English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Επέστρεψε το Όσκαρ για να μην της το κλέψουν



Η σχεδιάστρια κοστουμιών του Μπόλιγουντ Μπανού Αθάγια, η πρώτη Ινδή που κέρδισε Όσκαρ, επέστρεψε το χρυσό αγαλματίδιο στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, φοβούμενη ότι θα κλαπεί, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Times of India.
Η Αθάγια, 86 ετών, η οποία έχει διαγνωσθεί με όγκο στον εγκέφαλο, έστειλε με courier το αγαλματίδιο στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, για να το φυλάξουν εκεί.
Όπως δήλωσε η ίδια, δεν ήθελε το βραβείο της να έχει την ίδια τύχη με το μετάλλιο του Νόμπελ Λογοτεχνίας που είχε κερδίσει το 1913 ο ποιητής και θεατρικός συγγραφέας Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, το οποίο εκλάπη το 2004 από την πανεπιστημιούπολη Σαντινεκετάν της Δυτικής Βεγγάλης και το οποίο δε βρέθηκε ποτέ.
"'Ήταν ένα βάρος για μένα", δήλωσε στην εφημερίδα η Αθάγια, η οποία κέρδισε το Όσκαρ για τα κοστούμια στην ταινία "Γκάντι", του Ρίτσαρντ Ατένμπορο, το 1982. "'Ήθελα το βραβείο να είναι ασφαλές και στα κατάλληλα χέρια", τόνισε. "Στην Ινδία δεν εμπιστεύομαι κανένα να το φυλάξει. Εδώ, τέτοια βραβεία δεν έχουν αξία και ούτε προστατεύονται η κληρονομιά και τα πράγματα που ανήκουν στον πολιτισμό μας", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πιθανότερο είναι το χρυσό αγαλματίδιο της Αθάγια να βρει μια θέση στο μουσείο Κινηματογράφου που ετοιμάζει η Ακαδημία.