English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Πωλήθηκε «Ο βιασμός» του Πικάσο από την συλλογή Εμπειρίκου για 13,5 εκατομμύρια!



Πωλήθηκε «Ο βιασμός» του Πικάσο από την συλλογή Εμπειρίκου για 13,5 εκατομμύρια!

​Πωλήθηκε σήμερα τα ξημερώματα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, ο πίνακας «Ο βιασμός» του Πικάσο από την συλλογή Εμπειρίκουστην τιμή των 13,5 εκατομμυρίων στο πλαίσιο της δημοπρασίας που έγινε από τον οίκο Sotheby's.
Ωστόσο, απούλητος έμεινε ο πίνακας του Σεζάν από τη συλλογή του θρυλικού Έλληνα εφοπλιστή.
Η δημοπρασία μετατέθηκε χρονικά από τις 5 Νοεμβρίου για τις 10 Νοεμβρίου εξαιτίας του τυφώνα Σάντυ, στην οποία μεταξύ άλλων βγήκαν στο σφυρί 3 έργα από την περίφημη συλλογή του Γιώργου Εμπειρίκου. Να θυμίσουμε πως συνολικά θα δημοπρατηθούν 11 έργα της σπουδαίας συλλογής στις τρεις δημοπρασίες.

Πωλήθηκε «Ο βιασμός» του Πικάσο από την συλλογή Εμπειρίκου για 13,5 εκατομμύρια!

Αν και ο πίνακας του Σεζάν «Η γυναίκα με την ερμίνα σύμφωνα με τον Γκρέκο» της συλλογής Εμπειρίκου δεν βρήκε τελικά αγοραστή (τιμή εκτίμησης 5-7 εκατομμύρια δολάρια), για το «Βιασμό» (Le Viol) του Πάμπλο Πικάσο εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον και παραμένει άγνωστο σε ποια χέρια κατέληξε τελικά.
Όταν παρουσιάστηκε ο πίνακας στην αίθουσα, τα χτυπήματα ήταν απανωτά, κυρίως από Ρώσους και νοτιοασιάτες, ενώ μόλις σε 30 λεπτά ο πίνακας, που αναπαριστά ουσιαστικά τη φρίκη από τη ναζιστική εισβολή στην Ευρώπη, κατέληξε στο νέο του ιδιοκτήτη. 

Στην ίδια δημοπρασία πουλήθηκε έναντι 4.674.500 το γλυπτό του Χένρι Μουρ Two Piece Reclining Figure No. 1 (τιμή εκτίμησης 3.000.000-5.000.000 δολάρια), επίσης της συλλογής Εμπειρίκου. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλων διαστάσεων γλυπτό στο οποίο ο κορμός είναι απολύτως διαχωρισμένος από την υπόλοιπη φιγούρα. Το δημιούργησε το 1973 και μάλιστα ο περίφημος γλύπτης επισκέφθηκε την οικία Εμπειρίκου κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και εγκατάστασής του έργου.


http://www.star.gr