English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Το πρώτο βιονικό χέρι με αίσθηση αφής


Επανάσταση στην προσθετική μελών αναμένεται να φέρει ένα νέο βιονικό χέρι που θα επιτρέπει στον ασθενή όχι μόνο να ελέχγει την κίνηση του με τη σκέψη, αλλά και να έχει την αίσθηση της αφής!
Η ρομποτική συσκευή έχει ηλεκτρόδια, τα οποία επιτρέπουν στα νεύρα του χεριού να επικοινωνούν με τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει την κίνηση και μάλιστα με ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα στις δοκιμές.
Παράλληλα έχει αισθητήρες αφής σε κάθε ένα από τα πέντε δάκτυλα, καθώς και στην “παλάμη”, δίνοντας έτσι μία εξαιρετικά ρεαλιστική αίσθηση σε αυτόν που το “φοράει”.
Πρόκειται για μία σημαντική πρόοδο στην εξέλιξη των βιονικών μελών, που θα δώσει ελπίδα σε ακρωτηριασμένους ασθενείς”, δήλωσε ο καθηγητής Σιλβέστρο Μικέρα, της Πολυτεχνικής Σχολής EPFL στη Λωζάνη της Ελβετίας, όπου αναπτύχθηκε το συγκεκριμένο μοντέλο.
Σε επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βοστόνη των ΗΠΑ την Κυριακή ανακοινώθηκε πως η πρώτη μεταμόσχευση βιονικού χεριού αυτού του τύπου θα γίνει μέσα στο 2013. Ο ασθενής, στον οποίο θα τοποθετηθεί, είναι ένας 20χρονος από τη Ρώμη, του οποίου η ταυτότητα δε δόθηκε στη δημοσιότητα.
Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής επέμβασης αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα, καθώς εάν το βιονικό χέρι αποδειχθεί λειτουργικό θα ανοίξει νέους ορίζοντες στην προσθετική ρομποτικών μελών.