Τα έξυπνα ψώνια μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα για καύσιμα και φαγητό!
Ανάμεσα στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του κόστους των τροφίμων, οι καταναλωτές αυτές τις ημέρες νιώθουν ότι βρίσκονται σε μια κρίσιμη στιγμή. Εδώ είναι τρεις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα, εξακολουθώντας να τρώτε υγιεινά.
Μην ψωνίζετε τόσο συχνά.
Ένας τρόπος για να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα είναι να ψωνίζετε λιγότερο συχνά. Λιγότερες διαδρομές σημαίνουν λιγότερα χρήματα που δαπανώνται σε παρορμητικές αγορές, καθώς και λιγότερα χρήματα που δαπανώνται σε καύσιμα (και άλλα έξοδα μεταφοράς) που χρησιμοποιείτε για να φτάσετε στο μαγαζί. Επιπλέον, τα λιγότερα ψώνια θα σας εξοικονομήσουν χρόνο. Ποιος δεν θέλει να ελαφρύνει ένα φορτωμένο πρόγραμμα;
Φτιάξτε απόθεμα με κατεψυγμένα -και όχι μόνο- τρόφιμα,
ειδικά όταν βρίσκονται σε έκπτωση.
Τα τρόφιμα που είναι για το ντουλάπι και τον καταψύκτη έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από ό,τι τα τρόφιμα ψυγείου. Τα κατεψυγμένα τρόφιμα, οι κονσέρβες και τα τρόφιμα στο ράφι τείνουν να είναι πιο ογκώδη και να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να τα συλλέξετε, ειδικά εάν χρειάζεται να σπρώχνετε το καρότσι μέσα στο σούπερ μάρκετ. Είναι πιο αποτελεσματικό να αγοράσετε περισσότερη ποσότητα από κάθε προϊόν με τη μία, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία εβδομάδα παρά εβδομάδα. Αποθηκεύοντας πολλά προϊόντα στον καταψύκτη και στο ντουλάπι από εκπτωτικό κατάστημα (ή όταν δείτε ότι είναι σε έκπτωση) μπορεί να εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα. Μόλις έχετε ένα καλό απόθεμα, τα εβδομαδιαία ψώνια γίνονται πολύ πιο εύκολα. Μπορείτε απλά να πετάγεστε στο σούπερ μάρκετ της περιοχής για φρέσκα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Με το κόστος των τροφίμων σε άνοδο, είναι λογικό να αποθηκεύετε τρόφιμα. Αγοράζοντας τώρα έχετε σημερινές τιμές.
Και εάν αποθηκεύετε τρόφιμα, είναι πιθανότερο να προετοιμάζετε και να τρώτε υγιεινά γεύματα στο σπίτι αντί να τρώτε σε εστιατόρια και ταχυφαγεία όλη την ώρα. Τα φαγητά που ετοιμάζονται στο σπίτι είναι συχνά πιο υγιεινά και χαμηλότερα σε θερμίδες από τα φαγητά εστιατορίου και ξοδεύετε λιγότερα για την μετακίνηση εάν μένετε σπίτι.
Δοκιμάστε αυτά τα βασικά τρόφιμα για ντουλάπι και καταψύκτη.
Για το ντουλάπι:
- Φασόλια σε κονσέρβα
- Τοματοειδή και λαχανικά σε κονσέρβα
- Κονσερβοποιημένος τόνος
- Γάλα σε κονσέρβα
- Μαρμελάδες
- Φακές
- Πλιγούρι
- Ζυμαρικά πλήρη και ολικής αλέσεως
- Σάλτσα ζυμαρικών
- Φυστικοβούτυρο
- Άσπρο και καφέ ρύζι
- Σούπες
Για την κατάψυξη:
- Ψωμί (ολικής αλέσεως)
- Κοτόπουλο
- Ασπράδια αυγών ή υποκατάστατα αυγού χωρίς λιπαρά σε χαρτόνι
- Ψάρι και θαλασσινά (όχι πανέ)
- Φρούτα
- Άπαχο κρέας
- Γαλοπούλα
- Λαχανικά
Επιλέξτε λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα.
Με την αγορά τροφίμων που είναι λιγότερο επεξεργασμένα, θα ξοδεύετε λιγότερα χρήματα και θα αγοράζετε τρόφιμα που είναι συνήθως πολύ πιο υγιεινά. Για παράδειγμα, επιλέγοντας ολόκληρες πατάτες αντί για πατατάκια ή αντί για κατεψυγμένες προτηγανισμένες, γλυτώνετε πολλά λεφτά ανά κιλό. Επίσης μειώνετε λίπος, νάτριο και θερμίδες. Ακόμα να πειστείτε; Ελέγξε την διαφορά και θα δείτε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι διπλάσιας αξίας τουλάχιστον…
Είναι πραγματικά δυνατό να εξοικονομήσετε χρήματα, ενώ ψωνίζετε υγιεινά τρόφιμα που είναι καλά για εσάς και την οικογένειά σας. Να πώς:
Ψωμί:
- ΥΓΕΙΑ: Πάντα να αγοράζετε ψωμί ολικής αλέσεως 100%.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ: Όταν το ψωμί έχει έκπτωση, αποθηκεύστε και καταψύξτε αυτό που δεν καταναλώσατε.
Κονσερβοποιημένα τρόφιμα
- ΥΓΕΙΑ: Προσπαθήστε να επιλέξετε τα τρόφιμα εκείνα που έχουν ελάχιστο ή καθόλου αλάτι ή τουλάχιστον μειωμένο νάτριο.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ: Αγοράστε και αποθηκεύστε τρόφιμα από γνωστές ελληνικές εταιρίες, όταν είναι σε έκπτωση.
Δημητριακά
- ΥΓΕΙΑ: Το πλιγούρι βρώμης είναι μία από τις πιο υγιεινές επιλογές επειδή είναι ολικής αλέσεως και δεν έχει πρόσθετο αλάτι, λίπος ή ζάχαρη. Το ίδιο ισχύει και για το αποφλοιωμένο σιτάρι.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ: Αποθηκεύστε όταν τα τρόφιμα έχουν έκπτωση. Γενικά, μπορείτε να παίρνετε τρόφιμα φθηνότερα όταν τα αγοράζετε χύμα.
Ζυμαρικά
- ΥΓΕΙΑ: Το ρύζι είναι μια φθηνή και χαμηλοθερμιδική επιλογή. Φυσικά το καφέ ρύζι είναι καλύτερο (όντας ολικής αλέσεως), αλλά και το λευκό δεν είναι τόσο κακή επιλογή, ειδικά εάν αυτό είναι το μόνο είδος ρυζιού που θα φάτε στο σπίτι.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ: Κοιτάξτε τις προσφορές στα καταστήματα και αποθηκεύστε όταν οι τιμές είναι καλές.
Παραγωγή
- ΥΓΕΙΑ: Οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν περίπου 4,5 φλυτζάνια φρούτα και λαχανικά την ημέρα.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ: Στη λαϊκή και στα μανάβικα θα βρείτε συνήθως τις καλύτερες τιμές σε φρέσκα και εποχιακά προϊόντα.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ: Παρακολουθήστε το διαδίκτυοι για αλυσίδες σουπερ-μάρκετ που έχουν προσφορές. Όταν αυτό συμβαίνει, μπορείτε πραγματικά να κάνετε ορισμένες σπουδαίες αγορές.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ: Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα όταν είναι η εποχή τους. Αυτό θα σας δώσει την καλύτερη αξία.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ: Μην αγοράζετε πολλά φρέσκα προϊόντα. Είναι δύσκολο να τα χρησιμοποιήσετε όλα πριν χαλάσουν. Εάν καταλήξετε με περισσότερα προϊόντα απ’ό,τι μπορείτε να φάτε, μαγειρέψτε τα και καταψύξτε τα.
Πρωτεΐνη
- ΥΓΕΙΑ: Επιλέξτε άπαχο κρέας, μαγειρέψτε υγιεινά και κάντε έλεγχο της μερίδας.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ: Μία λέξη βοηθάει εδώ – προσφορά!
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ: Χρησιμοποιήστε μικρότερες ποσότητες κρέατος.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ, ΥΓΕΙΑ: Εάν δεν έχετε πολύ χρόνο, μαγειρέψτε όσπρια πουε ίναι πλούσια σε φυτικές πρωτεϊνες.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ, ΥΓΕΊΑ: Εάν έχετε λίγο χρόνο, εξετάστε το ενδεχόμενο να μαγειρέψετε και να καταψύξετε μεγαλύτερες μερίδες οσπρίων.
Προσοχή στις παγίδες
- Τα ακριβά τρόφιμα όπως αναψυκτικά, πατατάκια, δημητριακά, μπισκότα, κράκερ και έτοιμα γεύματα είναι υψηλοθερμιδικά. Δοκιμάστε να περιορίσετε αυτές τις απολαύσεις σε μία την εβδομάδα και δεν χρειάζεται να γεμίζετε το καλάθι σας με τέτοια.
- Οι αγορές χωρίς λίστα είναι επικίνδυνη επειδή μπορεί να παραμελήσετε κάποια στοιχεία που χρειάζεστε για να ετοιμάσετε ένα υγιεινό γεύμα, ενώ θα παρασυρθείτε από άλλα που θα βλάψουν και την υγεία σας και τον προϋπολογισμό σας.
- Το να ψωνίζετε ενώ πεινάτε είναι επίσης επικίνδυνο, διότι οδηγεί σε πολύ παρορμητικές αγορές που συχνά δεν είναι υγιεινές.
________
*Η Ειρήνη Μπαμπαρούτση είναι κλινική Διαιτολόγος – αθλητική Διατροφολόγος, επιστημονική υπεύθυνη του διαιτολογικού γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ» κι επιστημονικός συνεργάτης Ε.Π.Ο.