English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

«Ευρωπαϊκό έτος πολιτών» κηρύσσει το 2013 η Ε.Ε.



«Ευρωπαϊκό έτος πολιτών» κηρύσσει το 2013 η Ε.Ε.

Mέρος της ενημερωτικής πρωτοβουλίας αναλαμβάνει το ευρωκοινοβούλιο

Καλύτερη ενημέρωση σε θέματα ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, υπόσχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, που κήρυξε «ευρωπαϊκό έτος πολιτών» το 2013.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, μεγάλο μέρος της ενημερωτικής πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα στην ΕΕ αναλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου, ευρωβουλευτής και εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα, επισημαίνει με δηλώσεις της, ότι σύμφωνα με έρευνες του «ευρωβαρομέτρου» ελάχιστοι πολίτες γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, για παράδειγμα το δικαίωμα για ελεύθερη εγκατάσταση και εξεύρεση εργασίας σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αφορμή για το ευρωπαϊκό έτος πολιτών είναι η συμπλήρωση είκοσι ετών από τη θέσπιση της «ευρωπαϊκής ιθαγένειας», ενώ οι σχετικές εκδηλώσεις δεν θα περιοριστούν σε επετειολογίες, αλλά αποτελούν μία οργανωμένη προσπάθεια για να έρθουν τα ευρωπαϊκά όργανα πιο κοντά στον πολίτη σε μία κρίσιμη συγκυρία- είκοσι μήνες πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές και εν μέσω μίας οικονομικής κρίσης, η οποία φαίνεται να απομακρύνει τον κόσμο από την πολιτική.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, σε περίοδο κρίσης, διαμορφώνονται δύο αντίπαλα στρατόπεδα: αυτοί που πιστεύουν ότι η ίδια η Ευρώπη είναι συνυπεύθυνη για την επιδείνωση της κρίσης μέσω της λιτότητας, και εκείνοι που αντιτείνουν ότι οι συνέπειες θα ήταν πολύ χειρότερες, εάν οι χώρες της κρίσης δεν έβρισκαν στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους.