English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Ο πλανήτης υποδέχεται τα Χριστούγεννα


Ενώ σχεδόν ολόκληρος ο πλανήτης γιορτάζει τα Χριστούγεννα, η κάθε χώρα τηρεί τις δικές της παραδόσεις και επιδεικνύει τη δική της κουλτούρα στον τρόπο που υποδέχεται τη Γέννηση Του Θεανθρώπου και μαζί τον Άη Βασίλη...

Στην Αυστραλία, όπου είναι καλοκαίρι, Ανήμερα των Χριστουγέννων οι παρέες συναντιούνται στους δρόμους κρατώντας κεριά και τραγουδούν όλοι μαζί τα κάλαντα.

Οι Κινέζοι, όσοι τουλάχιστον πιστεύουν στα Χριστούγεννα, διακοσμούν τα σπίτια τους με έλατα και χάρτινες χρωματιστές γιρλάντες, ενώ φτιάχνουν και χάρτινα φαναράκια σε σχήμα παγόδας με τα οποία φωταγωγούν τα παράθυρά τους. 


Τα Χριστούγεννα στη Μεγάλη Βρετανία εορτάζονται με μεγάλη επισημότητα. Την Παραμονή οι οικογένειες τυλίγουν τα δώρα τους, ψήνουν κουλουράκια και κρεμούν τις κάλτσες στο τζάκι ώστε να τις βρει ο Άη Βασίλης. Συγκεντρώνονται γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο τους και κάποιοι λένε ιστορίες σχετικές... Τα παιδιά συνήθως γράφουν ένα γράμμα στον Άη Βασίλη όπου εκφράζουν τις επιθυμίες τους.


Στην Αιθιοπία εορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου, καθώς ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Οι οικογένειες πηγαίνουν στις εκκλησίες και όλοι φορούν λευκά. Τα Χριστούγεννα αποκαλούνται γκάμνα, ενώ δώδεκα ημέρες μετά, στις 19 Ιανουαρίου αρχίζει ο τριήμερος εορτασμός του Timkat, δηλαδή της Βάπτισης του Ιησού.

Στη Γαλλία οι εορτασμοί των άγιων αυτών ημερών ξεκινούν στις 5 Δεκεμβρίου, που είναι η παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου. Παραμονή Χριστουγέννων οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν χαρμόσυνα προαναγγέλλοντας τη Γέννηση Του Θεανθρώπου, ενώ τα παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα. Ανήμερα οι οικογένειες προσέρχονται στις εκκλησίες και στη συνέχεια απολαμβάνουν πλούσια λουκούλεια γεύματα. Ως επιδόρπιο τρώνε το παραδοσιακό «buche de Noel», ένα κέικ γεμιστό με κρέμα βουτύρου. 


Ολόκληρο τον Δεκέμβριο οι οικογένειες στη Γερμανία προετοιμάζονται να υποδεχθούν τα Χριστούγεννα. Τέσσερις Κυριακές πριν από την 25η Δεκεμβρίου φτιάχνουν ένα στεφάνι από έλατο και τοποθετούν τέσσερα χρωματιστά κεριά. Ανάβουν ένα κερί κάθε Κυριακή, τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και τρώνε χριστουγεννιάτικα μπισκότα. Οι νοικοκυρές ψήνουν γλυκά ψωμιά και τα κέικ είναι γεμιστά με ζαχαρωτά φρούτα, ενώ τα μπισκότα είναι πικάντικα και ονομάζονται lebkuchen. 

Επίσης, παραμονή του Αγίου Νικολάου, τα παιδιά αφήνουν έξω από την πόρτα τους ένα παπούτσι ή μπότα. Αν ήταν καλά παιδιά όλη τη χρονιά θα βρουν μέσα το επόμενο πρωί καλούδια, γλυκά και δώρα, αν όμως ήταν κακά οι γονείς τους τους βάζουν στο παπούτσι τους μία χρυσή βέργα δίπλα στα γλυκά ως ένδειξη τιμωρίας. 

Τα παιδιά στην Ολλανδία περιμένουν τον Άη Βασίλη την ημέρα του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου. Ο Άη Βασίλης κάθε χειμώνα ταξιδεύει με πλοίο από την Ισπανία στο λιμάνι του Άμστερνταμ. Φέρνει το λευκό του άλογο κι έναν τεράστιο σάκο γεμάτο με δώρα για τα παιδιά. Οι οικογένειες γιορτάζουν την παραμονή του αγίου Νικολάου με πλούσιο γεύμα, ζεστή σοκολάτα κι ένα κέικ «αρχιγράμματος», δηλαδή ένα κέικ που έχει δημιουργηθεί ανάλογα με το αρχικό γράμμα του οικογενειακού επώνυμου. 


Τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα ξεκινά στην Ιταλία ο εορτασμός. Διοργανώνονται υπαίθρια παζάρια με πυροτεχνήματα ενώ ακούγονται χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Οι οικογένειες αγοράζουν τα δώρα της εποχής και τη φάτνη τους, ενώ κάποιοι στολίζουν και χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εννιά μέρες πριν από τα Χριστούγεννα στήνουν τη φάτνη ή το δέντρο, συγκεντρώνονται κάθε πρωί ή απόγευμα επί εννιά μέρες και ανάβουν κεριά και προσεύχονται. 

Από τις χριστουγεννιάτικες αγορές οι Μεξικανοί παίρνουν στολίδια και δώρα και νόστιμα πράγματα για να φάνε που τα αποκαλούν puestos. Διακοσμούν τα σπίτια τους με κρίνα και έλατα. Κάθε οικογένεια φτιάχνει στολίδια περίτεχνα από καφέ χάρτινες σακούλες ενώ από αυτό το χαρτί φτιάχνουν και Φαναράκι όπου τοποθετούν ένα κεράκι το οποίο βάζουν μπροστά στο παράθυρο ή στην αυλόπορτά τους ή στην οροφή του σπιτιού ή και στον κήπο ώστε να μεταδώσουν στη γειτονιά το πνεύμα των Χριστουγέννων. 

Στην Ισπανία η εορταστική περίοδος ξεκινά στις 8 Δεκεμβρίου, ενώ επί μία εβδομάδα εορτάζεται ο Ευαγγελισμός Της Θεοτόκου. Οι εκκλησίες στολίζονται με έλατα όπως και οι υπαίθριες αγορές. Ταμπούρλα, ντέφια, καστανιέτες και μίνι κιθάρες είναι προς πώληση ώστε να αρχίσει το κέφι στους δρόμους με τραγούδι και χορό. Τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι ψάλλοντας τα κάλαντα ή τραγουδούν χριστουγεννιάτικα τραγούδια για να ανταμειφθούν με γλυκά, παιχνίδια και μικρά μουσικά όργανα. 


Οι Σουηδοί αρχίζουν τους εορτασμούς από τις 13 Δεκεμβρίου, την ημέρα της Αγίας Λουκίας, που είναι ο πολιούχος του φωτός για τη χώρα. Η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας ξυπνά πριν από το χάραμα και ντύνεται όπως η «βασίλισσα του Φωτός» με ένα μακρύ λευκό φόρεμα. Άδοντας «Αγία Λουκία», η βασίλισσα Λουκία πηγαίνει από κρεβατοκάμαρα σε κρεβατοκάμαρα σερβίροντας καφέ και καλούδια σε κάθε μέλος της οικογένειας. Τα μικρότερα παιδιά της οικογένειας βοηθούν επίσης. Ολόκληρη η οικογένεια διαλέγει δέντρο για να στολίσει δύο τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα. 

Στην Ιρλανδία αφήνουν έξω από το σπίτι κιμαδόπιτες κι ένα μπουκάλι Guinness για να τρατάρουν τον Άη Βασίλη. Τόσο στην Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία στήνουν φάτνες όπου εκτός από τη Μαρία, τον Ιωσήφ και τον Χριστό, τοποθετούν κι ένα αγαλματίδιο ενός άνδρα που... αφοδεύει με το παντελόνι κατεβασμένο στα γόνατά του! 


Στην Τσεχία οι ελεύθερες κοπέλες την Παραμονή Χριστουγέννων στέκονται με την πλάτη στην εξώπορτα του σπιτιού τους και πετούν πάνω από τον ώμο τους ένα παπούτσι. Αν το τακούνι είναι γυρισμένο προς την πόρτα τότε και τον επόμενο χρόνο θα μείνουν ανύπαντρες. Αν όμως η μύτη του παπουτσιού «κοιτάζει» την πόρτα, τότε κάνουν όνειρα και ετοιμασίες γάμου! 

Στη Νορβηγία σύμφωνα με μία αρχαία δοξασία οι μάγισσες και τα κακά πνεύματα κλέβουν την Παραμονή τις σκούπες για να πετάξουν στον αέρα. Έτσι όλα τα νοικοκυριά κρύβουν τις σκούπες τους ενώ οι άνδρες πυροβολούν στον αέρα για να τρομάξουν τα στοιχειά και να απομακρυνθούν. 


Στη Σλοβακία, μόλις η οικογένεια κάθεται για το δείπνο την Παραμονή των Χριστουγέννων, ο πατέρας παίρνει μία κουταλιά Loksa –παραδοσιακό έδεσμα από νερό, σπόρους παπαρούνας και ζύμη – και το πετά στο ταβάνι. Όσο περισσότερο κολλήσει τόσο μεγαλύτερος θεωρείται θα είναι ο πλούτος της οικογένειας την επόμενη χρονιά.




real