Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 350-400 άτομα. (Φωτογραφία: Eurokinissi)
Ένα θηλυκό αρκουδάκι ενός έτους βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένο την Τετάρτη σε κάθετο άξονα της Εγνατίας, δυστυχώς όμως οι οργανώσεις Αρκτούρος και Καλλιστώ δεν κατάφεραν να το σώσουν. Ήταν η δεύτερη αρκούδα που σκοτώνεται στην περιοχή το 2013 και η 17η από το 2009.
Παρόλο που η «Εγνατία Οδός ΑΕ» ανακοίνωσε στις αρχές Ιανουαρίου ότι κατασκευάζει ειδικό φράχτη που θα προστατεύσει τα ζώα από τα αυτοκίνητα, ο Αρκτούρος επισημαίνει, με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, ότι «οι εργασίες εγκατάστασης του φράχτη δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, όπως θα όφειλαν».
Την πολυετή καθυστέρηση πλήρωσε την Τετάρτη η νεαρή αρκούδα που προσπάθησε να διασχίσει νωρίς το βράδυ τον κάθετο άξονα ΚΑ45, «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή», στο ύψος του κόμβου της Κορομηλιάς στον κλάδο προς Κοζάνη.
Οι ομάδες άμεσης επέμβασης του Αρκτούρου και της Καλλιστώς διαπίστωσε ότι το τραυματισμένο ζώο, βάρους περίπου 70 κιλών, ανέπνεε με μεγάλη δυσκολία και είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα και ρήξη του σπλήνα και των πνευμόνων. Το αρκουδάκι πέθανε αμέσως μετά τη ένεση αναισθητοποίησης, ενώ κοντά στο σημείο του ατυχήματος βρισκόταν η μαμά αρκούδα με ένα ακόμα μικρό.
Σήμερα νωρίς το πρωί διενεργήθηκε νεκροψία από το Δασαρχείο Καστοριάς και τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες επιβεβαιώνοντας τα συντριπτικά κατάγματα του ζώου το οποίο είχε υποστεί και ρήξη σπλήνας και πνευμόνων.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η Καλλιστώ και ο Αρκτούρος «θα ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοτικές αρχές ενώ ζητούν για πολλοστή φορά από τους αρμόδιους φορείς την επίσπευση της τοποθέτησης της νέας περίφραξης, την εντατικοποίηση των ελέγχων για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, ειδικά τις ώρες που έχει διαπιστωθεί μεγαλύτερη συχνότητα ατυχημάτων, αλλά και την επανάληψη διανομής ειδικών φυλλαδίων στους πλησιέστερους σταθμούς διοδίων από την Εγνατία Οδός ΑΕ, προκειμένου οι οδηγοί να γνωρίζουν ότι κινούνται σε περιοχή που αποτελεί βιότοπο αρκούδας».
Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 350-400 άτομα. Ζουν σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους.
Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου και ο δεύτερος στην οροσειρά της Ροδόπης.