασμένο Νοέμβριο (Πηγή: Pete Leary/USFWS)  
Η Γουίσντομ (αριστερά) και το ταίρι της προσέχουν το αβγό τους τον περασμένο Νοέμβριο (Πηγή: Pete Leary/USFWS)  
Το γηραιότερο γνωστό άγριο πτηνό, ένα άλμπατρος του Λέισαν ηλικίας 62 ετών, φροντίζει το νεοσσό του σε ένα απομακρυσμένο νησί κοντά στη Χαβάη.
Το τελευταίο παιδί της Γουίσντομ (Σοφία) όπως ονομάζεται το υπέργηρο άλμπατρος εκκολάφθηκε την Κυριακή στο νησί Μίντγουεϊ, βορειοδυτικά της Χαβάης, ανακοίνωσαν ορνιθολόγοι της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας USGS.
«Αν ήταν άνθρωπος θα πλησίαζε τη συνταξιοδότηση, συνεχίζει όμως να ανατρέφει μικρά και κάθε χρόνο πετά το γύρο του Ειρηνικού Ωκεανού. Είναι απλά απίστευτο» σχολίασε ο Μπρους Πίτερτζον, επικεφαλής του προγράμματος παρακολούθησης πτηνών.
Η Γουίσντομ φόρεσε το πρώτο της βραχιολάκι αναγνώρισης το 1956, οπότε οι ερευνητές εκτιμούσαν την ηλικία της στα πέντε χρόνια. Έκτοτε έχει αλλάξει βραχιόλι πέντε φορές και επιστρέφει κάθε χρόνο στο Μίντγουεϊ για να ζευγαρώσει.
Τα άλμπατρος γεννούν συνήθως ένα αβγό το χρόνο και οι ορνιθολόγοι εκτιμούν ότι η Γουίσντομ έχει αποκτήσει τουλάχιστον 35 απογόνους τον τελευταίο μισό αιώνα.
Τα άλμπατρος του Λέισαν (Phoebastria immutabilis) παίρνουν το όνομά τους από το νησί Λέισαν βορειοδυτικά της Χονολουλού, ωστόσο το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού φωλιάζει στο Μίντγουεϊ.
Θρυλικοί ανεμοπόροι, τα άλμπατρος περνούν σχεδόν όλη τους τη ζωή στον αέρα και η Γουίσντομ εκτιμάται ότι διανύει κάθε χρόνο μια απόσταση 80.000 χιλιομέτρων.
Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της ζωής της έχει διανύσει συνολικά 3 με 6 εκατομμύρια χιλιόμετρα, απόσταση που αντιστοιχεί σε 4 με 6 ταξίδια στη Σελήνη μετ' επιστροφής.
Τα περισσότερα άλμπατρος του Λέισαν ζουν από 12 έως 40 χρόνια και σε σπάνιες περιπτώσεις μέχρι τα 50.
Η υπέργηρη Γουίσντομ είναι το γηραιότερο άγριο πτηνό, όχι όμως και το πιο ηλικιωμένο γενικά, αφού οι παπαγάλοι και τα όρνεα ξεπερνούν συχνά τα 100.