English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Η ηλεκτρική καρέκλα εφευρέθηκε από έναν οδοντίατρο;


Ο οδοντίατρος Alfred P. Southwick είδε έναν μεθυσμένο άντρα να παθαίνει ηλεκτροπληξία και να πεθαίνει το 1881. Αυτή η σκηνή τον ενέπνευσε να βρει μια καινούρια μέθοδο εκτέλεσης  θανατοποινιτών. Θεώρησε ότι  η ηλεκτροπληξία θα ήταν μια καλή εναλλακτική λύση στον απαγχονισμό γιατί ο θάνατος θα ήταν γρηγορότερος και πιο ανώδυνος.

Ο σχεδιασμός της πρώτης ηλεκτρικής καρέκλας έγινε από τους υπαλλήλους της εταιρίας του Thomas Edison. Χρησιμοποίησαν μια γεννήτρια από τους ανταγωνιστές τους, την Westinghouse Corporation, για να νομίζουν οι πελάτες ότι τα προϊόντα της Westinghouse είναι θανατηφόρα. Ως αντίποινα, ο George Westinghouse χρηματοδοτούσε τις εφέσεις των θανατοποινιτών, ώστε να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η τεχνολογία για την εκτέλεσή τους.

Η πρώτη χρήση της ηλεκτρικής καρέκλας ως τρόπο εκτέλεσης καταδίκων έγινε το 1890, αλλά δεν ήταν ούτε γρήγορη, ούτε ανώδυνη, όπως είχε φανταστεί ο Southwick. Η ηλεκτροπληξία χρειάστηκε να γίνει δύο φορές, με αποτέλεσμα το - ακόμα ζωντανό - σώμα του καταδίκου να πιάσει φωτιά και να αρχίσει να αιμορραγεί.

ncbi.gov