English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ασπιρίνη, η «θαυματουργή»



Το παυσίπονο χαρίζει ζωή σε ασθενείς με καρκίνο του εντέρου, ενώ φαίνεται να προλαμβάνει τις αποβολές



Ασπιρίνη, η «θαυματουργή»
Λύση σε αρκετά προβλήματα υγείας φαίνεται να προσφέρει η ασπιρίνη

Λονδίνο 
Μπορεί να αποτελεί μια από τα παλαιότερες και οικονομικότερες φαρμακευτικές ουσίες, ωστόσο το ακετυλοσαλικυλικό οξύ ή αλλιώς η ασπιρίνη θα μπορούσε, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να δράσει προληπτικά ενάντια στον κίνδυνο αποβολής στην αρχή της κύησης όπως επίσης και να βοηθήσει στην καταπολέμηση κάποιων μορφών καρκίνου του παχέος εντέρου.

«Οπλο» ενάντια στην εξέλιξη του καρκίνου του εντέρου

Αμερικανοί επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι ασθενείς που έπασχαν από κάποιες μορφές καρκίνου του παχέος εντέρου, έφεραν μια συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή και λάμβαναν συχνά ασπιρίνη παρέτειναν το προσδόκιμο επιβίωσής τους συγκριτικά με άλλους που δεν λάμβαναν το Μη Στεροειδές Αντιφλεγμονώδες Φάρμακο (ΜΣΑΦ).
Όπως εξηγούν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «New England Journal ofMedicine», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα ασθενών που είχαν λάβει μέρος σε μελέτη του Χάρβαρντ, η οποία είχε ξεκινήσει κατά τη δεκαετία του 1980 και περιελάμβανε συνολικά 175.000 άτομα.
Από τους συμμετέχοντες οι 964 είχαν διαγνωσθεί με καρκίνο του παχέος εντέρου σε διάφορα στάδια της νόσου. Κάθε δυο χρόνια, οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους εθελοντές καταγράφοντας τις καθημερινές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της λήψης ασπιρίνης. 
Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ακολούθησαν την χειρουργική οδό και πολλοί υποβλήθηκαν σε χημειοθεραπείες. Οι επιστήμονες έλαβαν δείγμα καρκινικού ιστού ώστε να εξετάσουν το γονιδιακό «προφίλ» των συγκεκριμένων ασθενών. Επικέντρωσαν μάλιστα την προσοχή τους στο γονίδιο PIK3CA, το οποίο εμπλέκεται σε ένα «μονοπάτι» που συνδέεται με την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου. Στη συνέχεια ανέλυσαν τα στοιχεία που είχαν συλλέξει γύρω από τη λήψη της ασπιρίνης.
Είδαν λοιπόν, ότι η ασπιρίνη «έκοβε» αυτό το «καρκινικό μονοπάτι» με αποτέλεσμα οι ασθενείς που είχαν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη και λάμβαναν ακετυλοσαλικυλικό οξύ συχνά να ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης συνολικής διάρκειας 13 ετών, ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου που αντιμετώπιζαν οι συγκεκριμένοι ασθενείς φάνηκε να κάνει «βουτιά» κατά 82%, ενώ και ο κίνδυνος θανάτου από οποιοδήποτε άλλο αίτιο μειωνόταν κατά 42%.
Ασπιρίνη ενάντιοv συνδρόμου Hughes
Η ασπιρίνη όμως φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει και πολλές εγκύους, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Γκράχαμ Χιουζ από το Νοσοκομείο London Bridge - από τον οποίο έλαβε την ονομασία του το σύνδρομο Hughes, που αφορά στην αυξημένη πηκτικότητα του αίματος που (μεταξύ άλλων) οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες αποβολές ή πρόωρους τοκετούς. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ημερήσια λήψη ασπιρίνης θα μπορούσε να λειτουργήσει προστατευτικά στην περίπτωση γυναικών που πάσχουν από το σύνδρομο Hughes, αποτρέποντας τις αποβολές.
Ο καθηγητής παρουσίασε τις θέσεις του στο πλαίσιο συνεδρίου του Royal College ofPhysicians, λέγοντας πως μια τέτοια λύση θα μπορούσε να βγάλει από τη δύσκολη θέση πολλές γυναίκες οι οποίες παρά το γεγονός ότι δεν εξετάζονται για το συγκεκριμένο σύνδρομο, αδίκως «φορτώνονται» τον τίτλο των «αναπαραγωγικά ανίκανων» και εξωθούνται σε δύσκολες και υπερβολικά ακριβές θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
«Πολλές γυναίκες έχουν βιώσει 12 έως 15 αποβολές προτού εντοπιστεί το πραγματικό πρόβλημα, γεγονός πραγματικά τραγικό καθώς στην προκειμένη περίπτωση η λύση είναι τόσο απλή» υποστηρίζει ο δρ Χιουζ.
Βάσει των ευρημάτων του, ακολουθώντας τη θεραπεία ασπιρίνης μια γυναίκα που πάσχει από σύνδρομο Hughes μπορεί να εκτοξεύσει το ποσοστό επιτυχούς κύησης  από κάτι λιγότερο από 20%, στο 75-80%.
«Εάν επρόκειτο για την κόρη μου, μετά την πρώτη κιόλας αποβολή θα την έστελνα για εξετάσεις – είναι πολύ οικονομικές καθώς πρόκειται για μια απλή εξέταση αίματος» καταλήγει ο ειδικός.