English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Πες αντίο στα κιλά των διακοπών!



Πες αντίο στα κιλά των διακοπών!


Το καλοκαίρι μπορεί να πέρασε αφήνοντάς σου τις καλύτερες αναμνήσεις, τα περιττά κιλά των ξέγνοιαστων ημερών όμως έμειναν για να σε ταλαιπωρούν. Ε, λοιπόν, από σένα εξαρτάται να σταματήσεις το κακό τώρα, που είναι σχετικά νωρίς, και να προχωρήσεις στη νέα σεζόν ανανεωμένη, όμορφη, ξεκούραστη και fit.  Για να σε βοηθήσουμε, ζητήσαμε από το συνεργάτη μας, Παρασκευά Παπαχρήστο, διαιτολόγο-διατροφολόγο, να μας δώσει τα επιστημονικά του φώτα.
Οι συμβουλές που σου προτείνουμε δεν έχουν καμία σχέση με δίαιτες-αστραπή, που σου δίνουν προσωρινά αποτελέσματα. Αντίθετα, πρόκειται για μία σωστή, γευστική αλλά και πειθαρχημένη διατροφή, που θα πρέπει να ακολουθήσεις ευλαβικά αν θέλεις να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα που ακούει στο όνομα «έξτρα κιλά μετά τις διακοπές». Δεν θα διαρκέσει περισσότερο από 2 εβδομάδες και σου υπόσχεται απώλεια 3-4 κιλών. Για τις επόμενες 2 εβδομάδες, λοιπόν, σου έχουμε συμβουλές για σωστή διατροφή, τις οποίες θα μπορούσες άνετα να υιοθετήσεις για πάντα και να πετύχεις σώμα αρμονικό, διάθεση στα ύψη, ευεξία και καλή υγεία. Τι λες, δεν αξίζει;
Ξεκίνα σωστά Ξεκινάμε μια δίαιτα από τα βασικά. Υπολόγισε τις θερμίδες που σου αναλογούν ως εξής: Πολλαπλασίασε το βάρος σου σε κιλά με το 21,6 για τις γυναίκες και με το 24 για τους άντρες. Πολλαπλασίασε εκ νέου το αποτέλεσμα που βρήκες με το 1,2, αν οι σωματικές σου δραστηριότητες είναι ελαφριές, με το 1,3, αν είναι μέτριες, ή με το 1,5, εάν ασχολείσαι με κάποια χειρωνακτική εργασία ή γυμνάζεσαι εντατικά (αθλητική προπόνηση) και κάθε μέρα.
Πώς θα το κάνεις Αρχισε να ακολουθείς το πρόγραμμα για 2 εβδομάδες και αξιολόγησε το αποτέλεσμα με τη βοήθεια της ζυγαριάς. Μετά το τέλος αυτών 2 εβδομάδων συνέχισε τη συγκεκριμένη διατροφή για ακόμα 2 εβδομάδες, αν δεν έφτασες ακόμα στο στόχο σου. Φρόντισε να τρως επαρκώς, τόσο ώστε να μην πεινάς αλλά και να μη φουσκώνεις. Πρόσεχε τι είναι αυτό που καταναλώνεις και πόσο συχνά το καταναλώνεις. Τέλος, φρόντισε να ενυδατώνεσαι επαρκώς καθημερινά και να γυμνάζεσαι. Στο τέλος του μήνα τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
1. Πάρε το χρόνο σου Προσπάθησε το γεύμα σου να διαρκεί τουλάχιστον 20 λεπτά. Με το να τρως αργά προσφέρεις στον οργανισμό σου μεγαλύτερη απόλαυση, με μικρότερη ποσότητα φαγητού. Τα αργά γεύματα δίνουν το μήνυμα στο σώμα σου να γεμίσει με ορμόνες. Για να το καταφέρεις, δοκίμασε να αφήνεις το πιρούνι σου στο πιάτο μετά από κάθε μπουκιά.
2. Κοιμήσου περισσότερο 
Ερευνες από το Πανεπιστήμιο του Michigan έχουν δείξει ότι μία επιπλέον ώρα ύπνου το βράδυ μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις μέχρι και30 κιλά το χρόνο! Αντίθετα, ο λιγότερος αυξάνει την όρεξη.
3. Ακολούθησε τον κανόνα των 5! Προσπάθησε να καταναλώνεις τουλάχιστον 2 μερίδες φρούτων και 3 μερίδες λαχανικών μέσα στην ημέρα σου. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες και νερό, με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι κορεσμό με λιγότερες θερμίδες.
4. Επέμενε στην παράδοση Η παραδοσιακή ελληνική διατροφή είναι ιδανική όχι μόνο για την υγεία, αλλά και για τη σιλουέτα σου. Λιτά και ελαφριά γεύματα, βασισμένα στα λαχανικά, το ψάρι και τα όσπρια και λιγότερο επεξεργασμένες τροφές θα διατηρήσουν το βάρος σου στο επιθυμητό για πάντα.
5. Τρώγε συχνά Τα συχνά γεύματα και όχι τα τσιμπολογήματα κάθε 3-4 ώρες εκπαιδεύουν τον οργανισμό να χορταίνει με μικρότερη ποσότητα και επομένως βοηθούν στον έλεγχο της συνολικής ποσότητας φαγητού που καταναλώνεις.
6. Πάρε τους δρόμουςΜε μια σωστή διατροφή, πλέον, είναι ζήτημα χρόνου να πιάσεις το στόχο σου. Για να δεις πιο γρήγορο αποτέλεσμα, ένταξε στην καθημερινότητά σου το περπάτημα. Είναι μία εξαιρετικά αγχολυτική δραστηριότητα, που θα αυξήσει τη φυσική σου αντοχή και δεν θα σου προκαλέσει κόπωση. Να ξέρεις ότι με εντατικό περπάτημα καις 150 θερμίδες σε 30 λεπτά, ενώ αποκτάς ευεξία και καλή φυσική κατάσταση.
7. Κάν' τα σούπα! Οι σούπες στο ξεκίνημα ενός γεύματος βοηθάνε στη μείωση της όρεξης. Ετσι, θα χορτάσεις γρήγορα με μικρότερη ποσότητα φαγητού. Να προτιμάς απλές σούπες λαχανικών ή κρέατος και όχι σούπες με κρέμα γάλακτος.
8. Πες ναι στα προϊόντα ολικής Τα προϊόντα ολικής άλεσης (όπως το καστανό ρύζι, το κριθάρι, η βρώμη, ή το ολόκληρο σιτάρι) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες διογκώνουν το στομάχι και επίσης βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού, παγιδεύοντας μέρος της χοληστερόλης που προσλαμβάνεις από τις τροφές.
9. Προτίμησε το σπιτικό φαγητό Ερευνες έχουν δείξει ότι αυτό θα σε βοηθήσει σημαντικά στην απώλεια βάρους. Μαγείρεψε τροφές με χαμηλά λιπαρά, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα ή ψάρι και κάνε το πιάτο σου πιο γευστικό, προσθέτοντας πολύχρωμα λαχανικά ή βότανα.    
10. Αλλαξε ποτήρια 
Χρησιμοποίησε ένα ψηλό και λεπτό ποτήρι αντί για ένα κοντό και φαρδύ. Αυτό θα σε βοηθήσει να πίνεις 25-30% λιγότερο χυμό, κρασί ή οποιοδήποτε άλλο ποτό. 
11. ...και πιάτα
Διάλεξε για τον εαυτό σου ένα όμορφο μικρό πιάτο για να σερβίρεις το φαγητό σου. Αυτό αυτόματα θα σε οδηγήσει στη λήψη περίπου 100-200 λιγότερων θερμίδων/ημέρα. Σε ένα χρόνο, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να χαθούν έως και 20-40 κιλά!
12. Πιάσε πράσινο! Να πίνεις κάθε μέρα πράσινο τσάι. του οποίου τα οφέλη για την υγεία είναι πολλαπλά. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών ουσιών υπάρχει μια οικογένεια ενώσεων, οι οποίες βρίσκονται κατά κύριο λόγο στο πράσινο τσάι: οι κατεχίνες. Οι κατεχίνες όχι μόνον έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αλλά παίζουν και σημαντικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους. 
13. Κράτα ημερολόγιο Προσπάθησε να καταγράφεις αναλυτικά οτιδήποτε τρως και πίνεις, καθώς και τις ποσότητες αλλά και την ώρα του κάθε γεύματος. Ενα ημερολόγιο διατροφής μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μια συνολικότερη εικόνα του τρόπου που τρέφεσαι. Αν τα δεις όλα καταγεγραμμένα στο χαρτί, μπορείς πιο εύκολα να σημειώσεις τα συν και τα πλην στη διατροφή σου, ενισχύοντας τα πρώτα και προσπαθώντας να σβήσεις τα δεύτερα.
14. Κάν' το όπως οι γιόγκιΠολυάριθμες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν γιόγκα τακτικά, αποκτούν μια πιο προσεκτική στάση απέναντι στο φαγητό. Τι εννοούμε; Οτι δεν συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλες μερίδες φαγητού, αλλά τρώνε τόσο όσο να αισθάνονται χορτάτοι. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στον αυτοέλεγχο που αναπτύσσουν όσοι κάνουν τη συγκεκριμένη μορφή άσκησης.
15. Μην παρασύρεσαιΚάθε φορά που βγαίνεις για φαγητό με παρέα αισθάνεσαι ότι δυσκολεύεσαι να συγκρατηθείς μπροστά σε όλες τις λιχουδιές που παραγγέλνουν οι φίλοι σου; Και γι αυτό υπάρχει λύση. Για να μπορέσεις να ελέγξεις την μερίδα σου, γέμισε το μισό πιάτο σου με σαλάτα και το υπόλοιπο με υγιεινές τροφές, όπως κοτόπουλο, ψάρι ή κρέας (χωρίς λίπος) και καστανό ρύζι, ψητή πατάτα ή ψωμί ολικής άλεσης. Βάλε όμως μέτρο στην κατανάλωση υδατανθράκων. Να θυμάσαι ότι η περίσσειά τους μετατρέπεται σε λίπος.
16. Πρόσεχε τα ζυμαρικά Μπορεί, ως λαός, να τα αγαπάμε αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα μετατρέπουμε σε πηγή θερμίδων. Συνόδευσε τα ζυμαρικά σου με μια απλή σάλτσα ντομάτας αντί για σάλτσες, που περιέχουν κρέμες γάλακτος και πολλά λιπαρά. Και μην ξεχνάς: το μέγεθος μετράει! Μια μερίδα ζυμαρικά είναι ίση με το μέγεθος μιας γροθιάς!
17. Απόφευγε το κρέαςΕρευνες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι τείνουν να ζυγίζουν μέχρι και 20% λιγότερο από τους κρεατοφάγους. Αντικατάστησε λοιπόν το κρέας με όσπρια και συνδύασέ τα με υδατάνθρακες (ρύζι, μακαρόνια). Με αυτόν το συνδυασμό προσλαμβάνεις πρωτεΐνες παρόμοιες με αυτές του κρέατος (υψηλής βιολογικής αξίας).
18. Φρέναρε την επιθυμία για γλυκά Αν η λαχτάρα σου για γλυκά ή φρούτα δεν ικανοποιείται με τα φρούτα, προτίμησε γλυκά του κουταλιού ή μαύρη σοκολάτα. Εναλλακτικά, προτίμησε ένα γλυκό στο οποίο μπορείς να προσθέσεις κανέλα, π.χ. ρυζόγαλο.


http://www.myself.gr