English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Τα τριζόνια αλλάζουν τραγούδι λόγω θορύβου



Τα τριζόνια αναγκάζονται να αλλάξουν τον τρόπο που τραγουδάνε -έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους του καλοκαιριού- προκειμένου να ακουστούν πάνω από τον θόρυβο των δρόμων, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα.
Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ότι οι ανθρωπογενείς θόρυβοι ασκούν εξελικτικές πιέσεις στα έντομα, σε σημείο που τα υποχρεώνουν ως είδος, προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις του περιβάλλοντός τους, να μεταβάλουν ακόμα και τους φυσικούς ήχους που παράγουν. Έως τώρα ήταν γνωστό ότι διάφορα ζώα (πουλιά, φάλαινες, βάτραχοι κ.α.) αλλάζουν τους ήχους τους σε θορυβώδη περιβάλλοντα, όμως ποτέ δεν είχε διαπιστωθεί επίδραση των ανθρωπογενών θορύβων στα έντομα.
Οι ερευνητές έπιασαν 188 αρσενικά τριζόνια, τα μισά από τα οποία προέρχονταν από ήσυχες τοποθεσίες και τα υπόλοιπα από θορυβώδεις, δίπλα σε δρόμους με μεγάλη κίνηση.
Τα εν λόγω έντομα χρησιμοποιούν το τραγούδι τους -που παράγεται τρίβοντας τα πίσω πόδια τους στις μπροστινές φτερούγες τους- προκειμένου να προσελκύσουν συντρόφους. Οι ερευνητές χώρισαν τα τριζόνια σε δύο ομάδες και μελέτησαν τις διαφορές στο εργαστήριο, ενθαρρύνοντας τα αρσενικά να τραγουδήσουν ενώπιον θηλυκών τριζονιών και ηχογραφώντας τους παραγόμενους ήχους.
Οι Γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα έντομα που προέρχονταν από περιοχές κοντά σε δρόμους με μεγάλη οδική κυκλοφορία, είχαν μάθει πλέον να ενισχύουν συστηματικά την ένταση στις χαμηλότερες συχνότητες του τραγουδιού τους. Όπως είπαν οι ερευνητές, ο θόρυβος των δρόμων είναι απειλητικός για τις αναπαραγωγικές δυνατότητες των τριζονιών, επειδή εμποδίζει τα θηλυκά να ακούσουν τα αρσενικά, οπότε κατ' ανάγκη τα τελευταία πρέπει να κάνουν προσαρμογές στους ήχους τους, ώστε να ακούγονται σε μεγάλη απόσταση.

ANT1