English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Εγκρίθηκε το σχέδιο για την Κύπρο από το Eurogroup



Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν οριστικά το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου. Η πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων την δημιουργία μιας «καλής» και μιας «κακής» τράπεζας, την μεταφορά των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου στην Τράπεζα Κύπρου.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι «ικανοποιημένος» για τη νέα συμφωνία δανεισμού που συνήψε με τους διεθνείς πιστωτές κατά την διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. «Είμαι ικανοποιημένος διότι θα έχουμε ένα πρόγραμμα και αυτό είναι προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Η συμφωνία στην οποία κατέληξε νωρίς σήμερα η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη», εκτίμησε ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές --την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο-- παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Ντάισελμπλουμ κατά την διάρκεια συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών.
Η συμφωνία που συνήψε η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές δεν απαιτείται να επικυρωθεί από τη βουλή της νήσου, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Επιτροπή μας πληροφόρησε σήμερα ότι η απαραίτητη νομοθεσία για την εφαρμογή όσων συμφωνήθηκαν έχει ήδη κυρωθεί», είπε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους αφού οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενέκριναν τη συμφωνία.
«Πρόσθετη νομοθεσία θα ήταν αναγκαία μόνον εάν επιβαλλόταν φορολόγηση σε ανασφάλιστες καταθέσεις, αλλά όχι για την αναδιάρθρωση των εν λόγω τραπεζών», πρόσθεσε ο Σόιμπλε, αναφερόμενος στους όρους της συμφωνίας που ενέκρινε το Eurogroup νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, νομικά η γερμανική κάτω βουλή δεν χρειάζεται να ψηφίσει σχετικά με την δανειακή σύμβαση σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια ψηφοφορία εντός της εβδομάδας, εάν το θέλουν οι Γερμανοί βουλευτές. Δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την Μπούντεσταγκ.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου της δημοκρατίας κατά την απουσία του κ. Αναστασιάδη, δήλωσε ότι μια προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου διαμορφώθηκε στο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου επισήμανε ότι νωρίτερα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες για το περιεχόμενο της συμφωνίας τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι βρίσκονταν στο προεδρικό μέγαρο.
Εν τω μεταξύ πραγματικό θρίλερ προηγήθηκε στις διαπραγματεύσεις του Νίκου Αναστασιάδη με τους διεθνείς δανειστές, ενώ η έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup αναβλήκε αρκετές φορές. Αρχικά η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 19.00, όμως στη συνέχεια αναβλήθηκε για τις 21.00 λόγω των κρίσιμων διαβουλεύσεων του Κύπριου προέδρου με ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι θα ξεκινήσει στις 22.00.
Nωρίτερα ο Νίκος Αναστασιάδης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Φαν Ρομπάι και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επί περίπου είκοσι λεπτά. «Ο πρόεδρος της δημοκρατίας επικοινώνησε μαζί μας για να πει τις προτάσεις που συζητήθηκαν πριν την έναρξη του Eurogroup ... έχουμε ενημερωθεί και για κάποιες άλλες σκέψεις ή προτάσεις, δεν υπάρχει όμως τίποτα ακόμη προς ανακοίνωση» δήλωσε, ωστόσο νωρίτερα από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
"Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Καταβάλλουμε τις μέγιστες προσπάθειες για την Κύπρο", έγραψε νωρίτερα ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στο λογαριασμό του στο Twitter.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης φαίνεται πως είχε προειδοποιήσει ότι θα παραιτηθεί και θα προσφύγει σε εκλογές, ενώ το ΔΝΤ επέμενε στην θέση να αναλάβει η Τράπεζα Κύπρου το δάνειο των 9 δισ. ευρώ της Λαϊκής από τον ΕLA. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης διατύπωσε την προειδοποίηση για παραίτηση του σε συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.
Εν τω μεταξύ, είχε προηγηθεί μια πρώτη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τους κ.κ. Ρομπέϊ και Μπαρόζο.