Από την Πρωτοχρονιά, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας γίνονται αυστηρότερες. Πλέον, ο ΟΑΕΔ δεν θα ψάχνει μόνο πόσα ένσημα έχουμε συγκεντρώσει προκειμένου να αποφανθεί αν δικαιούμαστε επίδομα ανεργίας και για πόσο καιρό. Θα κοιτάζει και αν έχουμε επιδοτηθεί ξανά μέσα στην τελευταία 4ετία. Κι αν δεν συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις που ζητάει; Θα εισπράττουμε ως επίδομα από λίγα ψίχουλα έως…τίποτα.
Για να δικαιούστε επίδομα ανεργίας, θα πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
Α’ περίπτωση: απευθύνεστε για πρώτη φορά στη ζωή σας στον ΟΑΕΔ προκειμένου να ζητήσετε επίδομα ανεργίας
Θα πρέπει να έχετε πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την υποβολή της αίτησης επιδότησης. Ταυτόχρονα, το τελευταίο 14μηνο θα πρέπει να έχετε συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες. Σας φαίνεται περίπλοκο; Λογικό. Ας δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα. Ο εργοδότης καταγγέλλει τη σύμβαση στις 15/11/2012. Απευθύνεστε στον ΟΑΕΔ ο οποίος εξετάζει:
- Αν έχετε κολλήσει τουλάχιστον 80 ένσημα το 2012 και άλλα τόσα το 2011
- Αν έχετε κολλήσει 125 ένσημα στο διάστημα Ιούλιος 2010-Σεπτέμβριος 2012 (είναι το 14μηνο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δύο τελευταίοι μήνες)
Αν συντρέχουν και οι δύο αυτές προϋποθέσεις, τότε θα πάρετε επίδομα ανεργίας.
Υπάρχει και μια εναλλακτική «συνταγή» για όσους απολύονται για πρώτη φορά: «Επίδομα ανεργίας δικαιούται και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα, πριν από την απόλυσή του χρόνια, 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών), από τις οποίες 80 ημέρες, το λιγότερο το χρόνο».
Ο αριθμός των μηνών για τους οποίους θα επιδοτηθείτε, εξαρτάται από τον αριθμό των ενσήμων που έχετε κολλήσει στο τελευταίο 14μηνο (και πάλι δεν λαμβάνονται υπόψη οι δύο τελευταίοι μήνες). Θα σας βοηθήσει ο ακόλουθος πίνακας:
Προκύπτει λοιπόν ότι ο απολυμένος, για να πάρει επίδομα ανεργίας για 12 μήνες, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει 250 ένσημα μέσα στο χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε.
Β’ περίπτωση: δεν είναι η πρώτη φορά που σας απολύουν. Έχετε επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ και πάλι στο παρελθόν.
Σε αυτή την κατηγορία (που λόγω κρίσης έχει γίνει και η πολυπληθέστερη) η συνταγή χορήγησης του επιδόματος ανεργίας έχει γίνει πολύ σύνθετη. Καταρχήν, ο ΟΑΕΔ θα ψάξει αν έχετε πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας στο τελευταίο 14μηνο πριν από την απόλυσή σας, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών. Ειδικά για τους ασφαλισμένους που έχουν απασχοληθεί σετουριστικά και άλλα εποχιακά επαγγέλματα, για δύο συνεχείς χρονικές περιόδους (σαιζόν) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο.
Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Η νέα προϋπόθεση που προστίθεται από τον Ιανουάριο του 2013 και θα την βρούμε μπροστά μας λέει το εξής: Στα τέσσερα χρόνια που έχουν προηγηθεί από την υποβολή της αίτησης για επίδομα ανεργίας, ο ενδιαφερόμενος δεν θα μπορεί να εισπράξει επίδομα ανεργίας που να υπερβαίνει τους 18 μήνες (ή 450 ημέρες). Πως αυτό θα λειτουργήσει πρακτικά; Χάνει κάποιος τη δουλειά του τον Μάιο του 2013. Έχει τα απαιτούμενα ένσημα για να πάρει επίδομα ανεργίας. Όμως η υπηρεσία ψάχνει και κάτι ακόμη. Για πόσους μήνες έχει επιδοτηθεί με επίδομα ανεργίας στο χρονικό διάστημα Μάιος 2009-Απρίλιος 2013; Αν έχει επιδοτηθεί για έξι μήνες, θα μπορεί να πάρει επίδομα για άλλους 12 μήνες. Αν έχει επιδοτηθεί για 12 μήνες, θα εισπράττει επίδομα για έξι μήνες. Αν έχει επιδοτηθεί για 18 μήνες μέσα σε αυτή την 4ετία, τότε δεν θα παίρνει απολύτως τίποτα παρά το γεγονός ότι πληροί τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.
Από την 1η Ιανουαρίου 2014, το πλαίσιο θα γίνει ακόμη αυστηρότερο καθώς ο μέγιστος αριθμός ημερήσιας επιδότησης μέσα σε μια 4ετία, θα μειωθεί από τις 450 στις 400 (δηλαδή από τους 18 μήνες στους 16).