Το μέλι είναι ένα 100% αγνό και φυσικό γλυκαντικό που δημιουργείται και αποθηκεύεται στις κηρήθρες από τις μέλισσες. Κάθε χρόνο παράγονται σχεδόν ένα εκατομμύριο τόνοι μελιού σε όλο τον κόσμο.
Το μέλι είναι μια θαυματουργή τροφή: ποτέ δεν χαλάει! Έχει αναφερθεί οτι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν βάζα με μέλι, 2000 ετών, σε αιγυπτιακούς τάφους, τα δοκίμασαν και ακόμα ήταν πολύ νόστιμα!
Η μοναδική χημική του σύνθεση, με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και σχετικά υψηλό όξινο επίπεδο στο μέλι, δημιουργεί ένα χαμηλό σε pH (3.2-4.5) περιβάλλον, ιδιαίτερα δυσμενές για την δημιουργία και την ανάπτυξη βακτηρίων ή άλλων μικροοργανισμών.
Έτσι, η σημείωση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από τις ημερομηνίες», πάνω στις συσκευασίες μελιού, φαίνεται να μην έχει ιδιαίτερη σημασία.