English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Το ματωμένο Κοράνι - Γραμμένο με το αίμα του Σαντάμ Χουσεΐν



Μια από τις πιο άγνωστες ιστορίες γύρω από τον Σαντάμ Χουσείν, είναι αυτή που κρύβεται στις σελίδες του σημαντικότερου αφιερώματος που έκανε στη ζωή του. Στο λεγόμενο «Κοράνι του Σαντάμ».
Ήταν τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ο πανίσχυρος Σαντάμ, έδωσε εντολή σε ένανκαλλιγράφο να φτιάξει ένα αντίγραφο του ιερότερου βιβλίου των Μουσουλμάνων, γραμμένο με το ίδιο του το αίμα.
Για τον σκοπό αυτό ο Ιρακινός δικτάτορας έδωσε 27 λίτρα αίματος, μέσα σε περίοδο 2 ετών. Το βιβλίο υπάρχει ακόμη αλλά κανείς δεν ξέρει πως πρέπει να το διαχειριστεί.
Προς το παρόν το Κοράνι του Σαντάμ βρίσκεται καλά φυλαγμένο, πίσω από σφραγισμένες πόρτες στη Βαγδάτη.
Το κειμήλιο θεωρείται ιερό και ταυτόχρονα βλάσφημο, κανείς δεν ξέρει ποιο πρέπει να είναι το μέλλον του. Το γεγονός πως είναι γραμμένο με αίμα θεωρείται βέβηλη πράξη, με βάση την αντίληψη του Ισλάμ για τα σωματικά υγρά. Επίσης το αίμα του βιβλίου προέρχεται από ένα άνθρωπο που βασάνισε τον Ιρακινό λαό για αρκετά χρόνια. Η ύπαρξη του και μόνο, θα μπορούσε να διχάσει τoυς Ιρακινούς για μια  ακόμη φορά. Από μία άλλη οπτική, η καταστροφή του ιερότερου βιβλίου του Ισλάμ, ίσως να επέφερε μεγαλύτερες αντιδράσεις, ευρύτερα στον μουσουλμανικό κόσμο.
Ο δικτάτορας ενδεχομένως να γνώριζε ότι το έργο του θα προκαλούσε διαμάχες καιδιχογνωμίες. Το σίγουρο είναι πως η αφορμή για να γραφτεί αυτό το αμφιλεγόμενο βιβλίο ήταν ένα τάμα που είχε κάνει ο ίδιος στο Θεό, όταν ο γιός του επιβίωσε από μία δολοφονική απόπειρα.
Το ότι έχει γραφτεί με αίμα δεν είναι τόσο παράξενο. Για πάρα πολλά χρόνια το αίμα βοδιού, ήταν από τα πιο κοινά και σταθερά υλικά στη ζωγραφική. Αυτό που προκαλείαποτροπιασμό είναι πως το αίμα αυτό προέρχεται από άνθρωπο.
“Αυτό που διαφοροποιεί κάθε τι που είναι φτιαγμένο από υλικά που προέρχονται από τοανθρώπινο σώμα, δημιουργούν αντιθέσειςδιχογνωμίες… μέσα σε μια τέτοια πράξη υπάρχει ένας συμβολισμός, πως το πρόσωπο αυτό θα ζει αιώνια μέσα από το έργο ” τονίζει η Vicky Classman, καθηγήτρια από το πανεπιστήμιο του Delaware.  
Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του μεγάλου του έργου (2 χρόνια), ο Σαντάμ έδωσεπερισσότερο αίμα από όσο θα έδινε ένας αιμοδότης σε ολόκληρη τη ζωή του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «αφαίμαξη» τόσο μεγάλης ποσότητας (27 λίτρα αίμα) από τον οργανισμό ενός ανθρώπου, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, θα έκαναν τον Σαντάμ σίγουρα αναιμικό.
H Ιρακινή κυβέρνηση αν και διστάζει να το καταστρέψει, αντιτίθεται επίμονα στην ιδέα να εκτεθεί δημόσια το -γραμμένο με αίμα- Κοράνι, σε κάποιο μουσείο.