English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Δημιουργήθηκε νέο νησί στη Γερμανία – ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι επιστήμονες




Ένα νέο νησί συνολικής έκτασης 137,6 στρεμμάτων, προσφέρει καταφύγιο για εκατοντάδες θαλάσσια πτηνά, στα νερά της Βόρειας Θάλασσας.
Αν και η ηλικία του είναι πολύ μικρή, το νησί με το δρεπανοειδές σχήμα, που βρίσκεται μόλις 16 μίλια μακριά από το κρατίδιο Schleswig Holstein, αποτελεί «δημοφιλές»καταφύγιο για θαλασσοπούλια, όπως γλάροι και στρειδοφάγοι, τα οποία εκμεταλλεύονται το παρθένο περιβάλλον της νήσου.
Ο σχηματισμός του νησιού ξεκίνησε ξαφνικά πριν από 10 χρόνια, εξέλιξη που άφησε άφωνους τους γεωλόγους.
“Το γεγονός πως μέσα σε λίγα μόλις χρόνια σχηματίστηκε ένα νέο νησί είναι πολύ εντυπωσιακό”, είπε ο Detlef Hansen, επιστήμονας που δουλεύει σε γειτονικό θαλάσσιο πάρκο, συμπληρώνοντας πως από οικολογικής άποψης μια τέτοια εξέλιξη μόνοσυνηθισμένη δεν θεωρείται.
Η δημιουργία αμμόλοφων στα ρηχά νερά της περιοχής παρατηρείται συχνά, όμως σπάνια αντιστέκονται στις χειμερινές καταιγίδες και ακόμη σπανιότερα λαμβάνουν τη μορφή ενός νησιού.
Η νέα μάζα γης διαθέτει αμμόλοφους που φτάνουν τα 4 μέτρα ύψος, ενώ η χαμηλή βλάστηση που αναπτύσσεται στην επιφάνεια, παρέχει  ανθεκτικότητα στο νησί από τη διάβρωση της φύσης.
Το νέο νησί, που έχει ήδη λάβει την ονομασία “Norderoogsand” δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο του αφανισμού. Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως μία ισχυρή καταιγίδα θα μπορούσε να το εξαφανίσει από το χάρτη.