English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Είκοσι συνήθειες που σαμποτάρουν το αδυνάτισμα






Πριν από λίγους μήνες, το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής εξέδωσε κατάλογο με 100 διαφορετικούς παράγοντες που μπορεί να μας βοηθήσουν ή να μας εμποδίσουν να αδυνατίσουμε.
Αν και αυτοί που μπορεί να μας βοηθήσουν είναι εν πολλοίς προφανείς (όπως λ.χ. η ανάγκη να τρώμε μικρότερες θερμίδες και να μην βασιζόμαστε σε πρόχειρα φαγητά), κάποιοι άλλοι που δεν τους... πιάνει το μάτι μας έχουν τη δύναμη να σαμποτάρουν και την πιο αποφασιστική προσπάθεια.
Να μερικοί από τους πιο απρόσμενους εχθρούς της δίαιτας:
1. Δημητριακά με ζάχαρη για πρωινό. Μια αμερικανική μελέτη έδειξε ότι η προσθήκη της ζάχαρης, όσο λίγη κι είναι, προκαλεί εντονότερη πείνα μέχρι να έρθει το μεσημέρι, με επακόλουθο να τρώει κανείς περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα απ’ ό,τι εάν είχε φάει ένα αυγό για πρωινό.


2. Τσάι με γάλα. Επιστήμονες από την Ινδία ανακάλυψαν πέρυσι ότι το τσάι περιέχει υψηλά επίπεδα ορισμένων ουσιών οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση λίπους από το έντερο. Οι πρωτεΐνες του γάλακτος, όμως, «ακυρώνουν» αυτό το όφελος.
3. Λευκό ρύζι. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστώνη ανακάλυψαν ότι οι πολλοί επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, ιδίως το λευκό ρύζι και το λευκό ψωμί, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του λίπους ιδίως στην περιοχή της κοιλιάς.
4. Αδιαφορία για τις ετικέτες των τροφίμων. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Επιθεώρηση Καταναλωτικών Υποθέσεων» (JCA) έδειξε ότι όσοι συνηθίζουν να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων, χάνουν περισσότερα κιλά απ’ ό,τι όσοι δεν τις διαβάζουν, ακόμα και αν οι δεύτεροι γυμνάζονται!
5. Πολλοί φρουτοχυμοί. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN) έδειξε ότι οι φρουτοχυμοί και τα άλλα ροφήματα με ζάχαρη ασκούν ισχυρότερη επίδραση στο βάρος απ’ ό,τι οι θερμίδες από τα στερεά τρόφιμα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα ποτήρι ρόφημα με ζάχαρη λιγότερο την ημέρα οδηγεί σε απώλεια βάρους 1 κιλού σε έξι μήνες, δίχως άλλη αλλαγή στη διατροφή ή την γυμναστική.
6. Λίγο πιπέρι. Λίγο πιπέρι καγιέν σε κάθε γεύμα ευνοεί την απώλεια βάρους, διότι μειώνει την λαχτάρα για λιπαρά, αλμυρά και γλυκά τρόφιμα, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Purdue στην Ιντιάνα.
7. Αποφυγή του γιαουρτιού. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Διεθνή Επιθεώρηση Παχυσαρκίας» (IJO) έδειξε πως οι παχύσαρκοι ενήλικες που τρώνε καθημερινά τρεις μερίδες γιαούρτι δίχως λιπαρά στο πλαίσιο μιας δίαιτας, χάνουν κατά 22% περισσότερα κιλά, κατά 61% περισσότερο σωματικό λίπος και κατά 81% περισσότερο λίπος απ’ την κοιλιά σε σύγκριση με όσους τρώνε τις ίδιες μειωμένες θερμίδες αλλά χωρίς άφθονο γιαούρτι.
8. Βιβλία και περιοδικά μαγειρικής. Η καθηγήτρια Καθλήν Πέιτζ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νοτίου Καλιφόρνιας ανακάλυψε πως όταν κοιτάζουμε φωτογραφίες πλουσίων σε λίπη εδεσμάτων, διεγείρεται το κέντρο ρύθμισης της όρεξης στον εγκέφαλο, με συνέπεια αυξημένη λαχτάρα και γλυκά και λιπαρά φαγητά.
9. Φαγητό στο γραφείο. Μελέτες έχουν δείξει πως καταναλώνουμε κατά 30% περισσότερες θερμίδες όταν τρώμε με παρέα απ’ όσες όταν τρώμε μόνοι, με τις γυναίκες να επιδεικνύουν πιο συχνά αυτή την τάση.
10. Φαγητό σε πιάτο με λάθος χρώμα. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Καταναλωτικών Υποθέσεων» (JCA) έδειξε πως όταν το φαγητό τοποθετείται σε πιάτο παρόμοιου χρώματος, «χάνεται» μέσα σε αυτό, οπότε δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ και έτσι τρώμε περισσότερο!
11. Έλλειψη ύπνου. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Sleep» έδειξε ότι 9 ώρες ύπνος κάθε βράδυ, καταστέλλουν τα γονίδια της παχυσαρκίας και έτσι ευνοούν το αδυνάτισμα.
12. Φαγητό μακριά απ’ τον καθρέφτη. Μελέτη στις ΗΠΑ έδειξε πως όταν κάποιος τρώει μπροστά σε καθρέφτες, καταναλώνει έως και ένα τρίτο λιγότερο φαγητό απ’ ό,τι όταν δεν βλέπει απέναντί του τι ακριβώς κάνει.
13. Μεγάλη ποικιλία. Όσο λιγότερες είναι οι διατροφικές επιλογές στο σπίτι και όσο πιο συγκεκριμένη η ρουτίνα της δίαιτας, τόσο πιθανότερο είναι να πετύχει η δίαιτα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).
14. Πρόσφατος γάμος ή διαζύγιο. Ο γάμος και το διαζύγιο υπονομεύουν την δίαιτα, κυρίως όσων έχουν περάσει τα 30 τους χρόνια, σύμφωνα με μελέτη 10.071 εθελοντών που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο.
15. Φαγητό μετά μουσικής. Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια ανακάλυψαν πως η μουσική στη διάρκεια του φαγητού μας κάνει να τρώμε περισσότερο – ιδίως όταν είναι γρήγορη, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Εφηρμοσμένης Κοινωνικής Ψυχολογίας» (JASP).
16. Γυμναστική με μεγάλα βάρη. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ στον Καναδά ανακάλυψαν πως για το αδυνάτισμα καλύτερα είναι να σηκώνει κάποιος λίγα κιλά (1,5 έως 2,5) και να κάνει πολλές επαναλήψεις με αυτά.
17. Πολύ φαγητό μετά τη γυμναστική. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN) έδειξε πως οι γυναίκες που γυμνάζονται σκληρά καταναλώνουν μετά την προπόνηση σχεδόν όσες θερμίδες έκαψαν – οπότε έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να αδυνατίσουν.
18. Άσκηση χωρίς μουσική. Μελέτες του Πανεπιστημίου Brunel, στο Μίντλσεξ, έδειξαν πως η γρήγορη μουσική εντείνει τις προσπάθειές μας όταν γυμναζόμαστε και μας βοηθάει να γυμναζόμαστε περισσότερο και πιο αποδοτικά.
19. Ενασχόληση μόνο με αεροβική ή βάρη. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Ιατρική & Επιστήμη στα Σπορ & την Άσκηση» (MSSE) έδειξε πως καλύτερα είναι να συνδυάζονται τρέξιμο ή κολύμπι με προπόνηση με βάρη ή αντίσταση, παρά να ασχολείται κάποιος μόνο με το ένα ή το άλλο είδος γυμναστικής.
20. Γυμναστική χωρίς παρέα. Όσοι γυμνάζονται μόνοι έχουν αυξημένες πιθανότητες να μην προπονούνται αρκετά σκληρά, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Νοητικής & Εξελικτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
tanea gr