English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Το πρώτο μήνυμα του Πάπα στο Twitter



Μετά από πολλές ημέρες αναμονής, ο πάπας Βενέδικτος με λίγη... βοήθεια έστειλε το πρώτο του μήνυμα στο Twitter, εκφράζοντας τη χαρά του που έρχεται σε επαφή με τους χρήστες της συγκεκριμένης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης κι ευλογώντας τους.
"Αγαπητοί φίλοι, έχω τη χαρά να έρχομαι σε επαφή μαζί σας μέσω του Twitter. Ευχαριστώ για την ευγενική υποδοχή σας. Σας δίνω την ευλογία μου", έγραψε ο πάπας στο λογαριασμό του @pontifex.
Αφού ευλόγησε τους 4.500 πιστούς απ' όλο τον κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί στην Αίθουσα Παύλος Στ' στο Βατικανό, ο 85χρονος πάπας έγραψε το πρώτο του μήνυμα με τη βοήθεια ενός iPad που του παρέδωσαν οι υπεύθυνοι του Παπικού Συμβουλίου Επικοινωνιών, νέοι και μία υπεύθυνη του Twitter, η Κλερ Ντίαθ-Ορτίθ.
Η ταμπλέτα με την οθόνη αφής τοποθετήθηκε σε ένα τραπέζι καλυμμένο με κόκκινο τραπεζομάντιλο. Ο Βενέδικτος, χαμογελώντας αλλά και με κάποιο δισταγμό, έβαλε τα γυαλιά του και άγγιξε την οθόνη για να στείλει το πρώτο παπικό "τιτίβισμα" στην ιστορία. Στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση του Βατικανού ωστόσο φαίνεται ότι κάτι δεν πήγε καλά. Ο Βενέδικτος, ο οποίος γράφει ακόμη τις ομιλίες του με το χέρι, πίεσε προφανώς υπερβολικά την οθόνη και το μήνυμα δεν εστάλη αμέσως. Παρενέβη έτσι ο αρχιεπίσκοπος Κλαούντιο Μαρία Τσέλι και του έδειξε τον σωστό τρόπο. Ο Τσέλι άγγιξε ο ίδιος την οθόνη ελαφρά και το μήνυμα έφυγε.
Μέχρι σήμερα, στις 8 γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά, γερμανικά, πολωνικά, αραβικά και γαλλικά) στις οποίες έχει λογαριασμό ο πάπας, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγγραφεί για να παρακολουθούν τα μηνύματά του. Πολλοί έχουν στείλει ερωτήματα, συνήθως σοβαρά, αλλά και ορισμένα κοροϊδευτικά ή και προσβλητικά, επικρίνοντας το Βατικανό, την Καθολική Εκκλησία και τον ίδιο τον Βενέδικτο.
Το Βατικανό έχει ανακοινώσει ότι ο πάπας θα απαντά ερωτήματα σχετικά "με την πίστη και τις πεποιθήσεις", αρχικά μόνο κάθε Τετάρτη. Ήδη, μετά το πρώτο μήνυμα που έστειλε, απάντησε σε έναν χρήστη ο οποίος τον ρώτησε "πώς μπορούν οι πιστοί να γιορτάζουν το Έτος της Πίστεως στην καθημερινή ζωή τους".
"Συνομιλώντας με τον Ιησού μέσω της προσευχής, ακούγοντας αυτά που σας λέει στο Ευαγγέλιο και αναζητώντας Τον στους ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης", έγραψε. Για λόγους αρχής, ο πάπας δεν θα "ακολουθεί" κανέναν.
gallery thumb