English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Φράουλες, o πειρασμός που χαρίζει υγεία



Είναι ζουμερή, κατακόκκινη, ακαταμάχητα γευστική & κάνει καλό στον οργανισμό. Η φράουλα έχει πολλούς λόγους για να βρίσκεται στο καθημερινό μας διαιτολόγιο, ιδιαίτερα τώρα που είναι η εποχή της. Πέρα όμως από την νοστιμιά της υπάρχουν & κάποιοι άλλοι λόγοι για τους οποίους πρέπει να την συμπεριλάβετε αυτή την εποχή στο καθημερινό σας διαιτολόγιο.
Οι φράουλες περιέχουν φαινόλες & ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο χημικό συστατικό την ανθοκυανίνη που της χαρίζει αυτό το ακαταμάχητο κόκκινο χρώμα. Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αυτή τη φαινόλη αυξάνει το επίπεδο του ουρικού οξέος στο σώμα με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως αντιοξειδωτικός παράγοντας.
Οι φαινόλες στις φράουλες είναι επίσης ένα πολύ καλό όπλο ενάντια στην οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα καθώς & στην αθηροσκλήρωση.  Από την  άλλη ο  συνδυασμός αντιοξειδωτικών & αντιφλεγμονωδών παραγόντων στις φράουλες   αποτελούν μια καλή άμυνα εναντίον της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη φράουλα & που είναι αντιοξειδωτικοί παράγοντες από έρευνες προκύπτει ότι μπορεί να μειώνουν επιπλέον τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη & πάρκινσον.
Σύμφωνα με  “The Archives of Opthalmology”, 3 επιπλέον μερίδες φράουλας την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου.
Ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει 136% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης  που τόσο χρειάζεται ο οργανισμός. Ακόμη περιέχει 21% μαγγανίου, ένα απαραίτητο συστατικό στην μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες & του οξειδωτικού στρες.  
Όσον αφορά τα οστά μας, το μαγγάνιο μαζί με το κάλιο, το μαγνήσιο & τη βιταμίνης K βοηθούν στην σωστή  τους ανάπτυξη  αλλά & την διατήρηση  της καλής τους υγείας.
Στις γυναίκες τώρα οι φράουλες βοηθούν να θωρακιστούν απέναντι στην φθορά του εγκεφάλου και την εξασθένηση των γνωστικών τους λειτουργιών που προκύπτει προοδευτικά όσο μεγαλώνουν.
Από άποψη θερμίδων ένα φλιτζάνι φράουλες περιέχει πάνω από 13% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας φυτικών ινών και μόλις 43 θερμίδες. Βοηθούν επίσης στην πέψη & ταυτόχρονα μειώνουν την αρτηριακή πίεση & την κατακράτηση υγρών στο σώμα.

ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΠΟΓΛΟΥ Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc, Επιστημονική Υπεύθυνη ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ - ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ,  Ιωαννίνων, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας