English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Αυτοκτόνησε ο «σταυροφόρος» του ελεύθερου Internet



Ο Άαρον Σουόρτζ βρέθηκε απαγχονισμένος
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 26 ετών ο Άαρον Σουορτζ, «παιδί-θαύμα» της πληροφορικής και ενεργός ακτιβιστής σε θέματα ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια.

Το πτώμα του Σουορτζ βρήκε η φίλη του, και ο θείος του, Μάικλ Γουλφ, δήλωσε ότι όπως όλα δείχνουν ο ανιψιός του κρεμάστηκε.

Μόλις στα 14 χρόνια του, ο Άαρον Σουορτζ βοήθησε στη δημιουργία του RSS, του εύχρηστου εργαλείου που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να εγγράφονται και να παρακολουθούν άμεσα το πληροφοριακό περιεχόμενο ιστοσελίδων. Αργότερα έγινε «λαϊκός ήρωας» του Διαδικτύου, χάρη στη “σταυροφορία” του υπέρ της χωρίς περιορισμούς διακίνησης των πληροφοριών.

Τον Ιούλιο του 2011 μάλιστα είχε συλληφθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ επειδή είχε εισβάλει στη βάση δεδομένων μίας υπηρεσίας που παρέχει αποκλειστικά σε συνδρομητές επιστημονικά άρθρα, καταφέρνοντας να «κατεβάσει» σχεδόν πέντε εκατομμύρια άρθρα.

Προβλήματα αντιμετώπισε εξάλλου και όταν έβαλε στο στόχαστρό του την υπηρεσία δημόσιας πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αρχεία δικαστηρίων (PACER), η οποία χρεώνει 10 σεντς ανά σελίδα για κάθε αρχείο. Σε συνεργασία με έναν άλλο ακτιβιστή, τον Καρλ Μάλαμαντ, παραχώρησαν ελεύθερα στο Διαδίκτυο περίπου 20 εκατομμύρια αρχεία που είχαν αποσπάσει με νόμιμο τρόπο, αναγκάζοντας την αμερικανική κυβέρνηση να καταργήσει την υπηρεσία.

Ο Σουορτζ είχε γράψει αρκετές φορές για την κατάθλιψη που αντιμετώπιζε, ενώ μέσα στο 2012 έδωσε μία ομιλία, στην οποία ανέφερε ότι σε κάποιες στιγμές της ζωής του είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.




pinnokio.