Η σημαντική διατροφική αξία των θηραμάτων αναγνωρίζεται μέρα με τη μέρα, καθώς ο βιομηχανικός πολιτισμός έχει ανατρέψει τη φυσική διατροφική αλυσίδα, με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα (διοξίνες, τρελές αγελάδες, κ.ά.).
Όπως τα περισσότερα από τα αγαθά, έτσι και το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα πλέον χαρακτηρίζονται ως «μάζα παραχθείσα». Στα ζώα που ανατρέφονται στα εργοστάσια δίνονται τροφές χαμηλού κόστους, με κύριο στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, στρατηγική που παραβιάζει τη φυσιολογική εξέλιξη των ζώων και των πτηνών, με αποτέλεσμα το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αυτά να έχουν χαμηλότερη θρεπτική αξία έναντι αυτών που διατρέφονται φυσικά.
Όπως επισημαίνει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος Ιωάννης Σουπιός, κρίνεται απαραίτητο να αναφερθεί ότι, έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκε ότι το κρέας των ζώων των εκτροφείων περιέχει περισσότερο λίπος, περισσότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα και περισσότερες θερμίδες, ενώ επίσης υπολείπεται σε βιταμίνη Ε, διάφορες βασικές βιταμίνες (όπως η β-καροτίνη) και Ω-3 λιπαρά οξέα. Με λίγα λόγια, πρέπει να τονίσουμε ότι η «πρόοδος» στις μεθόδους εκτροφής έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή τροφίμων «κατώτερης ποιότητας».
Τα θηράματα είναι η τελευταία άγρια και αυθεντική απάντηση σε μια χαμηλών θερμίδων και καλά ισορροπημένη διατροφή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πλέον τα περισσότερα θηράματα εκτρέφονται σε συνθήκες ελευθέρας βοσκής, που σημαίνει ότι μπορούμε να τα βρούμε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ή να απευθυνθούμε στις εξειδικευμένες φάρμες, οι οποίες πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Βασικό είναι ότι τα θηράματα συνιστούν μία τροφή πλούσιας διατροφικής αξίας, χαμηλή στη χοληστερόλη, υψηλή στην πρωτεϊνική και θρεπτική αξία και με θαυμάσια γεύση.
Τέλος, αξίζει να γίνει αναφορά, με γνώμονα την προάσπιση της υγείας των καταναλωτών, στο γεγονός ότι το κρέας που προέρχεται από κυνήγι ή βοοειδή ελευθέρας βοσκής είναι ιδανικό για την υγεία του ανθρώπου, καθώς περιέχει εκείνες τις θρεπτικές ουσίες που το σώμα μας «αναμένει» για να τραφεί.
Επίσης, η κατανάλωση κυνηγιού και βοοειδών ελευθέρας βοσκής βοηθά στη μείωση του κινδύνου να προσβληθούμε από διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της καρδιαγγειακής πάθησης και του καρκίνου. Ωστόσο, συνιστάται προσοχή στην κατανάλωση θηραμάτων σε άτομα που έχουν αυξημένη τιμή ουρικού οξέος.
Δήμητρα Μπιλάλη
Πηγή: MediDiatrofi.gr